Parlamentare 2020. Opt sesizări către Poliţie, cu privire la încălcarea campaniei electorale în mediul online

0
Publicat:
Ultima actualizare:

IPJ Dâmboviţa anunţă că până la această oră nu s-au înregistrat incidente deosebite care să afecteze desfăşurarea procesului electoral. Au fost înregistrate 8 fapte referitoare la posibile încălcări ale legislaţiei electorale.

„Ca urmare a verificărilor efectuate una dintre sesizări nu se confirmă, iar una este în curs de verificare.

Majoritatea faptelor sunt despre continuarea campaniei electorale în mediul online. De asemenea, au fost aplicate în total 5 sancţiuni contravenţionale, fiecare în valoare de 4.500 de lei şi a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de coruperea alegătorilor, faptă prevăzută de art. 386 din Codul Penal”, a precizat IPJ Dâmboviţa.

Oamenii legii anunţă că toate sesizările de incidente electorale au fost şi vor fi verificate cu celeritate şi echidistanţă. 

Pentru îndeplinirea misiunilor specifice procesului electoral, la nivelul judeţului Dâmboviţa, au fost mobilizate în total 1.240 de efective, dintre care 628 de poliţişti, 280 de jandarmi şi 244 de pompieri.

Conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa a solicitat angajaţilor angrenaţi în misiunile de astăzi să acţioneze cu profesionalism şi celeritate şi să acorde maximă atenţie rezolvării sesizărilor privind posibile incidente electorale. 

Reguli în procesul de votare

Au drept de vot cetăţenii români care au peste 18 ani, inclusiv cei 634 care împlinesc chiar astăzi această vârstă, la nivel naţional.  

Nu au drept de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie şi nici persoanele cărora li s-a interzis exercitarea dreptului de a alege, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Senatului şi la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaţilor. 

Alegătorii votează la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi au domiciliul ori reşedinţa. 

Alegătorul care nu se află în localitatea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota la orice secţie de votare din altă unitate administrativ-teritorială dacă aceasta se află în cadrul aceleiaşi circumscripţii electorale, ca şi localitatea de domiciliu sau de reşedinţă. 

În conformitate cu decizia Biroului Electoral Central, alegătorul care deţine o dovadă de reşedinţă al cărei termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, îşi poate exercita totuşi dreptul de vot în circumscripţia electorală unde şi-a stabilit reşedinţa. 

În cadrul acestui proces electoral se utilizează Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal.

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în România care în ziua votării se află în ţară îşi pot exercita dreptul de vot în baza unuia dintre următoarele acte de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu sau paşaportul de serviciu electronic. Elevii din şcolile militare pot vota cu carnetul de serviciu militar.

Potrivit Deciziei Biroului Electoral Central, alegătorul care deţine un act de identitate al cărui termen de valabilitate a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, poate totuşi să îşi exercite dreptul de vot în baza acestuia.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite