Ce alimente trebuie să consume fumătorii pentru a contracara carenţele de vitamine. Metode pentru renunţarea la tutun - sfaturile specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Guliver/ Getty Images
FOTO: Guliver/ Getty Images

Fumatul ne distruge încet, dar sigur. Aceasta este concluzia specialiştilor, care ne recomandă să „tăiem răul de la rădăcină“. Asta implică, în primul rând, stoparea acestui viciu, iar pe de altă parte, schimbarea stilului de viaţă, care să includă mişcare şi o dietă echilibrată.

Se ştie că fumatul ne privează de anumite vitamine şi minerale eseţiale din corp, care nu pot fi înlocuite decât printr-o alimentaţie corectă şi echilibrată. Experţii spun că fumatul este asociat cu deficitul de vitamina D, B12, calciu şi acidul folic.

"Eu le spun pacienţilor mei să pună în pachetul cu care pleacă de acasă către serviciu, legume şi fructe care să fie uşor de dus la gură: struguri, măr, morcov şi altele. Te revigorează din punct de vedere energetic, dar îţi amână şi nevoia de ţigară. Cu câtă apă bei mai multă, cu atât e mai bine. Mişcatul, la fel, e foarte bun. Trebuie să facem sport, să ne schimbăm obiceiurile nesănătoase. De asemenea, lactatele sunt foarte bune. Trebuie să bem sucuri naturale şi să mâmcăm ouă, carne (nu picanterii, tocături, afumătură, pentru ele se termică de regulă cu o ţigară)", spune dr. Virginia Dumitrescu, medic primar pneuomoftiziolog, coordonatorul centrului TBC Târgovişte.

Cum ne lăsăm mai uşor de fumat

fumat - hatestock.deviantart.com

Specialiştii spun că totul ţine de voinţa persoanei care vrea să se lase de fumat. "Tinerilor le spun mereu să evite să încerce, măcar pentru o singură dată, să fumeze. Dacă stau de vorbă cu fumătorii care iau în calcul să se lase de fumat, le spun să ia în calcul doar o ţigară, nu mai mult. În al doilea rând, dacă cineva vrea să se lase de fumat, trebuie să arunce trusa de fumător: brichetă, chibrit, tabacheră. Să se jure că se lasă de ţigări. Trebuie să schimbe obicieurile pe care le avea în fiecare zi, adică să evite să bea cafea, cola, băuturi care sunt asociate cu fumatul. De asemenea, fumătorilor tineri şi care au copii le spun că, dacă dimineaţa când se trezesc prima tentaţie este să ducă mâna spre pachetul de ţigări, le recomand să ia cafeaua, cu care să se ducă lângă patul copilului, şi chiar dacă acesta doarmne, să se uite la el cum doarme. Este un timp pe care el şi copilul îl folosesc foarte util", mai spune dr. Dumitrescu.

De asemenea, trebuie să desfiinţaţi locul în care vă relaxaţi şi să fumaţi undeva unde e frig, curent. "Trebuie să evităm contactul cu fumătorii, chiar dacă e vorba de prieteni. A lăsa ţigările nu este un lucru simplu. Este la fel de importat ca atunci când o femeie se hotărâşte să facă un copil sau când un bărbat se însoară“, adaugă medicul.

O altă metodă de a rezista tentaţiei

"Când simţi nevoia să fumezi, nu te repezi la pachet. Tragi aer tare în piept şi rămâi în apnee cât de mult poţi. Îţi închipui că eşti sub apă şi dacă respiri, te îneci. Apoi mă ridic din locul în care sunt şi beau un pahar cu apă plată sau suc de fructe natural", încheie medicul. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite