A început culesul merelor în Dâmbovița. Ce spun proprietarii de livezi despre recolta lui 2022

0
Publicat:

Este forfotă mare, deja, în livezile de pe Valea Dâmboviței. Producătorii au început să culeagă merele care vor ajunge pe mesele românilor. Specialiștii spun că producția de anul acesta este și mare și de calitate.

A început culesul în livezile de pe Valea Dâmboviței. FOTO Daniel Comănescu
A început culesul în livezile de pe Valea Dâmboviței. FOTO Daniel Comănescu

A început culesul de mere în Voinești, iar specialiștii spun că producția de anul acesta este și mare de calitate.

„Față de anul trecut este o super producție. Azi am început activitatea de recoltare. Noi, pe Valea Dâmboviței, am avut norocul că nu a fost grindindă și a căzut ploaia exact atunci când a fost nevoie, nu ca în alte zone unde a fost secetă pedologică. Avem producție bună la soiurile Idared, Ionatan, Florina sau Generos. E bine și că nu prea sunt mere din import în zona noastră, ceea ce e bine pentru piață. Să sperăm că nu mai vedem imagini ca în anii trecuți, cu beciurile pline de mere, pentru că nu aveau cui să le vândă producătorii”, spune Daniel Comănescu, director la Stațiunea Pomicolă Voinești.

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru pomicultură Voinești, oferă spre vânzare mere, diferite soiuri atât pentru consum cât și pentru suc și industrie. Cele mai căutate soiuri sunt Golden și Ionatan.

Cât costă un kilogram de mere

Dacă anul trecut preţul unui kilogram de mere sărea de 1,5 lei la poarta producătorului, acum poate ajunge și la 2 lei. Merele de Voinești sunt frumoase și nici nu au concurență din afară, cum se întâmpla în anii trecuți.

„Avem producție bună, îi așteptăm pe doritori să vină să cumpere de la noi. Putem oferi orice cantitate”, mai spune Comănescu.

Într-un an obişnuit, producţia de mere în plantaţiile clasice era de 20-30 tone/hectar. Acum, producţia sare de 30-40 de tone/hectar, iar la soiurile noi, foarte rodnice, se poate ajunge şi la 80-100 de tone/hectar.

Ca în fiecare an, se pune problema zilierilor, care sunt din ce în ce mai greu de găsit. Mai mult, muncitorii cer între 120-150 de lei/zi, la care se adaugă transport, două mese/zi şi băutură(apă, cafea, suc, bere etc).

„Băutura este la discreţie. Cafele, bere, suc, sunt incluse în protocol. Altfel nu vin. Forţa de muncă este din localitate. Muncim toată familia, indiferent de statutul pe care îl avem, toată lumea e pe câmp să acopere o parte din forţa de muncă. Acum aducem zilieri şi din alte localităţi, ceea ce nu prea se intampla până anul trecut, din Dragoslavele, Stoeneşti, Cetăţeni, Gangoeşti, oameni care nu au văzut în viaţa lor o livadă”, mai spun producătorii.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite