Precizări ale DSP, despre potabilitatea apei de la Pucioasa
0Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Dâmboviţa, în intervalul de monitorizare 19-27 ianuarie 2016, probele prelevate din punctele “ieşire staţie” şi “consumatori” au fost conforme din punct de vedere microbiologic, fără încărcătură microbiană, dar neconforme în ceea ce priveşte parametrul indicator "Clor rezidual liber", acesta având valori ce depăşesc concentraţia maximă admisă.
Au fost înregistrate chiar şi valori de peste 1 mg/l, motiv pentru care apă este interzisă pentru băut.
"Menţionăm că aceste valori au fost înregistrate atât la probele prelevate şi analizate în laboratorul nostru, cât şi la cele prezentate instituţiei noastre de către Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa. Potrivit legislaţiei sanitare, în interpretarea potabilităţii unei probe de apă se ţine cont atât de valorile parametrilor microbiologici, cât şi de cele ale indicatorilor fizico-chimici. Că să fie potabilă, apă trebuie să fie sanogenă şi curate, să fie lipsită de microorganism, paraziţi sau substanţe care, prin număr sau concentraţie, pot constitui un pericol potenţial pentru sănătatea umană", se arată într-un comunicat al DSP Dâmboviţa.
În concluzie, D.S.P. dâmboviţa recomandă populaţiei să nu consume apa pentru băut şi pentru prepararea hranei, ci doar pentru nevoi menajere şi igienă personală.
Garda de Mediu Dâmboviţa a trecut la sancţiuni grase acordate mai multor factori în cazul poluării cu fecale a Barajului de la Pucioasa, principala sursă de apă a cinci localităţi, printre care şi oraşul Pucioasa.
Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu Dâmboviţa au efectuat controale la Staţia de epurare Fieni aparţinând SC Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa precum şi la Unitatea Administrativ Teritorială Fieni (Primăria Fieni) şi o firmă privată, SC Neval Prod SRL Pietroşiţa.
În urma acestor controale s-a constatat că infestarea bacteriologica a acumulării Pucioasa (amplasată pe râul Ialomiţa) a fost cauzată “de evacuarea de ape fecaloid-menajere neepurate în râul Ialomiţa coroborată şi cu alţi factori favorizanţi poluării”. De asemenea, evacuarea s-a facut prin canalizarea de ape pluviale a oraşului Fieni, aflată în administrarea Unităţii Administrativ Teritoriale Fieni (Primăria Fieni), ca urmare a unor interventii la reţeaua de canalizare menajeră, în vederea remedierii unor avarii.
De aceste reparatii este responsabilă SC Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa SA în calitate de operator, potrivit unui comunicat al Gărzii Naţionale de Mediu Dâmboviţa.
Totodată, cu ocazia verificărilor din teren au fost depistate gospodării ce aveau racordată canalizarea menajeră la reţeaua de colectare a apelor pluviale. În acest caz s-a dispus reprezentanţilor UAT Fieni emiterea de somaţii către aceşti cetăţeni în vederea racordării gospodăriilor la canalizarea menajeră.
“În urma controalelor efectuate, s-a constatat că Staţia de epurare Fieni – etapa nouă, nu deţine acte de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului. Cu aceeaşi ocazie s-a constatat că SC Neval Prod SRL Pietroşiţa a modificat fluxul tehnologic al apelor uzate, fără a notifica autorităţile de mediu. S-au dispus măsuri de remediere a deficienţelor constatate fiind aplicate următoarele sancţiuni contravenţional”, se arată în comunicatul Gărzii de Mediu Dâmboviţa.
Cine a primit cele mai mari amenzi
Cea mai mare amendă a fost primită de SC Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa SA, care a fost sancţionată cu amendă în valoare de 50.000 lei pentru funcţionarea fără autorizaţie de mediu a Staţiei de epurare Fieni – etapa nouă şi 50.000 lei pentru lipsa sistemelor de supraveghere a canalizării de ape menajere din oraşul Fieni, fapt ce a condus la evacuarea apelor uzate în râul Ialomiţa.
De asemenea, Primăria Fieni a fost sancţionată cu amendă în valoare de 50.000 lei pentru lipsa sistemelor de supraveghere a canalizării de ape pluviale a oraşului Fieni, fapt ce a condus la evacuarea de ape uzate fecaloid-menajere în râul Ialomiţa. În acelaşi caz, firma SC Neval Prod SRL Pietroşiţa a fost sancţionată contravenţional cu amendă în valoare de 50.000 lei pentru lipsa notificării către autorităţile de mediu cu privire la modificarea fluxului tehnologic al apelor uzate.
“Reprezentanţii Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Dâmboviţa vor efectua în perioada imediat următoare controale la Unităţile Administrativ Teritoriale aflate în amonte de Acumularea Pucioasa, în vederea depistării şi eliminării evacuărilor de ape fecaloid-menajere în râul Ialomiţa. Reprezentanţilor Unităţilor Administrativ Teritoriale aflate în amonte de Acumularea Pucioasa li se vor stabili măsuri cu termene stricte în acest sens. Vom desfăşura în continuare acţiuni de control în zonă, în cazul în care se vor constata încălcări ale legii urmând a fi aplicate prevederile acesteia”, se mai arată în comunicatul Gărzii de Mediu Dâmboviţa.
PE ACEEAŞI TEMĂ:
Apă infestată la Pucioasa. DSP Dâmboviţa: se constată o îmbunătăţire a calităţii apei
Dâmboviţa: 35 de şcoli şi grădiniţe rămân închise, luni
Comunicatul DSP cu privire la situaţia de la Pucioasa: să nu mai consumaţi apă
Staicu şi-a dat demisia de la Compania de Apă
CATD a interzis utilizarea apei din reţea, la Aninoasa, după ce zeci de oameni au ajuns la spital
Dosar penal, după ce 100 de persoane s-au îmbolnăvit din cauza apei de la robinet
Prefectul judeţului Dâmboviţa a cerut demisia directorului Companiei de Apă
Dosarul “apei infestate” de la Aninoasa, verificat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Dâmboviţa