VIDEO Dezgheţăm sau nu carnea de vită înainte de preparare?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Friptură de vită preparată după decongelare (stânga) şi fără a fi dezgheţată (dreapta) FOTO: Captură YouTube
Friptură de vită preparată după decongelare (stânga) şi fără a fi dezgheţată (dreapta) FOTO: Captură YouTube

O friptură de vită gustoasă se prepară cel mai bine cu carne proaspătă, dar cum procedăm când singura opţiune este cea congelată?

Dan Souza, editorul publicaţiei gastronomice „Cook’s Illustrated“, a realizat de curând un experiment în care a testat savoarea fripturii de vită preparate cu sau fără decongelare. El a congelat opt felii de muşchi de vită pe care le-a tăiat înainte pe jumătate. Pe jumătate dintre le-a decongelat ţinându-le peste noapte la frigider.

A doua zi, Souza a prăjit pe ambele părţi toate feliile de carne într-o tigaie, vreme de 90 de secunde, şi le-a pus apoi la cuptor, la o temperatură de 275 de grade. Toată friptura a fost ţinută până când a devenit mediu făcută (125 de grade).

Feliile de vită care nu au fost dezgheţate înainte de preparare nu doar că a fost mai suculentă şi preparată mai uniform, dar a avut şi un gust mai bun decât cea decongelată înainte. Crusta cărnii nedezgheţate a fost mult mai subţire decât a celeilalte (foto).

friptura

Ambele tipuri de carne au căpătat la fel de repede culoarea arămie în tigaie, dar cea decongelată înainte de preparare a avut nevoie de mai puţin timp la cuptor: 10-15 minute, faţă de 18-20 de minute, cât a durat prepararea vitei nedezgheţate. Desigur, pentru a obţine aceste rezultate, carnea trebuie să fie bine congelată, atrage atenţia Dan Souza.   

Prin decongelare, se pierde între 10% şi 13% din „sucul“ cărnii, iar odată cu acesta se pierd şi săruri minerale, vitamine şi proteine, ceea ce duce la o scădere a proprietăţilor sale nutritive.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite