Vremea caldă le-a deschis apetitul urșilor. Animalele ies din bârlog în căutare de hrană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temperaturile crescute din ultima perioadă le-a dat un semnal clar urșilor, acela că primăvara își intră în drepturi, iar ei au nevoie de hrană. Pădurarii spun că fiarele sălbatice își vor face simțită prezența din ce în ce mai des în preajma satelor, în căutare de mâncare.

Urs. FOTO  Parcul Natural Bucegi

Odată cu cresterea temperaturilor, urșii au devenit foarte activi. De acum și până iarna viitoare, ei vor fi într-o continuă cursă pentru găsirea hranei. Jirul din anul anterior este pe sfârșite, asa că o parte dintre exemplare vor coborî la baza masivului, unde unele specii de plante au pornit în vegetație”, au precizat rangerii Parcului Natural Bucegi.

În judeţul Dâmboviţa, există aproximativ 161 de urşi, potrivit estimărilor din 2020, un număr destul de mare, ţinând cont că în urmă cu zece ani numărul lor era de 80. La „pachet” cu creşterea populaţiei de urşi au crescut însă şi problemele cu ei, mai nou aceștia obişnuind să cotrobăie gospodăriile din zona de câmpie, deşi ar fi fost mai de aşteptat să o facă în zona de munte.

„Deocamdată, nu văd un pericol iminent pentru oameni”

În ultimii ani, tot mai mulți urși au creat probleme, iar autoritățile din Dâmbovița au fost nevoite să îi alunge din zonele locuite.

Autorităţile spun că, deşi numărul de urşi este destul de mare, ei nu prezintă deocamdată pericol iminent pentru oameni.

„Fiind o specie protejată nu putem face mai nimic împotriva lor, dar s-au înmulţit atât de mult, încât sunt de nestăpânit şi au migrat peste tot. Deocamdată, nu văd un pericol iminent pentru oameni. Agenţiile de Mediu gestionează situaţiile cu speciile protejate”, a spus Stan Cristian, directorul AJVPS Dâmboviţa.

În anii trecuți, cele mai mari probleme cauzate de urși au fost în localităţile Fieni, Pietroşiţa, Moroeni, Doiceşti şi Runcu, acolo unde animalele au intrat în gospodării și au ucis mai multe animale domestice.  

S-a ajuns până într-acolo încât autorităţile din Dâmboviţa au constatat, în 2021, că există un „risc mediu de apariţie a urşilor” în localități precum Gura Ocniţei, Moţăieni şi Pucheni. Au fost dispuse măsuri de prevenire a unor agresiuni, inclusiv dislocarea de patrule de poliţie şi jandarmi în zonele cu potenţial pericol și „folosirea semnalelor acustice şi luminoase pentru îndepărtarea ursului din zonele locuite sau utilizate de către populaţie”.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite