Dubla tragedie care arată lipsa de empatie din sistemul medical românesc: „Așa ceva trebuie să se predea în facultate!”
0Importanța unei comunicări sensibile și empatice din partea cadrelor medicale atunci când trebuie să anunțe decesul unui pacient către familia acestuia se învață de pe băncile facultăților în străinătate, dar la noi nu se întâmplă acest lucru. Iar asta poate duce la tragedii.
O familie din comuna dâmbovițeană Mătăsaru trăiește o adevărată tragedie. În urmă cu câteva zile, după ce a aflat că fratele său a murit în spital, un bărbat s-a dus acasă în mare viteză și s-a spânzurat. Dincolo de drama cu iz cinematografic, reacția reacția ciudată a sinucigașului a stârnit rumoare și a readus în atenția opiniei publice chestiunea empatiei din sistemul medical românesc.
Medicii și pacienții, deopotrivă, au lansat dezbateri furtunoase pe rețelele de socializare, disecând problema din toate unghiurile. Pornind de la lipsa unor proceduri adecvate privind anunțarea familiei unui pacient decedat, ajungând până la lipsa de personal calificat pentru astfel de interacțiuni și terminând cu eternele acuzații legate de nepăsarea personalului medical implicat.
Ce spune medicul care l-a autopsiat pe sinucigaș
Pornind de la aceste dezbateri, care arată că există încă o fisură importantă – alături de cele deja știute - în relația dintre pacient și sistem, medicul legist Cristian Paparău, șeful Serviciului de Medicină Legală (SML) Dâmbovița, atrage atenția că lipsa de empatie este o mare problemă și că rudele apropiate ale decedaților ar trebui să fie abordate cu mult mai mult tact pentru a nu se ajunge la astfel de gesturi tragice precum cel amintit.
„Am autopsiat un bărbat care s-a spânzurat imediat după ce e aflat că fratele său a decedat în spital. Nu toți oamenii sunt suficient de puternici pentru a gestiona o astfel de veste și uneori abordează atitudini paradoxale. Din câte cunosc, în România personalul medical nu este instruit cum să abordeze o astfel de situație și de cele mai multe ori fiecare își adaptează discursul în fața oamenilor îndurerați așa cum crede el de cuviință”, spune medicul legist.
Acesta mai spune că în statele civilizate toate cadrele medicale trec și printr-o astfel de etapă de pregătire (susținută de psihologi în general), în care învață spre exemplu cum trebuie să dea cuiva vestea că are o boală incurabilă. De asemenea, ei învață în amănunt cum să anunțe în mod empatic, delicat, familia unui decedat. „Cred că este momentul ca și România să înceapă să facă progrese în această direcție, deloc de neglijat”, adaugă dr Paparău.
Cazul este cercetat acum și de Poliție. A fost întocmit un dosar penal legat de sinucidere, însă deocamdată nu se știe dacă în vizorul anchetei va intra și personalul medical care a făcut anunțul șocant pentru cel care a ales să-și ia viața.
Totuși, merită să amintim că în Codul Penal românesc, la articolul 191 se specifică următoarele: „Fapta de a determina sau înlesni sinuciderea unei persoane, dacă sinuciderea a avut loc, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 7 ani”.
„Ar trebui să se predea chestiile astea în facultate”
Sunt și alți medici care cred că lucrurile trebuie schimbate în România în privința sistemului prin care aparținătorii sunt anunțați de spitale că le-a murit o rudă, cu atât mai mult cu cât lucrurile se fac acum la întâmplare, după instinctul fiecăru medic.
„Mi-a fost teamă de chestii d-astea întotdeauna. Dacă se întâmplă ceva, se anunță familia, îi chemăm până la spital, nu le transmitem astfel de vești direct la telefon. Nu ne-a învățat nimeni lucrurile astea la facultate, le-am învățat noi pe parcurs, în zbor, ne adaptăm situației. Eu cred că ar trebui să se predea chestiile astea în facultate. Am observat că medicii care lucrează cu bolile grave sunt mai duri, eu așa îi văd, pentru că văd numai suferință, ajunge să fie un lucru obișnuit pentru ei”, spune dr. Elena Olaru, medic ginecolog din Găești.
„Dacă vine un pacient și în urma analizelor constatăm că are cancer, nu îi spunem niciodată că are cancer așa direct, ci mai pe ocolite. Îi spune că îl trimitem la un medic mai deștept, cu aparatură mai performantă, sau spunem soției, soțului. Doamne ferește, nu știm cum reacționează oamenii la auzul unor asemenea vești și omoară pe drum până acasă”, mai spune dr. Elena Olaru.
În SUA, lucrurile se fac științific și cu omenie
Centrul Național pentru Informații Biotehnologice din SUA arată, în mai multe studii, în domeniul sănătății este nevoie de strategii coerente pentru a îmbunătăți comunicarea cu rudele pacienților, care se plâng frecvent în legătură cu comunicarea deficitară a cadrelor medicale.
Pacienții aflați în faza terminală a bolii întâmpină adesea dificultăți în comunicare și, astfel, rudele lor au nevoie de informații clare pentru a lua decizii în numele lor. Cadrele medicale sunt îndrumate să evite limbajul medical obscur și termenii tehnici greu de înțeles pentru a asigura o comunicare clară. Empatia, compasiunea și respectul sunt principii-cheie în transmiterea acestei vești deloc plăcute.