O nouă sursă de poluare, descoperită la Pucioasa. Localnic: „Din lac eu nu mai beau apă. Îmi e frică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii care au primit facturile sunt nemulţumiţi, însă cei mai mulţi spun că vor achita facturile, de teamă să nu rămână cu restanţe FOTO Ionuţ Dima
Oamenii care au primit facturile sunt nemulţumiţi, însă cei mai mulţi spun că vor achita facturile, de teamă să nu rămână cu restanţe FOTO Ionuţ Dima

În Pucioasa au ajuns primele facturi de când a izbucnit scandalul apei infestate cu fecale. Compania de Apă Dâmboviţa s-a ţinut de cuvânt şi a facturat apa care a curs la robinetele locuitorilor din Pucioasa şi celelalte patru comune – Vulcana Pandele, Vulcana Băi, Doiceşti şi Brăneşti - ca fiind potabilă deşi aceştia nu au avut voie să o consume din cauza riscului de infestare cu bacteria Clostridium.

Oamenii care au primit facturile sunt nemulţumiţi, însă cei mai mulţi spun că vor achita facturile, de teamă să nu rămână cu restanţe. 

“Noi mergem la o fântână să luăm apă. E ceva distanţă, dar ce să facem? Din lac eu nu mai beau apă. Îmi e frică. Nu mi se pare normal să plătesc această apă ca apă potabilă, dar am plătit factura. Dacă nu plătesc vin şi îmi taie apometrul”, spune domnul Ion.

De aceeaşi părere este şi vecinul său. “Apa de la robinet a fost contorizată ca fiind potabilă, dar eu nu am consumat din ea pentru nu e conformă. Ne trimit în magazine să luăm apă. Nu avem variantă. Trebuie să plătesc factura că nu avem încotro. Apă de la robinet nu folosesc, chiar dacă DSP a spus că putem să o fierbem. Copiilor nu pot da aşa apă”, spune bărbatul.

Primele facturi cu apa infestată

Cei mai în vârstă spun că nici bani nu au ca să cumpere de la magazin. “Mi-a venit factura 38 de lei, dar din ea nu am consumat niciun litru. De băut iau de la un izvor. Nu e normal să plătim apa asta. Dar nu pot să o las nici aşa pentru că se vor strânge facturile. Car şi eu apă de unde pot. De cumpărat nu pot să cumpăr, pentru că am pensie mică”, o bătrână de 84 de ani.

Apa trebuie fiartă 15 minute 

Reprezentanţii DSP au anunţat că locuitorii din Pucioasa, Doiceşti, Vulcana Băi, Vulcana Pandele şi Brăneşti au voie să consume apă doar după ce o fierb 15 minute. Locuitorii spun însă că nu vor mai bea apă din barajul de la Pucioasa de frică să nu se îmbolnăvească. 

"Ţinând cont de faptul că până la acest moment nu există o altă sursă sigură de alimentare cu apă a zonelor amintite, s-a recomandat că apă din reţeaua de distribuţie furnizată din vechea sursă, să fie consumată inclusiv pentru băut, numai fiartă şi răcită. Ea va fi supusă procesului termic pentru cel puţin 10 minute", se arată în comunicatul DSP Dâmboviţa.

"Apa o să vină pe factură şi se va plăti la casierie. Atât timp cât eu am prestat serviciul, trebuie plătit. Eu nu am spus că apa nu poate fi băută. DSP a impus această restricţie. Eu am spus că poate fi băută. Apa care a ajuns în reţeaua publică este corespunzătoare. Altă modalitate nu există. Pe mine Curtea de Conturi mă derogă de la alte activităţi? Am prestat serviciul, trebuie plătit”, a declarat ", a spus Alexandru Oprea, director Compania de Apă Târgovişte – Dâmboviţa (CATD). 

image

A fost descoperită o nouă sursă de poluare 

Directorul CATD a declarat că analizele de laborator au arătat o nouă sursă extrem de poluatoare. Aceasta este mâlul depus pe fundul Barajului Pucioasa. Alenxadru Oprea a arătat că barajul este colmatat în proporţie de peste 70% şi are nevoie urgentă de o dezinfecţie totală.

Primele facturi cu apa infestată

“Ultimele analize au arătat că la adâncimea de doi metri se găsesc 200 de colonii de Clostridium la 100 de ml de apă, la 4 metri se găsesc 270 de colonii, iar la 7 metri, 190 de colonii. De asemenea, problema cea mai mare este mâlul. Acolo se găsesc 34.000 de colonii de Clostridium la 100 de ml. În opinia mea, mâlul este principala sursă de poluare, în condiţiile în care prin tratare, noi am putea rezolva 500 de colonii la 100 de ml. E o problemă foarte mare, dacă ţinem cont că lacul este colmatat în proporţie de 70%”, a mai spus Oprea.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

 

Cazul apei infestate cu fecale: autorităţile îşi pasează vina, în timp ce mii de gospodării, pensiuni şi hoteluri deversează de ani de zile în Ialomiţa

 

Precizări ale DSP, despre potabilitatea apei de la Pucioasa

 

Sancţiuni uriaşe date de Garda de Mediu în problema apei cu fecale de la Pucioasa. În vizor, Compania de Apă, Primări Fieni şi o firmă privată

 

A fost descoperit vinovatul în cazul poluării barajului din Pucioasa. "Ne-a trecut glonţul prin ureche"

 

Care ar fi rezolvarea alimentării în Pucioasa şi cât ar costa. Bacteria Clostridium nu le dă voie oamenilor să folosească apa

 

Ce este “Clostridium perfringens”, bacteria provocată de stârvurile din Barajul Pucioasa

Dâmboviţa: Bacterie periculoasă depistată în reţeaua publică de alimentare cu apă. Patru localităţi au rămas "pe uscat"

 

Apă infestată la Pucioasa. DSP Dâmboviţa: se constată o îmbunătăţire a calităţii apei

 

Dâmboviţa: 35 de şcoli şi grădiniţe rămân închise, luni

 

Din nou apă cu fecale pentru populaţie. Cum a fost posibil ca principala sursă de alimentare cu apă a cinci localităţi să fie otrăvită. Poliţia a deschis un dosar penal

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite