Lider de sindicat din industria de apărare, despre pregătirea României de a produce armament NATO: „A ajuns în derizoriu”

0
Publicat:

Liderul de sindicat de la Automecanica Moreni, din Dâmbovița, Constantin Bucuroiu, critică reacția șefului Statului Major al Armatei, generalul Gheorghiță Vlad, care a spus că România trebuie să introducă serviciul militar obligatoriu pentru a face față amenințărilor venite din partea Rusiei, dar uită să vorbească despre lipsa investițiilor în programele de înzestrare.

FOTO MApN/Facebook
FOTO MApN/Facebook

Liderul de sindicat de la Automecanica Moreni, din Dâmbovița, Constantin Bucuroiu, critică reacția șefului Statului Major al Armatei, generalul Gheorghiță Vlad, care a spus că România trebuie să introducă serviciul militar obligatoriu pentru a face față amenințărilor venite din partea Rusiei, dar uită să vorbească despre lipsa investițiilor în programele de înzestrare.

Gheorghiță a spus că Armata României nu are legea necesară pentru a pregăti populația în cazul extinderii războiului din Ucraina și nici pentru a acționa proporțional cu pericolele militare existente.

,,Cum să dezvolți industria proprie dacă nu pui condiția atunci când iei armament din afară? Cum să dezvolți industria proprie și să faci investiții în ea dacă tot ce se ia pe programe de achiziții nu este condiținonat ca cel puțin 70% să se producă în România. Industria de apărare nu este pregătită, cum ar fi trebuit să fie pregătită, pentru că am plecat în 1989 de la un standard și am ajuns în derizoriu în 2024”, a precizat liderul de sindicat de la Automecanica Moreni, Constantin Bucuroiu, președintele Alianței Sindicatelor din Industria de Apărare și Aeronautică (ASIAA).

Transportorul blindat 8x8 produs la Automecanica. FOTO C.S.
Transportorul blindat 8x8 produs la Automecanica. FOTO C.S.

Generalul a mai spus că fabricile românești de armament nu au capacitatea să fabrice muniția de tip NATO de care are nevoie Armata, dar uită să precizeze și de ce am ajuns în această situație.

Cei care arată cu degetul această problemă sunt cei care au distrus, pur și simplu, industria de apărare în 33 de ani, când nu s-au făcut investiții de niciun fel, fiind lăsată la nivelul anilor 1990 și acum, după atâția ani de picaj, chiar dacă vorbim de dotări, retehnologizări dar și de resursa umană. Dacă s-ar fi făcut investiții în acești 33 de ani, la ritmicitate normală, să fi ținut pasul cu ce se întâmplă pe piața mondială, atunci azi am fi fost în altă parte. Acum, ca să recuperăm, e nevoie de 250 de milioane de euro azi băgați în industria de apărare, ca să poată realiza programe cât de cât la standardele cerute”, adaugă Bucuroiu.

Constantin Bucuroiu. FOTO C.S.
Constantin Bucuroiu. FOTO C.S.

El arată că programe strategice precum „transportorul blindat 8x8” realizat de Automecanica Moreni sau avionul multirol, au fost abandonate. Pe lângă asta nu mai avem nici institut de dezvoltare-cercetare în domeniul militar.

„Avem arme excelente care ar putea fi produse la noi și achiziționate de Armată. Aici vorbim și de transportorul blindat 8x8, program strategic de interes național lansat în 2011, nefinalizat. Avionul multirol, la fel. Toate lucrurile acestea începute și lăsate la stadiul 2010-2011 ne-au dus la situația în care suntem. Întotdeauna s-au făcut achiziții de către Guvern și a fost sărită industria de apărare. Dacă s-ar fi făcut prin participare activă a produselor românești la programele respective în procentaje de până la 70%, industria de apărare era exact unde ar fi trebuit. Am fi avut institut de dezvoltare-cercetare”, a mai spus Bucuroiu.

Ce a spus gen. lt. Gheorghiță

Federația Rusă a devenit o problemă pentru ordinea mondială, pentru democrație, a declarat generalul Gheorghiță Vlad într-un interviu acordat romania.europalibera.org. 

“În fapt, este un război al Rusiei cu lumea democrată. Nu este un război cu Ucraina. Da, populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți. Eu, personal, nu neapărat ca militar, consider că Federația Rusă nu se va opri aici. Dacă va câștiga în Ucraina, principala țintă va fi Republica Moldova. Vom asista la tensiuni în Balcanii de Vest. Sunt mai mult decât convins că politica președintelui Putin va escalada în perioada imediat următoare”, susține generalul.

General-locotenent Vlad Gheorghiţă
General-locotenent Vlad Gheorghiţă

Noul șef al Statului Major al Apărării este general-locotenent Vlad Gheorghiţă care, între altele, este și veteran al teatrului de operații Irak. Anterior, a fost locțiitor al șefului Statului Major al Apărării, iar în perioada 2020-2022 a deținut funcția de locțiitor pentru operații și instrucție. 

 De-a lungul carierei militare, s-a aflat la comanda mai multor structuri, de la toate nivelurile ierarhice: comandant al Diviziei 2 Infanterie Getica din Buzău, comandant al Centrului Național de Instruire Întrunită Getica din Cincu, comandant al Brigăzii 1 Mecanizată Argedava, șef al informațiilor la Componenta Operațională Terestră, șef al planificării în Serviciul Operativ la Statul Major al Forțelor Terestre și comandant al Batalionului 631 Tancuri.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite