Cazul apei infestate cu fecale: autorităţile îşi pasează vina, în timp ce mii de gospodării, pensiuni şi hoteluri deversează de ani de zile în Ialomiţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scandalul apei infestate din Pucioasa este departe de a se fi terminat. După ce Garda de Mediu a amendat Primăria din Fieni, Compania de Apă Târgovişte - Dâmboviţa şi o firmă privată pentru deversarea de materii fecale în apa de de consum a 26.000 de oameni, primarul din Fieni face o serie de acuzaţii la adresa operatorului.

Edilul acuză Compania de Apa că a spart canalizarea în vara anului trecut, astfel ajungând bacteria in apă. Problema s-a înregistrat abia în sezonul rece pentru că a scăzut considerabil debitul apei.

Adriean Budoiu susţine că găurile din canalul de deversare a apelor pluviale din Fieni au fost descoperite de el, care a anunţat autorităţile competente încă din vara anului trecut de această problemă. Edilul spune că gaura din canalul de deversare a apelor pluviale ar fi fost făcută de salariaţii Companiei de Apă, pentru a rezolva rapid o problemă cu care se confruntau la vremea respectivă în oraşul Fieni, numai că muncitorii nu au mai astupat gaura din canalizare după efectuarea lucrărilor. Astfel s-a ajuns ca apa din canalizare să se deverseze în Ialomiţa. 

„După ce Garda de Mediu mi-a trasat ca sarcină să descopăr de unde venea apa menajeră care ajungea în râul Ialomiţa, împreună cu colegi din Primărie, am început să căutăm prin canale. Am găsit chiar în faţa bisericii din Fieni ca DN-ul care la noi se numeşte Strada Republicii este traversat de canalul de ape pluviale, însă acest canal este intersectat la partea de jos de conducta de ape menajere, gestionată de către Compania de Apă. Acolo am găsit prima spărtură, în opinia mea făcută cu intenţie. M-am documentat şi am aflat că în vară reţeaua de canal din oraş, puţin mai jos de biserică, s-a înfundat la un moment dat, apa menajeră a buşit în oraş în zona respectivă, curgea pe stradă, iar salariaţii Companiei de Apă, ca să rezolve pe moment această problemă, au intrat în canalul de ape pluviale şi au spart reţeaua de canalizare. În acest mod apa de canal a ajuns în gârlă. Faptul că au făcut chestiunea asta ca să rezolve o problemă n-ar fi fost un capăt de ţară, dacă a doua zi ar fi fost reparată, numai că au lăsat-o aşa, nu s-a mai intervenit să se desfunde ce era înfundat şi să se repare conducta respectivă”, a spus primarul oraşului Fieni, Adriean Budoiu.

image

Acesta spune că a informat autorităţile judeţene despre acest aspect şi că va amenda Compania de Apă cu 100.000 de lei pentru găurile făcute şi neastupate din canalizare. “Pe 25 ianuarie, am găsit o altă spărtură pe strada Doctor Ştefănescu, făcută după aceleaşi reguli. Au venit, au săpat, iar pe seară, fără să mai spună la nimeni, au mai spart undeva printre blocuri, au mai făcut o groapă unde mai era o intersecţie de genul acesta şi au reparat şi acolo. Voi contesta amenda primită de la Garda de Mediu şi am elemente suficiente pentru a crede că voi şi obţine în instanţă anularea acestui proces verbal de contravenţie. Acum însă, având în vedere reglementările Legii Apelor, am competenţe să aplic amenzi, voi aplica două amenzi de câte 50.000 lei, pentru fiecare gaură găsită, Companiei de Apă. În plus cercetările penale continuă, cu aceste amenzi nu se încheie partea penală a poveştii. Vom vedea care sunt măsurile care se impun în perioada următoare”, a mai spus primarul oraşului Fieni.

Amenzi date de Garda de Mediu

La finalul săptămânii trecute, Garda de Mediu Dâmboviţa a aplicat următoarele amenzi: Companiei de Apă 50.000 lei pentru funcţionarea fără autorizaţie de mediu a Staţiei de epurare Fieni - etapa nouă şi 50.000 lei pentru lipsa sistemelor de supraveghere a canalizării de ape menajere din oraşul Fieni; Primăriei Fieni 50.000 lei pentru lipsa sistemelor de supraveghere a canalizării de ape pluviale a oraşului şi firmei Neval Prod SRL Pietroşiţa, tot 50.000 lei pentru lipsa notificării către autorităţile de mediu cu privire la modificarea fluxului tehnologic al apelor uzate.

Zeci de mii de abonaţi deversează în Râul Ialomiţa

Controalele au arătat că  infestarea bacteriologica a acumulării Pucioasa (amplasată pe râul Ialomiţa) a fost cauzată “de evacuarea de ape fecaloid-menajere neepurate în râul Ialomiţa coroborată şi cu alţi factori favorizanţi poluării”. Pe lângă principala sursă de poluare, care a fost canalizarea de ape pluviale a oraşului Fieni, aflată în administrarea Unităţii Administrativ Teritoriale Fieni (Primăria Fieni), ca urmare a unor interventii la reţeaua de canalizare menajeră, în vederea remedierii unor avarii, autorităţile au stabilit că şi mare parte din locuitorii din zona de nor a judeţului Dâmboviţa deversează resturi în Râul Ialomiţa, inclusiv pensiunile şi hotelurile din zona Padina. 

image

“În primul rând s- afăcut o greaşeală prin uzinarea unei cantittăţi mari de apă de pe Râul Ialomiţa şi în principal din zona Gâlma. În zona de Nord a judeţului există 26.000 de gospodării şi dintre acestea, doar 2.000 sunt abonate la sistemul de canalizare. Restul unde deversează? Vă spun eu: în râul Ialomiţa. Inclusiv toate pensiunile şi hotelurile din zona Padina. Acestea au doar pe hârtie vidanje şi fose septice, pentru că nu le folosesc. Chiar în Buciumeni am găsit idanjori neautorizaţi care deversează pe canal care se scurge în râul Ialomiţa”, a spus Alexandru Oprea, directorul Companiei de Apă Târgovişte – Dâmboviţa. 

Apă bună şi nu prea 

Directorul DSP Dâmboviţa, Sorin Stoica, spune că motivul pentru care, în acest moment nu se distribuie apă locuitorilor din Pucioasa este că ea conţine prea mult clor. “De mai multe zile apa nu are Clostridium la consumator. Am decis, însă, să nu dăm voie la consum din cauza concetraţiei prea mari de clor din apă”, a spus Stoica.

Autorităţile din Dâmboviţa au  luat decizia promovării unui proiect de hotărâre de Guvern prin care să se finanţeze, cu suma de 3 milioane lei, construcţia unei conducte de aproximativ 3 km, între localitatea Berevoeşti şi oraşul Pucioasa, prin care să se aprovizioneze cu apă potabilă unităţile administrativ-teritoriale menţionate, ocolindu-se în acest fel sursa iniţială contaminată, lacul de acumulare Pucioasa.

Aşa încearcă preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, şi Prefectul Judeţului, Ioan Marinescu, să urgenteze  rezolvarea problemei aprovizionării cu apă a oraşului Pucioasa şi comunelor Brăneşti, Doiceşti, Vulcana-Pandele şi Vulcana-Băi. 

Proiectul de hotărâre de Guvern a fost depus marţi, 26.01.2016, atât la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, cât şi la Ministerul Dezvoltării Regionale şi urmează să fie supus avizării.

image

ISTORIA POLUĂRII CU BACTERIA PERICULOASĂ

Barajul Pucioasa, sursa de apă a celor cinci localităţi, este umplut cu apă din Râul Ialomiţa, cândva apa sacră a dacilor, acum o adevărată hazna, în care toată lumea aruncă la întâmplre gunoaie, animale moarte şi alte resturi.

Totul se întâmplă sub ochii iertători ai Gărzii de Mediu Dâmboviţa şi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor care de ani de zile nu au luat nicio măsură de curăţare a cursului Râului Ialomiţa, care alimentează Barajul Pucioasa.

Vorbim de bacteria “Clostridium perfringens”, care, odată pătrunsă în organism poate provoca daune severe. Cele patru comune şi oraşul Pucioasa nu au apă potabilă de sâmbătă. Compania de Apă Târgovişte - Dâmboviţa (CATD) a decis sistarea furnizării apei potabile după descoperirea bacteriei.  

La acest moment IPJ Dâmboviţa a demarat cercetările şi anunţă că a deschis un dosar penal în această cauză, pentru a afla ce s-a întâmplat exact.

Prefectura Dâmboviţa a organizat o celulă de criză pentru a rezolva cât mai repede problema. "Am avut un comitet de urgenţă pe această temă şi ca primă măsură, IPJ a deschis un dosar penal în care să vedem cine a produs această poluare. Toate deversările, inclusiv cele făcute de abatoarele din zona Pietroşiţa ajung în barajul de la Pucioasa", a declarat prefectul Ioan Marinescu.

Între timp, oraşul-staţiune Pucioasa primeşte apă cu cisterna de la ISU şi Compania de Apă Târgovişte - Dâmboviţa. Inclusiv spitalul din Pucioasa are nevoie de apă, în lipsa unei surse alternative în caz de poluare a conductei principale. 

“7 Izvoare”, cea mai pură apă din lume

Oamenii din zona de Nord a judeţului Dâmboviţa consumă apă de o calitate slabă, când ar putea beneficia din plin de cea mai pură apă din lume. Pentru asta ar fi nevoie de cel puţin 10 milioane de euro, crede şeful judeţului.

“Compania de Apă cumpără apă brută de la Apele Române, o prelucrează şi o dă mai departe. Pentru a evita astfel de situaţii trebuie să găsim soluţii alternative de alimentare cu apă a populaţiei, iar una dintre ele este captarea apei de la punctul <7 Izvoare>. Poluări putem avea şi la sursa de alimentare din Moreni, acolo unde se aduce apă de la Paltinu, tot apă de suprafaţă”, a declarat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

Se crede că apa provenită de la “7 Izvoare” este cea mai pură de pe planetă şi neavând nicio bacterie. Izvoarele au fost analizate încă din anii `30, iar bunătatea apei l-ar fi fascinat chiar şi pe Ceauşescu.

Cele 7 izvoare miraculoase se află în Bucegi, în Cheile Zănoaga, mai exact între frumosul Lac Bolboci şi Scropoasa, la 1300 de metri altitudine. 

PE ACEEAŞI TEMĂ:

Sancţiuni uriaşe date de Garda de Mediu în problema apei cu fecale de la Pucioasa. În vizor, Compania de Apă, Primări Fieni şi o firmă privată

Care ar fi rezolvarea alimentării în Pucioasa şi cât ar costa. Bacteria Clostridium nu le dă voie oamenilor să folosească apa

Precizări ale DSP, despre potabilitatea apei de la Pucioasa

Dâmboviţa: Bacterie periculoasă depistată în reţeaua publică de alimentare cu apă. Patru localităţi au rămas "pe uscat"

Apă infestată la Pucioasa. DSP Dâmboviţa: se constată o îmbunătăţire a calităţii apei

Dâmboviţa: 35 de şcoli şi grădiniţe rămân închise, luni

Din nou apă cu fecale pentru populaţie. Cum a fost posibil ca principala sursă de alimentare cu apă a cinci localităţi să fie otrăvită. Poliţia a deschis un dosar penal

Comunicatul DSP cu privire la situaţia de la Pucioasa: să nu mai consumaţi apă


Staicu şi-a dat demisia de la Compania de Apă


Compania de Apă Târgovişte-Dâmboviţa: „CATD îşi sumă răspunderea. Directorul general îşi va da demisia dacă va fi găsit vinovat”
 

CATD a interzis utilizarea apei din reţea, la Aninoasa, după ce zeci de oameni au ajuns la spital

Patru şefi de servicii din Compania de Apă, suspendaţi pe durata cercetărilor, în cazul apei infestate de la Aninoasa

Dosar penal, după ce 100 de persoane s-au îmbolnăvit din cauza apei de la robinet

Prefectul judeţului Dâmboviţa a cerut demisia directorului Companiei de Apă

Compania de Apă Târgovişte-Dâmboviţa: „CATD îşi sumă răspunderea. Directorul general îşi va da demisia dacă va fi găsit vinovat”

Zeci de persoane au ajuns la spital după ce au consumat apă infestată. Compania de Apă Târgovişte a remediat problema

Dosarul “apei infestate” de la Aninoasa, verificat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa

Zeci de persoane au ajuns la spital după ce au consumat apă infestată. Compania de Apă Târgovişte a remediat problema

Compania de Apă Târgovişte-Dâmboviţa: „CATD îşi sumă răspunderea. Directorul general îşi va da demisia dacă va fi găsit vinovat” 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite