Centrala nucleară de la Doicești, funcțională în 6 ani. Primar: „Pentru zonă, investiția este un plus“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii din zona Doiceștiului, comuna situată la 10 kilometri de Târgoviște, pe drumul spre Sinaia, așteaptă deschiderea centralei nucleare de la Doicești, care ar urma să devină funcțională în 6 ani. Asta ar crea 4.000 locuri de muncă, prosperitate și siguranță, spun autoritățile.

Amplasamentul fostei termocentrale Doicești. FOTO C.S.
Amplasamentul fostei termocentrale Doicești. FOTO C.S.

La Doicești (Dâmbovița) a funcționat o termocentrală încă din vremea comunismului, închisă în urmă cu câțiva ani, deci comunitatea este obișnuită cu vecinătatea unui colos industrial.

În perspectiva marelui proiect al centralei nucleare de la Doicești, luni, 18 martie 2024, a avut loc evenimentul „Energie pentru generaţia următoare", organizat de Ministerul Energiei, în parteneriat cu Societatea Naţională Nuclearelectrica şi compania RoPower Nuclear.

Așa ar atăta primul reactor modular mic din România, de la Doicești
Așa ar atăta primul reactor modular mic din România, de la Doicești

La evenimentul de la Doicești au participat: ambasadoarea SUA în România, Kathleen Ann Kavalec; ministrul Energiei, Sebastian Burduja; directorul general al Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă; CEO RoPower, Melania-Simona Amuza; Deputy Group CEO E-Infra, Gianina Pelea.

Cosmin Ghiţă a precizat că proiectul privind implementarea SMR (reactoare nucleare mici) de la Doicești, din Dâmbovița, se află în prezent în fază incipientă, este făcut studiul de prefezabilitate şi urmează cel de fezabilitate.

Implementarea în timp util a tehnologiei SMR va contribui la securitatea energetică şi la obiectivele de decarbonizare ale României şi va aduce mai multe beneficii socio-economice, precum crearea a aproximativ 4.000 de locuri de muncă în perioada de dezvoltare, investiţii la bugetul de stat şi chiar participarea ţării la proiecte din regiune“, a spus Ghiță.

Implicațiile „nucleare” pentru Doicești

Primarul din Doicești, Cosmin Petruț Stana, a precizat că în jurul acestui subiect au fost multe intoxicări, iar oamenii la un moment dat nu mai știau ce să creadă - deși există exemplul Cernavodei (Constanța) care trăiește în siguranță și se bucură de multiple facilități. 

Temeri sunt, ca de fiecare dată, ca în orice investiție, fie cât de mică sau mare, temeri sunt. Sunt și voci pro și voci contra în acest sens. Au fost și anumite persoane care, atunci când a apărut prima informație pe media, au indus în eroare lumea, să-și facă capital politic cumva. Le-au spus oamenilor că vor demola, că o să fie poluare, că o să dispară drumul național, că o să dispară o fabrică din proximitatea centralei, ceea ce nu e adevărat”, a declarat primarul Stana. 

În timpul desfășurării evenimentului economic, AUR organizase un protest la fața locului, la care manifestau circa 25 persoane. 

Primarul Cosmin Petruț Stana din Doicești SURSA arhiva personală
Primarul Cosmin Petruț Stana din Doicești SURSA arhiva personală

La Doicești ar urma să fie investite câteva miliarde de euro în viitoarea centrală nucleară, iar asta ar înseamna bunăstare pentru localnici.

Pentru administrație locală, pentru localitate, investiția este un plus. Pentru administrație locală, orice investiție, fie cât de mică sau mare, e benefică. Sunt venituri la bugetul local pe care le investim în dezvoltarea comunității. Sunt și facilități în sensul acesta, cum ar fi energia gratuită pentru localitate”, a mai spus edilul.

Centrala va produce energie curată, sigură şi fără emisii de carbon în atmosferă şi un punct-cheie în angajamentul României de a-şi tripla capacităţile de generare a energiei din surse nucleare, până în 2050.

Specialiștii au precizat că proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doiceşti este, conform discuţiilor cu NuScale, cu 20-30% mai ieftin decât cel din Utah. Durata de viaţă a noii centrale SMR de la Doiceşti este de peste 60 de ani, de la punerea în funcţiune planificată pentru finalul actualului deceniu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite