Memorandum pentru implementarea de reactoare modulare în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România

0
Publicat:

Nuclearelectrica, NuScale Power, E-INFRA, Nova Power & Gas, Fluor Enterprises şi Samsung C&T Corporation au semnat marți un Memorandum pentru implementarea de reactoare modulare în Europa Centrală şi de Est, inclusiv în România.

Primul reactor modular mic din România va fi instalat pe locul fostei termocentrale de la Doiceşti

Memorandumul reuneşte expertiză de nivel mondial şi experienţe valoroase axate pe potenţiala extindere şi dezvoltare a implementării reactoarelor modulare mici în Europa Centrală şi de Est, dar şi la fosta centrală electrică pe cărbune din Doiceşti, România.

"Expertiza combinată a Nuclearelectrica, NuScale Power, E-INFRA, Nova Power & Gas, Fluor Enterprises şi Samsung C&T Corporation va sprijini dezvoltarea SMR şi implementarea centralelor SMR NuScale în domenii importante in dezvoltare, cum ar fi planificarea proiectului, obtinerea de licenţe si autorizaţii, inginerie, achiziţii publice, construcţie, exploatare, întreţinere, dezafectare, finanţare şi capitalizare a resurselor locale, permiţând astfel statelor regionale care împărtăşesc acelaşi interes în dezvoltarea de reactoare modulare mici (SMR) să beneficieze de experienţă şi să implementeze SMR-uri în condiţii de siguranţă şi în conformitate cu nevoile energetice naţionale", se arată în comunicat.

România este a doua ţară din lume, după SUA, şi prima din Europa care se alătură demersului pentru independenţă energetică cu una dintre cele mai avansate tehnologii de energie nucleară, tehnologia inovatoare SMR a NuScale. Astfel, România va obţine o poziţie de lider şi multiple beneficii socio-economice, inclusiv un hub pentru susţinerea producţiei şi asamblării componentelor SMR, un centru de instruire şi educaţie pentru viitorii operatori şi specialişti, precum şi un catalizator pentru implementarea SMR în regiune şi un operator preferat pentru următoarele proiecte SMR care vor urma.

"Energia nucleară este o sursă de energie sigură, accesibilă şi curată, disponibilă 24 de ore din 24, 7 zile din 7, cu o vastă experienţă operaţională, care contribuie la decarbonizarea economiilor din întreaga lume de mai mult de jumătate de deceniu şi care furnizează în prezent peste 10% din energia electrică consumată la nivel mondial şi aproximativ 20% în România. Suntem mândri să ne aliniem la cele mai notabile eforturi internaţionale pentru a furniza României, la sfârşitul acestui deceniu, 66% din totalul energiei curate prin intermediul energiei nucleare", a declarat Cosmin Ghiţă, Chief Executive Officer al Nuclearelectrica.

Proiectul SMR din România va asigura 190 locuri de muncă permanente

Proiectul SMR din România va asigura peste 190 de locuri de muncă permanente şi peste 1.500 de locuri de muncă în domeniul construcţiilor şi 2.300 de locuri de muncă în producţie. Alte mii de locuri de muncă vor fi generate de companiile interesate să investească în zonă, având acces la o sursă de energie curată, stabilă, accesibilă şi sigură.

"Implementarea reactoarelor modulare mici este un efort de cooperare internaţională fără precedent, pentru a răspunde nevoilor de energie şi de decarbonizare. Proiectul SMR va asigura securitatea energetică, dezvoltarea locală şi regională, reutilizarea amplasamentelor fostelor centrale pe bază de cărbune şi va oferi multiple beneficii economice şi sociale. De la sprijin financiar la suport tehnic, implementarea SMR, în România şi la nivel internaţional, beneficiază de efortul comun al unor state şi organizaţii cu experienţă şi competenţe deosebite. Suntem mândri că, pe baza celor 26 de ani de performanţă recunoscută a Nuclearelectrica, România a câştigat încrederea partenerilor noştri internaţionali şi face parte din elita nucleară globală care lucrează împreună pentru a răspunde cerinţelor de securitate energetică şi de decarbonizare", a adăugat Ghiţă.

Centrala SMR de la Doiceşti va susţine activitatea industrială din zonă, care va dezvolta regiunea prin taxe la bugetul de stat şi la bugetul local, investiţii în comunităţi.

Nuclearelectrica SA este compania naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013. SNN operează prin Centrala Nucleară Cernavodă două unităţi nucleare CANDU, care sunt două dintre cele mai performante unităţi dintre cele peste 400 de centrale nucleare din lume, o fabrică de combustibil nuclear şi a finalizat ciclul integrat al combustibilului prin achiziţia unei linii de procesare a concentratului de uraniu, în vederea susţinerii proiectelor de investiţii pe termen lung ale companiei.

NuScale Power Corporation (NYSE: SMR) este principalul furnizor de tehnologie nucleară avansată, inovatoare şi brevetată a reactoarelor modulare mici, cu misiunea de a contribui la tranziţia energetică globală prin furnizarea de energie sigură, scalabilă şi fiabilă, fără emisii de carbon. Înfiinţată în anul 2007, compania are sediul central în Portland, Oregon.

E-INFRA este un grup privat românesc de companii, activ în domeniul energiei şi al infrastructurii civile, cu peste 26 de ani de experienţă în livrarea de proiecte de anvergură, atât la nivel naţional, cât şi internaţional.

Nova Power & Gas este o companie privată din România, activă pe piaţa de energie electrică şi gaze naturale din 2007. Compania este distribuitor şi furnizor de energie electrică şi gaze naturale, precum şi producător de energie verde, cu accent pe dezvoltarea de centrale electrice regenerabile.

Fluor Corporation (NYSE: FLR) are 40.000 de angajaţi care oferă soluţii profesionale şi tehnice ce asigură clienţilor din întreaga lume proiecte sigure, bine executate şi eficiente din punct de vedere al capitalului. În 2022, Fluor s-a clasat pe locul 259 în topul Fortune 500 de companii.

Grupul de inginerie şi construcţii al Samsung C&T are peste 40 de ani de experienţă în domeniu, activitatea fiind concentrată pe construcţii comerciale şi rezidenţiale, infrastructură civilă şi instalarea şi construcţia de uzine. Printre proiectele sale de referinţă se află Burj Khalifa - cea mai înaltă clădire din lume, şi proiectul de 5.600 MW al centralei nucleare Barakah din Emiratele Arabe Unite.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite