Turmă mare de zimbri, în libertate, la marginea unei păduri, în Parcul Natural Vânători Neamț VIDEO
0Tot mai des pot fi văzuți zimbri liberi prin Parcul Natural Vânători Neamț, unul dintre nucleele formate în România după reintroducerea acestei specii în țara noastră, în 1958.
Mai multe exemplare impresionante au fost surprinse recent aici, iar imaginile au fost distribuite pe pagina de Facebook a Regiei Naționale a Pădurilor.
„Turmă mare de zimbri în libertate la marginea unei păduri, în Parcul Natural Vânători Neamț, într-o filmare realizată de colegul nostru Lică Balmoj”, scrie în textul care însoțește videoclipul.
Zimbrii au fost reintroduși în fauna României de către silvicultorii români în anul 1958, după aproape două secole de la dispariția lor, prin aducerea, din Polonia, a doi zimbri, numiți Podarec și Polonka.
Cu timpul, s-au format mai multe nuclee de zimbri, unul din acestea fiind cel de la Parcul Natural Vânători Neamț.
Uriașii desprinși, parcă, din legende
Masculii pot atinge până la 920 de kilograme, iar femelele au o greutate mai mică, cuprinsă între 320 și 640 kg.

Masculii sunt, în general, solitari, iar femelele de zimbru aflate în libertate trăiesc în turme, alături de pui, până când aceștia ating maturitatea.
Condiții perfecte pentru zimbri în Parcul Natural Vânători Neamt
Situat în nordul județului Neamț. Parcul Natural Vânători. unul dintre cele 22 de parcuri naționale naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, are o suprafață de 30.818 hectare, din care 26.190 de hectare sunt păduri, pe versantul estic al Munților Stânișoarei și Subcarpații Neamțului, acoperind bazinul Ozanei și al Cracăului.
Pe lângă Vânători Neamț, Regia Națională a Pădurilor - Romsilva administrează alte două nuclee de zimbri, la Bucșani, Hațeg, efectivul total fiind de peste o sută de exemplare.