Beneficiile cireşelor în perioada de vară. Delicioasele fructe au efecte antiinflamatorii şi ne scad colesterolul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cireşele nu sunt doar nişte fructe gustoase, dar sunt şi sănătoase. Chiar dacă pot fi consumate şi confiate sau congelate, cireşele pot aduce cele mai multe beneficii în timpul verii, proaspete.

Cireşele au un indice glicemic scăzut (chiar şi în comparaţie cu alte fructe), ceea ce înseamnă că zaharurile lor naturale sunt eliberate încet în sânge.  

Sunt, de asemenea, pline de fibre. Nu este întotdeauna uşor să obţineţi 25 până la 30 de grame de fibre recomandate pe zi. 

Dar, cu 3 grame de fibre la o cană cu cireşe, aceste fructe mici sunt o modalitate delicioasă de a vă îndeplini obiectivul. 

"Dietele bogate în fibre îmbunătăţesc sănătatea intestinului, reduc riscul de colesterol şi bolile de inimă şi chiar promovează creşterea glicemiei şi nivelul insulinei", spune dr. Erin Palinski-Wade, pentru prevention.com.

Ameliorează durerea

Pe de altă parte, cireşele acţionează ca nişte antiinflamatoare.  Cireşele dulci ar putea deveni noua sursă dulce de ameliorare a durerii. 

Cercetările arată că sunt bogate în antocianine, un grup de polifenoli care luptă împotriva inflamaţiei ţesuturilor în acelaşi mod ca şi ibuprofenul sau naproxenul.

Luptă împotriva cancerului

Stresul şi inflamaţia oxidativă pot provoca boli cum ar fi cancerul. Însă cireşele dulci sunt bogate în antioxidanţi cum ar fi acidul elagic, antocianinele şi vitamina C, care par să ofere protecţie, spun cercetătorii. 

Un studiu recent, publicat în Journal of Nutrition, arată că 45 de cireşe consumate zilnic, timp de 28 de zile, pot conduce la scăderea numărului de markeri inflamatorii dăunători.

Luptă împotriva gutei

Dacă vă număraţi printre mlioanele de oameni de pe Planteă care suferă de această formă dureroasă de artrită, ar trebui să ştiţi că cireşele v-ar putea ajuta. Guta este legată de nivelurile ridicate de acid uric în sânge, dar mâncarea cireşelor dulci pare să ajute la scăderea acestui acid. 

Pe lângă asta, antocianinele din cireşele dulci pot fi bune şi pentru inimă. Cercetările arată că polifenolii puternici pot juca un rol în prevenirea bolilor cardiace prin reducerea inflamaţiei. Un studiu reazalita de American Heart Association a arătat olegătură între consumul de antocianina şi un risc mai mic de atacuri de cord la femeile tinere şi de vârsta mijlocie.

De asemenea, cireşele conţin şi o sursă naturală de melatonină, care vă ajută să dormiţi mai bine, potrivit Fundaţia National Sleep.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite