Câte din proiectele începute de primarul ales al târgoviştenilor, Gabriel Boriga, au fost duse până la capăt şi câte s-au împotmolit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Gabriel Boriga este la al doilea mandat de primar. După condamnarea sa, interimar a fost numit Ciprian Prisăcaru (PNL), iar acum, interimar este Cristian Stan (PSD)
Primarul Gabriel Boriga este la al doilea mandat de primar. După condamnarea sa, interimar a fost numit Ciprian Prisăcaru (PNL), iar acum, interimar este Cristian Stan (PSD)

În cei şase ani, cât a stat la conducerea Primăriei Târgovişte, Gabriel Boriga, primarul ales în 2008 şi în 2012 a făcut atât lucruri bune, cât şi lucruri pe care dacă le ocolea, ar mai fi fost, încă, edil. Vă reamintim, Gabriel Boriga a fost condamnat definitiv în 2014 la trei ani de închisoare cu suspendare pentru fapte de corupţie.

Marele avantaj al lui Boriga, PDL, (ceea ce l-a şi menţinut în funcţie la alegerile din 2012) a fost că era un bun comunicator, iar spriritul său întreprinzător l-a apropiat mult de oameni. De altfel, toate partidele politice din Dâmboviţa l-au inclus în sondajele proprii înainte de startul campaniei electorale din 2016, iar Boriga, în ciuda faptului că a fost condamnat, era în preferinţele alegătorilor.

Ce faptă i-a adus condamnarea

Primarul municipiului Târgovişte a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, în procesul de corupţie privind achiziţia la preţuri supraevaluate a unor echipamente pentru locurile de joacă din Târgovişte.

Decizia de suspendare din funcţia de primar a lui Boriga a venit cu o zi înainte de împlinirea a 6 ani de când acesta a preluat mandatul de primar al Târgoviştei.
 

Potrivit magistraţilor Judecătoriei Târgovişte, în dosarul în care bugetul Consiliului Local Târgovişte a fost prejudiciat cu aproape 400.000 de lei, aproximativ 100.000 de euro, prin achiziţia supraevaluată de echipamente pentru amenajarea locurilor de joacă, Gheorghe Simoiu, finul primarului Gabriel Boriga, patron al SC Utilex Construct SRL Pucioasa, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. De asemenea, în acelaşi dosar a fost condamnat şi Mihai Olaru, directorul fostei Direcţii de Construcţii din cadrul Primăriei Târgovişte, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată.

Primarul Gabriel Boriga este la al doilea mandat de primar după ce în 2008-2012 a activat ca edil şef tot din partea PDL. În locul său, primar interimar a fost numit Ciprian Prisăcaru (PDL), care, ulterior a fost schimbat din funcţie în urma unei majorităţi favorabile PSD, astfel că în prezent, primar interimar este Cristian Stan (PSD). 

Numele lui Gabriel Boriga a fost lansat în câteva rânduri atunci când s-a vorbit de candidaturile pentru alegerile din 2016, însă, în varianta în care el al fi reales de târgovişte ar trebui să păsărăsească din nou primăria pentru că instanţa i-a interzis acest drept.

Proiecte începute de Gabriel Boriga 

Cât timp a fost sub aripa protectoare a baronului Florin Popescu, fost preşedinte al CJ Dâmboviţa din partea PDL (în prezent arestat în dosarul puilor grill distribuiţi în campania din 2012), Boriga a reuşit să atragă în Târgovişte fonduri cum nu s-au mai văzut. Cele mai importante au fost cele două mari Planuri de Dezvoltare Urbană (PIDU-uri), în valoare de totală de aproape 150 de milioane de lei. De asemenea, tot pe vremea lui s-a început o amplă acţiune de demolare a garajelor insalubre şi incestetice, 10 unităţi şcolare au primit milioane de euro pentru reabilitări şi tot atunci s-a semnat contractul de execuţie pentru Bazinul de Nataţie, construit pe locul fostei Baze de Agrement “Crizantema”. De asemenea, echipa de baschet feminin CSM Târgovişte, a avut avut performanţe deosebite, cu sprijin consistent de la Primărie.

image

“Suntem împreună pentru a ne duce la bun sfârşit proiectele începute, proiecte care au demarat în 2008 şi care sunt în plină desfăşurare. Vă promit că, până în anul 2016, vor fi terminate PIDU A, PIDU B, Complexul Turistic şi de Nataţie şi Inelul de Centură al Municipiului Târgovişte. Acestea sunt cele mai mari proiecte pe care oraşul le are”, spunea Boriga în mai 2014, numai că nu s-a întâmplat tocmai aşa.

Bazinul de Nataţie a avut întârzieri în execuţie şi urmează să fie finalizat anul acesta, iar inelul de centură va rămâne la fel.

Proiecte care riscă să îngropă municipalitatea 

Zeci de scări de bloc au rămas încă la stadiul de şantier, pentru că lucrările de anvelopare au început şi nu s-au mai finalizat de ani de zile. De asemenea, proiectul de centură al Municipiului Târovişte riscă să îngroapă municipalitatea, întrucât ar putea primi corecţii financiare de 100% pentru că de 6 ani nu s-a reuşit finalizarea acestuia. Valoarea totală a proiectului de reabilitare a centurii ocolitoare a municipiului Târgovişte este de 88,7 milioane lei, dintre care 70,2 milioane de lei sunt nerambursabili, fonduri europene. Firma care câştigase iniţiale proiectul a dat faliment, iar cea care a câştigat, în 2015 licitaţia nu a lucrat mai nimic, iar primarul interimar Cristian Stan a anunţat că la mijloc este vorba despre un dosar penal. Lucrările de reabilitare şi modernizare a drumului de centură a municipiului Târgovişte sunt finanţate prin Programul Operaţional Regional (POR). 

CENTURATGV

Investiţia urmăreşte, pe lângă modernizarea şi reabilitarea a 13,8 kilometri de drum, şi extinderea şoselei de centură la patru benzi de circulaţie (acolo unde va fi posibil), precum şi reabilitarea podurilor şi a pasajelor aflate pe traseu, realizarea unei reţele de canalizare, reabilitarea trotuarelor şi a sensurilor giratorii.

De asemenea, în timpul administraţiei Boriga, mii de târgovişteni de rând şi elevi au fost condamnaţi la frig, după falimentarea programatică a SC TERMICA SA. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite