VIDEO Preot celebru în România, turnător la Securitate dovedit, foloseşte crucea drept măciucă atunci când este confruntat cu trecutul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionel Vrăjitoru, preotul paroh al bisericii din localitatea suceveană Liteni, cunoscut în toată ţara pentru că "deschide cartea", a fost dovedit ca turnător la Securitate. Confruntat de un enoriaş despre care a dat note informative în anii '80, a recurs la acţiuni de violenţă rarisime.

Preotul Ionel Vrăjitoru, din localitatea suceveană Liteni, a adunat o avere de când este paroh al bisericii din localitate prin practicarea bibliomanţiei, o practică considerată ocultă de către ierarhii Bisericii Ortodoxe Române, dar care n-a fost pedepsită niciodată.

Vrăjitoru este vizitat anual de mii de credincioşi din toată România, dar şefii lui ierarhici n-au luat niciodată măsuri împotriva lui.

În urmă cu câteva zile, parohul a fost vizitat la biserică de un sătean pe care l-a turnat la Securitate în anii '80. Vrăjitoru a semnat numeroase note informative despre Mihai Stăuceanu, un bărbat de 57 de ani din Liteni. Preotul l-a turnat în legătură cu tentativele de a fugi în străinătate. Stăuceanu a fost prins de Miliţie la vârsta de 18 ani şi a fost închis un an la închisoarea din Gherla. A reuşit să fugă în 1980 şi s-a stabilit în Canada, de unde s-a mai întors doar pentru a-şi vizita părinţii.

„Oficial, în dosarul meu, sunt şase note semnate de Ionel Vrăjitoru, sub numele de cod «Frunză Ion», însă probabil că mai sunt şi altele care nu au fost încă deconspirate, în dosarul tatălui şi mamei mele. Nu pot să spun că a scris informaţii deosebite despre mine, care să-mi facă rău în mod direct, însă nici nu avea ce scrie mai mult decât că am plecat, sunt mulţumit de viaţa din Canada şi că sunt un om liber. Până la urmă ce am făcut? Am plecat din ţară şi apoi am venit în vizită la părinţi”, a spus Mihai Stăuceanu, pentru Monitorul de Suceava.

image

Stăuceanu mai spune că o scrisoare trimisă din Canada părinţilor a ajuns în dosarul său de urmărit, după ce preotul ar fi luat-o de la părinţii săi, folosindu-se de calitatea de prelat.

Înarmat cu dosarul de la Securitate, Stăuceanu (foto dreapta) a încercat să-şi confrunte turnătorul în urmă cu trei zile. "Sunt Mihai Stăuceanu...", atât a apucat să spună. Preotul a scos afară cu ameninţări echipa de ziarişti locali care l-a însoţit pe Stăuceanu în curtea bisericii şi şi-a înjurat victima cu expresia "Du-te-n mă-ta!".

Ulterior, pe drumul din faţa bisericii, echipa a fost întâmpinată de un grup de localnici, condus de fiul lui Ionel Vrăjitoru, la rândul lui preot, care l-a bruscat pe Stăuceanu şi li s-a adresat reporterului cu "Cu ce te-am ameninţat? Dacă e să te ameninţ, te mănânc cu tot cu ambalaj!". Apoi, din curtea bisericii a ieşit în grabă preotul-turnător, care l-a lovit cu o cruce de lemn, în mai multe rânduri, pe cameramanul ziarului Monitorul de Suceava.

Cel mai probabil, după reacţia reprezentanţilor Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Ionel Vrăjitoru nu va fi pedepsit în niciun fel pe linie ierarhică. „Ca oameni ai Bisericii, regretăm astfel de incidente, care nu creează o imagine bună a Bisericii. Sperăm ca pe viitor să nu mai avem astfel de situaţii”, a declarat preotul Vasile Baltag, consilier administrativ al Arhiepiscopiei.

SuceavaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite