Decongelarea cărnii, cea mai bună metodă. Cum își păstrează calitățile nutritive

0
Publicat:

Decongelarea cărnii în apă caldă este o mare greșeală, spun specialiștii. Graba de a prepara o carne congelată ne poate îmbolnăvi, iar argumentele țin de structura produsului alimentar de natură animală.

Carne congelată. FOTO arhivă
Carne congelată. FOTO arhivă

Când pui carnea în apă caldă, aceasta poate fi expusă la temperaturi care favorizează dezvoltarea bacteriilor, care nu dispar prin congelare. Ele intră într-o stare de așteptare, iar dezghețarea le poate reactiva și permite multiplicarea lor.

De asemenea, textura cărnii se poate deteriora. Dacă o pui ulterior pe grătar, în tigaie sau la cuptor, va rămâne moale și nu va prinde o crustă, iar în interior va fi tare și își va pierde sucul natural.

„În mod normal, chiar și în congelator, carnea are anumite bacterii și, evident, temperatura prea ridicată sau prea joasă dezvoltarea bacteriilor. Dar tu când o dezgheți să o gătești repede, cum am făcut și eu de multe ori, pentru că eram grăbit, și o pui în apă caldă să o dezgheți, temperatua aceea mai ridicată favorizează dezvoltarea și multiplicarea bacteriilor și poți să ajungi la o indigestie sau poți să te îmbolnăvești dacă o consumi. De preferat, carnea de la congelator se dezgheață, mai lent, în apă rece”, spune dr. Victor George Chiper, specialist Diabet Nutritie și Boli Metabolice.

Cea mai sănătoasă soluție este să decongelezi carnea în frigider, scoțând-o din congelator și lăsând-o înăuntrul combinei frigorifice, la o temperatură deasupra înghețului. Aceasta modalitate necesită mai mult timp, dar menține calitatea cărnii.

De asemenea, o altă metodă este decongelarea la cuptorul cu microunde. „Folosește setarea specială pentru dezghețare a cuptorului cu microunde. Totuși, gătește carnea imediat după dezghețare“, mai spun specialiștii.

Dezgheţăm sau nu carnea de vită înainte de preparare?

O friptură de vită gustoasă se prepară cel mai bine cu carne proaspătă, dar cum procedăm când singura opţiune este cea congelată?

Dan Souza, editorul publicaţiei gastronomice „Cook’s Illustrated“, a realizat de curând un experiment în care a testat savoarea fripturii de vită preparate cu sau fără decongelare. El a congelat opt felii de muşchi de vită pe care le-a tăiat înainte pe jumătate. Pe jumătate dintre ele le-a decongelat ţinându-le peste noapte la frigider.

A doua zi, Souza a prăjit pe ambele părţi toate feliile de carne într-o tigaie, vreme de 90 de secunde, şi le-a pus apoi la cuptor, la o temperatură de 275 grade Celsius. Toată friptura a fost ţinută până când a devenit mediu făcută (125 de grade Celsius).

Feliile de vită care nu au fost dezgheţate înainte de preparare nu doar că a fost mai suculentă şi preparată mai uniform, dar a avut şi un gust mai bun decât cea decongelată înainte. Crusta cărnii nedezgheţate a fost mult mai subţire decât a celeilalte (foto).

Ambele tipuri de carne au căpătat la fel de repede culoarea arămie în tigaie, dar cea decongelată înainte de preparare a avut nevoie de mai puţin timp la cuptor: 10-15 minute, faţă de 18-20 de minute, cât a durat prepararea vitei nedezgheţate. Desigur, pentru a obţine aceste rezultate, carnea trebuie să fie bine congelată, atrage atenţia Dan Souza.   

Prin decongelare, se pierde între 10% şi 13% din „sucul“ cărnii, iar odată cu acesta se pierd şi săruri minerale, vitamine şi proteine, ceea ce duce la o scădere a proprietăţilor sale nutritive.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite