Sancţiuni uriaşe date de Garda de Mediu în problema apei cu fecale de la Pucioasa. În vizor, Compania de Apă, Primări Fieni şi o firmă privată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Garda de Mediu Dâmboviţa a trecut la sancţiuni grase acordate mai multor factori în cazul poluării cu fecale a Barajului de la Pucioasa, principala sursă de apă a cinci localităţi, printre care şi oraşul Pucioasa.

Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu Dâmboviţa au efectuat controale la Staţia de epurare Fieni aparţinând SC Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa  precum şi la Unitatea Administrativ Teritorială Fieni (Primăria Fieni) şi o firmă privată, SC Neval Prod SRL Pietroşiţa. 

În urma acestor controale s-a constatat că  infestarea bacteriologica a acumulării Pucioasa (amplasată pe râul Ialomiţa) a fost cauzată “de evacuarea de ape fecaloid-menajere neepurate în râul Ialomiţa coroborată şi cu alţi factori favorizanţi poluării”. De asemenea,  evacuarea s-a facut prin canalizarea de ape pluviale a oraşului Fieni, aflată în administrarea Unităţii Administrativ Teritoriale Fieni (Primăria Fieni), ca urmare a unor interventii la reţeaua de canalizare menajeră, în vederea remedierii unor avarii. 

image

De aceste reparatii  este responsabilă SC Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa SA în calitate de operator, potrivit unui comunicat al Gărzii Naţionale de Mediu Dâmboviţa.

Totodată, cu ocazia verificărilor din teren au fost depistate gospodării ce aveau racordată canalizarea menajeră la reţeaua de colectare a apelor pluviale. În acest caz s-a dispus reprezentanţilor UAT Fieni emiterea de somaţii către aceşti cetăţeni în vederea racordării gospodăriilor la canalizarea menajeră.

“În urma controalelor efectuate, s-a constatat că Staţia de epurare Fieni – etapa nouă, nu deţine acte de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului. Cu aceeaşi ocazie s-a constatat că SC Neval Prod SRL Pietroşiţa a modificat fluxul tehnologic al apelor uzate, fără a notifica autorităţile de mediu. S-au dispus măsuri de remediere a deficienţelor constatate fiind aplicate următoarele sancţiuni contravenţional”, se arată în comunicatul Gărzii de Mediu Dâmboviţa.

Cine a primit cele mai mari amenzi

Cea mai mare amendă a fost primită de SC Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa SA, care a fost sancţionată cu amendă în valoare de 50.000 lei pentru funcţionarea fără autorizaţie de mediu a Staţiei de epurare Fieni – etapa nouă şi 50.000 lei pentru lipsa sistemelor de supraveghere a canalizării de ape menajere din oraşul Fieni, fapt ce a condus la evacuarea apelor uzate în râul Ialomiţa.

De asemenea, Primăria Fieni a fost sancţionată cu amendă în valoare de 50.000 lei pentru lipsa sistemelor de supraveghere a canalizării de ape pluviale a oraşului Fieni, fapt ce a condus la evacuarea de ape uzate fecaloid-menajere în râul Ialomiţa. În acelaşi caz, firma SC Neval Prod SRL Pietroşiţa a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 50.000 lei pentru lipsa notificării către autorităţile de mediu cu privire la modificarea fluxului tehnologic al apelor uzate.

image

“Reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Dâmboviţa vor efectua în perioada imediat următoare controale la Unităţile Administrativ Teritoriale aflate în amonte de Acumularea Pucioasa, în vederea depistării şi eliminării evacuărilor de ape fecaloid-menajere în râul Ialomiţa. Reprezentanţilor Unităţilor Administrativ Teritoriale aflate în amonte de Acumularea Pucioasa li se vor stabili măsuri cu termene stricte în acest sens. Vom desfăşura în continuare acţiuni de control în zonă, în cazul în care se vor constata încălcări ale legii urmând a fi aplicate prevederile acesteia”, se mai arată în comunicatul Gărzii de Mediu Dâmboviţa.

"Ne-a trecut glonţul prin ureche" 

"Apa care s-a dat populaţiei, a fost tot timpul potabilă, însă s-a convenit să se măsoare de 10 ori să nu fie probleme. După ce avem 5 zile la rând cu apă perfectă vom da voie populaţiei să consume apa. Eu vă spun că de 4 zile se putea bea apă. Avem toate buletinele că apa a fost conformă. Ne-a trecut glonţul prin ureche, nu pe lângă ureche. Se risca o intoxicaţie masivă, o molimă, dacă nu oprea apa. Tot răul e spre bine, pentru că nu s-a îmbolnăvit nimeni. Vom primi bani de la Ministerul Mediului, pentru a face aducţiune de apă de la Berevoieşti şi rezolvăm pentru totdeauna această problemă care e de 40 de ani la Pucioasa", a mai spus prefectul.

Informaţia este confirmată şi de către directorul CATD, dar şi de către directorul SGA Dâmboviţa.

ISTORIA POLUĂRII CU BACTERIA PERICULOASĂ

Barajul Pucioasa, sursa de apă a celor cinci localităţi, este umplut cu apă din Râul Ialomiţa, cândva apa sacră a dacilor, acum o adevărată hazna, în care toată lumea aruncă la întâmplre gunoaie, animale moarte şi alte resturi.

Totul se întâmplă sub ochii iertători ai Gărzii de Mediu Dâmboviţa şi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor care de ani de zile nu au luat nicio măsură de curăţare a cursului Râului Ialomiţa, care alimentează Barajul Pucioasa.

Vorbim de bacteria “Clostridium perfringens”, care, odată pătrunsă în organism poate provoca daune severe. Cele patru comune şi oraşul Pucioasa nu au apă potabilă de sâmbătă. Compania de Apă Târgovişte - Dâmboviţa (CATD) a decis sistarea furnizării apei potabile după descoperirea bacteriei.  

“7 Izvoare”, cea mai pură apă din lume

Oamenii din zona de Nord a judeţului Dâmboviţa consumă apă de o calitate slabă, când ar putea beneficia din plin de cea mai pură apă din lume. Pentru asta ar fi nevoie de cel puţin 10 milioane de euro, crede şeful judeţului.

“Compania de Apă cumpără apă brută de la Apele Române, o prelucrează şi o dă mai departe. Pentru a evita astfel de situaţii trebuie să găsim soluţii alternative de alimentare cu apă a populaţiei, iar una dintre ele este captarea apei de la punctul <7 Izvoare>. Poluări putem avea şi la sursa de alimentare din Moreni, acolo unde se aduce apă de la Paltinu, tot apă de suprafaţă”, a declarat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

Se crede că apa provenită de la “7 Izvoare” este cea mai pură de pe planetă şi neavând nicio bacterie. Izvoarele au fost analizate încă din anii `30, iar bunătatea apei l-ar fi fascinat chiar şi pe Ceauşescu.

Cele 7 izvoare miraculoase se află în Bucegi, în Cheile Zănoaga, mai exact între frumosul Lac Bolboci şi Scropoasa, la 1300 de metri altitudine. 

Dosar penal. Abatoarele din zonă, vizate de otrăvirea apei 

La acest moment IPJ Dâmboviţa a demarat cercetările şi anunţă că a deschis un dosar penal în această cauză, pentru a afla ce s-a întâmplat exact.

“Aşteptăm, în acest moment, rezultatul problelor de laborator de la garda de Mediu şi de la Apele Române şi în funcţie de rezultatul acestora vom lua măsurile care se impun”, a declarat Adelina Torcică, purtătorul de cuvânt al IPJ Dâmboviţa.

Prefectura Dâmboviţa a organizat o celulă de criză pentru a rezolva cât mai repede problema. "Am avut un comitet de urgenţă pe această temă şi ca primă măsură, IPJ a deschis un dosar penal în care să vedem cine a produs această poluare. Nu putem să facem presupuneri. Eu zic să aşteptăm, pentru că este în derulare această cercetare. Toate deversările, inclusiv cele făcute de abatoarele din zona Pietroşiţa ajung în barajul de la Pucioasa.  Sunt câteva suspiciuni, dar nu vă pot spune mai mult.", a declarat prefectul Ioan Marinescu.

Între timp, oraşul-staţiune Pucioasa primeşte apă cu cisterna de la ISU şi Compania de Apă Târgovişte - Dâmboviţa. Inclusiv spitalul din Pucioasa are nevoie de apă, în lipsa unei surse alternative în caz de poluare a conductei principale. 

Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa arată, într-un comunicat de presă, că „se constată o îmbunătăţire a calităţii apei”, în urma acţiunilor de dezinfectare a apei efectuate în ultimele 48 de ore.

Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa a anunţat, la rândul său, că a închis 18 şcoli din cele cinci localităţi, ca urmare a infestării apei.

image

CATD aruncă pisica în altă ogradă. Garda de Mediu şi Apele Române: tăcerea e de aur 

Garda de Mediu Dâmboviţa şi Sistemului de Gospodărire a Apelor Dâmboviţa nu au putut prezenta un punct de vedere până la ora actuală, deşi poluarea de pe Râul Ialomiţa ar trebui combătută de cele două instituţii prin controale şi amenzi. De cealaltă parte, conducerea Companiei de Apă ne arată că nu are nicio vină.

“Imediat ce s-a aflat de existenţa acestei bacterii, adică pe 14 ianuarie, s-a luat măsura opririi apei şi curăţării filtrelor. Această bacterie provine din mortăciuni, materii fecale existene în bazin. A fost o poluare efectuată în timp, iar toată mizeria s-a decantat pe fundul bazinului. Barajul a fost curăţat ultima dată în 2011”, a declarat Alexandru Oprea, directorul CATD.

Probleme gave la Compania de Apă 

În luna martie a lui 2014, Compania de Apă Târgovişte - Dâmboviţa a livrat apă cu fecale, după ce a fost înregistrată o problema în conducta principală de apă care alimentează comuna dâmboviţeană Aninoasa. Aproape 250 de persoane, printre care şi copii, au avut nevoie de îngrijiri medicale după ce au băut apa din reţeaua publică, iar o bătrână de 80 de ani a murit. De asemenea, în 2015, CATD a distribuit în reţeaua publică apă detergenţi şi clor, la Găeşti.

Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa informează populaţia din localităţile Pucioasa, Doiceşti, Brăneşti, Vulcana Pandele şi Vulcana Băi cu privire la calitatea apei furnizate din staţia de tratare Pucioasa, evidenţiată prin buletinele probelor de apă recoltate în zilele de 18 şi 19 ianuarie 2016, după reluarea furnizării apei către populaţie.

"Toate probele de apă recoltate sunt conforme din punct de vedere microbiologic Legii 458/2002, la toţi parametri analizaţi, inclusiv parametrul Clostridium perfringens. Deoarece, în acest moment valorile parametrului clor rezidual liber la ieşirea din staţia de tratare şi la consumator (reţeaua de distribuţie) sunt în continuare crescute şi până la stabilirea cu certitudine a menţinerii constante în timp a calităţii parametrilor de potabilitate, în scopul prevenirii oricărui risc pentru sănătatea populaţiei, furnizarea apei se face în continuare cu restricţii", se arată în comunicatul DSp Dâmboviţa. 

Astfel, se interzice consumul apei pentru băut şi prepararea alimentelor şi se poate folosi pentru nevoi menajere şi pentru igienă individuală. 

Totodată, "având in vedere sedinta extraordinara a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Dâmboviţa, intrunit in data de 20.01.2016, ora 12.00, au fost luate urmatoarele masuri: Se reia furnizarea apei in orasul Pucioasa si celelalte 4 localitati: Branesti, Doicesti, Vulcana Pandele si Vulcana Bai, incepand de astăzi 20.01.2016, ora 15.00, calitatea apei fiind conforma cu parametrii  prevazuti in Legea 458/2002 privind calitatea apei potabila, actualizata. Se menţine restricţia pentru consumul uman a apei. Continuarea prelevarii de probe de apa bruta de catre SGA Dambovita, in special in orasul Fieni", se arată într-un comunicat al Prefecturii Dâmboviţa.

Totul a ieşit la iveală în urma unei analize de rutină a apei de consum din Barajul Pucioasa, care alimentează cu apă oraşul Pucioasa şi comunele Vulcana Pandele, Vulcana Băi, Doiceşti şi Brăneşti.

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Dâmboviţa: Bacterie periculoasă depistată în reţeaua publică de alimentare cu apă. Patru localităţi au rămas "pe uscat"

Apă infestată la Pucioasa. DSP Dâmboviţa: se constată o îmbunătăţire a calităţii apei

Dâmboviţa: 35 de şcoli şi grădiniţe rămân închise, luni

Din nou apă cu fecale pentru populaţie. Cum a fost posibil ca principala sursă de alimentare cu apă a cinci localităţi să fie otrăvită. Poliţia a deschis un dosar penal

Comunicatul DSP cu privire la situaţia de la Pucioasa: să nu mai consumaţi apă


Staicu şi-a dat demisia de la Compania de Apă


Compania de Apă Târgovişte-Dâmboviţa: „CATD îşi sumă răspunderea. Directorul general îşi va da demisia dacă va fi găsit vinovat”
 

CATD a interzis utilizarea apei din reţea, la Aninoasa, după ce zeci de oameni au ajuns la spital

Patru şefi de servicii din Compania de Apă, suspendaţi pe durata cercetărilor, în cazul apei infestate de la Aninoasa

Dosar penal, după ce 100 de persoane s-au îmbolnăvit din cauza apei de la robinet

Prefectul judeţului Dâmboviţa a cerut demisia directorului Companiei de Apă

Compania de Apă Târgovişte-Dâmboviţa: „CATD îşi sumă răspunderea. Directorul general îşi va da demisia dacă va fi găsit vinovat”

Zeci de persoane au ajuns la spital după ce au consumat apă infestată. Compania de Apă Târgovişte a remediat problema

Dosarul “apei infestate” de la Aninoasa, verificat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa

Zeci de persoane au ajuns la spital după ce au consumat apă infestată. Compania de Apă Târgovişte a remediat problema

Compania de Apă Târgovişte-Dâmboviţa: „CATD îşi sumă răspunderea. Directorul general îşi va da demisia dacă va fi găsit vinovat” 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite