Deșeuri periculoase, importate de o firmă din Dâmbovița. Garda de Mediu și polițiștii au intrat pe fir
0O firmă din Dâmbovița a intrat în vizorul polițiștilor și al inspectorilor de mediu pentru importul unei cantități mari de deșeuri periculoase, pentru care nu deținea documente legale.

Polițiștii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, împreună cu reprezentanți ai Gărzii Naționale de Mediu-Comisariatul Județean Dâmbovița, au efectuat verificări cu privire la legalitatea operațiunilor desfășurate de o societate comercială cu punct de lucru în Priboiu.
18 tone de deșeuri cu conținut de substanță periculoasă”
„În urma controlului s-a constatat că societatea a importat în zilele de 27 septembrie a.c. și 3 octombrie a.c., cantitatea de 44.000 de kilograme de deșeuri. În această cantitate au fost identificate 18.000 de kilograme de deșeuri cu conținut de substanță periculoasă, astfel că importul s-a realizat cu încălcarea prevederilor legale. Cele 18.000 de kilograme de deșeuri cu conținut de substanță periculoasă au fost indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor”, a precizat IPJ Dâmbovița.

Autoritățile din Dâmbovița s-au deplasat la punctul de lucru aparținând unui agent economic care achiziționa prin transfer intracomunitar deșeuri feroase și neferoase, în scopul valorificării. Deplasarea s-a realizat cu scopul verificării a două transporturi ce erau consemnate în aplicația ROAFM - Registrul de înregistrare a deșeurilor introduse în România în scopul valorificării.

În urma verificărilor, inspectorii Gărzii de Mediu au constatat că societatea a achiziționat deșeuri de „mixturi metalice în amestec cu deșeuri metalice contaminate cu substanțe periculoase - cod deșeu 17 04 09 și cabluri cu conținut de ulei gudron și alte substanțe periculoase - cod deșeu 17 04 10”.
Pentru transportul deșeurilor periculoase, societatea nu deținea documentele ce însoțesc transporturile de deșeuri periculoase, transmite Garda de Mediu.
În această cauză, polițiștii de la IPJ Dâmbovița au întocmit un dosar penal și efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului de caz, pentru săvârșirea infracțiunii de „importul de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale în domeniu”, faptă prevăzută și pedepsită art. 66 alin. 2 lit. d din O.U.G 92/2021 privind regimul deșeurilor.