Voluntară la Ambulanţă în semn de recunoştinţă: „Sunt colegă şi prietenă cu cei care i-au salvat viaţa tatălui meu“
0
Mihaela Stoica-Secobeanu (25 ani) face voluntariat la Staţia de Ambulanţă Bârlad de mai bine de un an şi munceşte cot la cot cu personalul angajat, fără remuneraţie. Întâmplarea care a determinat-o să îmbrăţişeze această meserie ar putea fi subiect de film.
Mihaela Stoica-Secobeanu (25 ani) a trăit pe 19 noiembrie 2014 cea mai tristă dar şi cea mai frumoasă experienţă din viaţa ei. Tatăl ei a suferit un stop cardio-respirator la vârsta de 59 de ani şi preţ de aproape o oră a fost ca şi mort. Bărbatul a fost resuscitat după 45 de minute de la începerea manevrelor de către un echipaj de Ambulanţă format dintr-un asistent medical şi un ambulanţier (şofer de ambulanţă).
“La acea vreme făceam voluntariat la secţia Medicală din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Bârlad fiind de puţin timp absolventă a postlicealei sanitare. Tata era acasă cu mama şi sora mea. M-au sunat să-mi spună că a murit şi am fugit acasă într-un suflet. Când am ajuns, echipajul de pe ambulanţă îl resuscita. Atunci mi-am spus că nu are nicio şansă să fie resuscitat, fiind obişnuită din spital ca toate deciziile să le ia medicul. În şcoală nu facem manevre de resuscitare. A fost intubat, ventilat mecanic şi trimis de urgenţă la Iaşi. Când a ieşit din comă nu mai recunoştea pe nimeni”, a povestit, pentru “Adevărul”, tânăra voluntară.
Deşi în mod normal ar fi trebuit să vină la solicitare echipaj cu medic, singurul doctor de ambulanţă care era pe tură era plecat cu puţin timp înainte tot la un pacient aflat în stop cardio-respirator. Echipajul care i-a salvat tatăl a fost format din două persoane: Claudia Zaharia – asistent medical şi Ion Păduraru – ambulanţier. După mai bine de o lună de spitalizare, tatăl ei a revenit acasă aproape la fel de sănătos cum era înainte. Din acel moment şi-a dorit să facă şi ea parte din echipa salvatorilor de vieţi şi a făcut cerere de voluntariat la Staţia Judeţeană de Ambulanţă (SAJ) Vaslui. De aproape un an este asistent medical voluntar şi este la program de luni până vineri câte opt ore.
“Important e să faci ce-ţi place. Acum sunt colegă şi prietenă cu cei care au salvat viaţa tatălui meu. Nu mă văd făcând altceva. E cu totul diferit să munceşti pe ambulanţă faţă de spital. În spital faci tratamente şi hârtii. Aici salvăm cu adevărat vieţi. Mai ales când sunt pe ambulanţă cu medic, ajungând la cazurile cele mai dificile, avem enorm de mult de învăţat. Voluntariatul constituie experienţă în muncă, nu şi vechime. Mă pregătesc şi învăt să ajung la un moment dat asistent medical angajat. Toţi colegii de la Ambulanţă m-au spirjinit şi de la fiecare în parte am avut câte ceva de învăţat”, a spus Mihaela.

Tânăra a urmat cursurile şcolii postliceale sanitare la îndemnul mamei sale. Anterior, nu s-a gândit la această profesie dar şi-a evaluat posibilităţile după terminarea liceului şi a decis să încerce această nobilă meserie. A ajuns să-i placă enorm ceea ce face şi nu ar schimba profesia pentru nimic în lume.
De când este voluntar la SAJ Vaslui a avut loc un singur concurs de angajare în toamna anului trecut şi Mihaela nu a reuşit să-l promoveze din cauza probei teoretice. În schimb, a reprezentat judeţul cu succes la cea de-a VII-a ediţie a Concursului Naţional de Ambulanţă organizat în noiembrie 2015, la Sibiu, unde au concurat 25 de echipaje. Mihalea Stoica-Secobeanu a făcut parte din echipa B2 alături de Cătălin Lupu, asistent medical, Gigi Dănăilă – ambulanţier. Împreună au luat locul III pe ţară.
„E foarte sufletistă”
Pentru pasiunea cu care îşi face meseria a fost îndrăgită de toţi angajaţii SAJ. „Este o tânără foarte sufletistă şi îşi face meseria cu multă pasiune. A solicitat să meargă la cele mai complicate cazuri şi nu se dă înapoi de la nimic. Pentru noi e un mare câştig cu tât mai mult cu cât suntem sub normativ ca număr de personal. E o meserie foarte grea şi o pot face numai cei care prind drag de ea”, a spus Aurora Popa, mangerul SAJ Vaslui.
La fel ca în multe judeţe ale ţării, la SAJ Vaslui se lucrează cu 63% din normativul de personal, posturile vacante fiind blocate la nivel naţional. În tot judeţul sunt 6 medici care asigură două linii de gardă (Vaslui şi Bârlad), 98 de asistenţi medicali care ţin 18-19 echipaje pe zi cu tot cu dispecerat şi 88 de ambulanţieri.







