Pericolul care îi pândește pe turiști pe traseele din Munții Bucegi. „Mergeți în liniște. Se aude când se desprind”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii muntelui atrag atenția turiștilor asupra încălzirii vremii prognozată pentru următoarele zile. În pădure pe arbori, pe stânci s-a depus chiciură și s-au format țurțuri de gheață ce au și peste câțiva metri lungime și care încep să se dezghețe.

Creșterea temperaturilor ar putea antrena topirea accelerată a gheții. FOTO Sergiu Olteanu
Creșterea temperaturilor ar putea antrena topirea accelerată a gheții. FOTO Sergiu Olteanu

De asemenea, ghețari de dimensiuni mari sunt și pe versanții de deasupra unor trasee turistice marcate din Munții Bucegi, unii țurțuri aflându-se chiar deasupra potecii de V. Cerbului între Pripon și Prima Căldare, spune Sergiu Olteanu, meteorolog la Stația Meteo de la Vârful Omu.

Prognoza meteo pentru această săptămână arată, pentru multe zone din țară, o vreme cu mult mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă, dar și o probabilitate de precipitați în general ridicată.

Creșterea temperaturilor ar putea antrena topirea accelerată a gheții. FOTO Sergiu Olteanu
Creșterea temperaturilor ar putea antrena topirea accelerată a gheții. FOTO Sergiu Olteanu

Meteorologii anunță că până în data de 11 decembrie, valorile termice vor fi în creștere și vor caracteriza o vreme cu mult mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă din an. Media maximelor va crește de la 4...5 grade, spre 12...13 grade, iar cea a minimelor, de la 1...2 grade, până la 5...6 grade.

Vor fi condiții de precipitații pe aproape tot parcursul intervalului, dar mai ales după sfârșitul săptămânii pe care o parcurgem.

„Urmează o perioadă de încălzire iar aceștia deja au început să cadă. Unii țurțuri au câțiva metri lungime. Între 1.200-2.200 metri este foarte multă gheață pe versanți dar și pe poteci/brâne. Atenție la încălzirea care se anunță în weekend: în pădure pe arbori, pe stânci s-a depus chiciură și s-au format țurțuri de gheață ce au și peste câțiva metri lungime și care încep să se dezghețe. Atenție când vă deplasați pe poteci pe sub arborii sau pereții pe care se află depunerile și țurțurii de gheață. Mergeți în liniște deoarece se aude când se desprind. Purtați casca pe cap și nu în ureche”, îi avertizează pe turiști, Sergiu Olteanu, ghid montan și angajat al Stației Meteo de la Vârful Omu.

Sursa video: Sergiu Olteanu

Cum va fi vremea la munte

Până spre sfârșitul acestei săptămâni, temperatura aerului va avea tendința de creștere de la medii ale maximelor de 0...1 grad, spre medii de 5...6 grade și ale minimelor, de la -3 grade, până la 1...2 grade, valori cu mult mai ridicate față de mediile specifice perioadei.

Probabilitatea de precipitații se va menține în general ridicată pe aproape tot parcursul săptămânii.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite