FOTO Preţul cartofului, pocoste pentru ţăranii din Lunguleţu. Samsar: „Am venit din Vrancea pentru a cumpăra cartofi cu 50 de bani şi să îi dăm cu 60 de bani“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lipsa unei asocieri, ţăranii din Lunguleţu - patria cartofului şi a verzei - sunt la mâna samasarilor care dictează preţul. Aşa se face că după au fost nevoiţi să îşi salveze culturile de cartofi, afectate de frigul din primăvară, aceştia îşi vând producţia la un preţ derizoriu.

image

Samsarii sunt cei care profită de pe urma agricultorilor. Frigul şi vremea ploioasă au întârziat prima recoltă cu mai bine de două săptămâni. Comercianţii nu se grăbesc să cumpere nici acum. Stau în obor până când reuşesc să scoată preţul minim de la producători.

Săndel Răducanu a venit să cumpere cartofi de la Lunguleţu tocmai din judeţul Vrancea. " Nu avem profit prea mare. Venim în fiecare an pentru că aici e patria cartofului. Ne pliem şi noi după piaţă. Acum poate merge mai bine, acum poate scădea preţul.", spune acesta. 

Ţăranii îşi vând cartofii şi cu 0,25 lei- 0,30 de lei/kg de teamă să nu rămână cu marfa nevândută. 

"Trebuie stabilit un preţ comun"

"Recolta de cartofi este bună, zic eu, dar este întârziată puţin din cauza brumei. Nu o să fie recolta de anii trecuţi, dar este o recoltă mulţumitoare. S-a plecat la piaţă cu un preţ foarte mic. S-a pierdut noţiunea de trufanda, pentru că vin cartofi din Egipt, din alte ţări. Kilogramul ajunge la 30-40 de bani. Cu preţul ăsta nu se acoperă investiţia, este foarte greu. Le-am sugerat agricultorilor să fim organizaţi, ca să putem răzbate în această problemă, pentru că se vinde sub preţul de producţie. Trebuie stabilit un preţ comun şi putem face contracte şi cu sueprmarketurile, pentru că suntem la doi paşi de Bucureşti", ne-a spus primarul comunei Lunguleţu, Vlad Ion. 

image

Vara trecută seceta i-a pus la grea încercare pe ţărani. Dacă într-un an normal, fără intemperii, de pe un singur hectar cultivat cu cartofi se pot scoate lejer 30 de tone, acum abia dacă s-au vor recoltat 20.  

În comuna Lunguleţu, renumită în toată ţara, sunt cultivate cu cartofi peste 3.000 de hectare, iar producţia anuală sare de 750.000 de tone.

image
TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite