Bucșani, ciclism și turism alături de zimbri, într-o locație ideală, care le împacă pe amândouă

0
Publicat:

Fenomenul sportiv al mountain bike-ului a prins un avânt serios în România și se dezvoltă de la an an. Aproape că nu mai este copil care să nu știe să pedaleze sau să își dorească acest lucru.

Comuna Bucșani oferă trasee bikefriendly. FOTO Traian Goga
Comuna Bucșani oferă trasee bikefriendly. FOTO Traian Goga

România nu stă la fel de bine ca alte țări europene în ceea ce privește zonele amenajate pentru ciclism, dar sunt câteva locuri de o frumusețe aparte care ies în evidență și merită să fie protejate și promovate ca atare.

Una dintre ele este comuna Bucșani, localitate în care s-a desfășurat ani la rând competiția „Zimbrăria Neagra XC“. Zimbrăria Neagra, din comuna dâmbovițeană Bucșani, este cea mai mare rezervație de zimbri din România.

Acolo pot fi admiraţi în natură 47 de zimbri, dintre care 23 de masculi şi 24 de femele, care trăiesc pe 169 de hectare de pădure. Regia Națională a Pădurilor desfășoară un program prin care urmărește creșterea numărului de zimbri din țară, iar investițiile realizate acolo în ultimii ani (reabilitarea cabanei și realizarea unui foișor de observare) nu urmăresc obținerea unui profit, ci doar păstrarea unui simbol național.

Turism și ciclism în Bucșani, o prietenie de vis

Comuna Bucșani oferă trasee de ciclism bikefriendly, spun pasionații de ciclism, fie că rulezi pe șosea, fie pe mountain bike. Localitatea, aflată la aproximativ 75 de kilometri de București, oferă drumuri plate, drumuri de viteză, dealurile sunt relativ aproape, drumurile nu foarte aglomerate și are posibilități multiple de trasee.

Pentru iubitorii de mountain bike, zona oferă trasee minunate prin pădure ce pot include o vizită la Rezervația Neagra Bucșani, cea mai mare rezervație de zimbri a României. Drumul este accesibil atât celor experimentați, cât și celor care sunt în căutare de nou, de relaxare într-o zi de weekend sau celor care vor să se antreneze.

De altfel, Zimbrăria Neagra din Bucșani pare să fie un punct de pornire al fiecărui antrenament, ceea ce face din Bucșani o comună căutată de cicliști.

„De altfel, aici e ultimul pinten piemontan al Subcarpaților de Curbură, cu vârful situat la altitudinea de 340 de metri (comuna e la aproximativ 200 de metri altitudine) și belvedere către satele din jur – superbe la ceas de seară, cu proximitatea râului Ialomița ce a modelat de-a lungul anilor toată regiunea. Puncte de belvedere minunate avem și în afara satului, o panoramă largă cu munții Iezer, Leaota, Bucegii, Baiului, Grohotiș și chiar spre Ciucaș în unele zile“, spune Cătălin Manea, agent de poliţie, campion al României la ciclism, la categoria master 1 (cel mai bun sportiv non-profesionist).

El se declară un pasionat de mişcare şi de natură şi crede că educaţia joacă un rol esenţial nu doar în viaţa de zi cu zi, ci şi în sport.

„Cicliștii pot adăuga pe traseul lor și un popas ce poate fi făcut pentru jogging sau plimbare prin parcul Dalles – probabil cel mai frumos parc de comună din județul Dâmbovița și cu siguranță unul dintre cele mai frumoase parcuri de comună din țară, cu multe specii de copaci. Comuna Bucșani este o comună din ce în ce mai curată și totul pleacă de la educație, iar școala de aici are și ea olimpicii ei. Bucșani este satul meu, comuna mea, locuiesc de câțiva ani aici și mă mândresc cu asta“, adaugă ciclistul.

Cătălin, în vârstă de 36 de ani, se antrenează în lunile de iarnă pe distanţe de 1.000 de kilometri, iar vara dublează distanţa parcursă.

„Zimbrăria Neagra este o destinație minunată de ieșit în weekend la o plimbare cu bicicletele. Poți să parchezi în imediata apropiere a zimbrăriei, apoi să vizitezi rezervația, să admiri animalele și să faci câteva poze în timp ce paznicul îți răspunde amabil la întrebări. Apoi te sui pe bicicletă și colinzi pădurea umbroasă și răcoroasă. Îți mai faci câteva poze cu stejarii seculari și te întorci fericit spre casă cu bateriile încărcate“, spune un alt pasionat de ciclism.

Trasee posibile cu bicicleta în Bucșani

Un traseu de vis, ce măsoară 90 de kilometri și care include comuna Bucșani, pornește din Florești (Prahova) - Moreni - I.L. Caragiale - Rățoaia - Dobra - Titu. Acesta include și „Micul Trianon“ – Cazemata Germană și se termină la Zimbrăria Neagra Bucșani.

Drumul spre Zimbrărie nu e de o calitate deosebită, dar poate fi parcurs fără probleme. Se cunoaște că în trecut s-a băgat serios piatră în structura drumului. Bălți întinse sunt însă de-o parte și de alta. Rar ne intersectăm cu câte o mașină venită tot în vizită la Rezervație.

„Îmi place tot mai mult acest traseu, e de departe cel mai frumos din ce se poate găsi în apropierea Bucureștiului. Poate fi parcurs fie cum am mers noi, la pas, cu poze și filmări prin bălți, fie ca un traseu de antrenament mtb foarte rapid. Singurul loc unde am coborât de pe biciclete a fost o porțiune de aproximativ 40-50 de metri, pe fundul unei văi, unde se tăiaseră arbori și erau niște șleauri cam noroioase“, povestește Traian Goga, de la freerider.ro.

Un alt traseu de vis pentru cicliști, ce poate fi realizat în apropiere de Bucșani, cuprinde fostul Conac Cantacuzino din Valea Lungă, Muzeul de Etnografie Pucioasa, Muzeul de Aeromodelism Pucioasa, Complexul Muzeul „Curtea Domnească“, Muzeul de Istorie, Muzeul Scriitorilor Dâmbovițeni, Casa Atelier „Gheorghe Petrașcu“, Muzeul de Artă, Casa Atelier „Vasile Bledea“, Muzeul Regional de Istorie (Galeriile Stelea), Muzeul Național al Poliției Române, Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi, Complexul Monumental Mitropolitan, Grădina Zoo, Complexul Monumental Mănăstirea Dealu. Distanța este de 68 de kilometri și are o dificultate medie.

De asemenea, un traseu ceva mai lung, de peste 100 de kilometri, cu plecare din Târgoviște, trece prin localitățile: Lazuri - Comişani - Habeni - Bucșani - Rățoaia - Pădurea Bucșani - Zimbrăria Neagra Bucșani - Bucșani - Adânca - I.L. Caragiale - Dărmăneşti - Stoenești - Ploiești (destinație finală). 

Zimbri în România

Zimbrăria Neagra s-a înfiinţat în 1983, cu scopul adaptării speciei în zona de câmpie a acestui animal. În 1983 au fost aduşi la Bucşani 18 zimbri din ţară, dar şi câteva exemplare din străinătate. După 1995, scopul zimbrăriei a fost de înmulţire şi de transfer al zimbrilor către celelalte rezervaţii.

Zimbrăria Neagra, din comuna dâmbovițeană Bucșani, este cea mai mare rezervație de zimbri din România. Istoricii spun că ultimul zimbru autohton a fost zărit, în libertate, în anul 1783, la granița dintre Harghita și județele limitrofe ale Moldovei.

Accesul spre Zimbrărie se face pe DN72, pe drumul care leagă Târgoviştea de Bucureşti, prin Comişani, iar distanţa de la Târgovişte până la zimbrărie este de aproximativ 20 de kilometri.

Pentru a putea admira exemplarele rezervaţiei, turistul trebuie plătească numai 6 lei de persoană, iar copiii vor plăti 3 lei.

Dacă cineva doreşte să petreacă mai mult de o zi la zimbrărie, este bine de ştiut că în apropiere se găseşte o cabană, clasificată la trei stele, care poate fi închiriată cu 500 de lei pe noapte.

Zimbrul a fost reintrodus în fauna țării de silvicultorii români în urmă cu șase decenii, la peste două sute de ani de la dispariția sa din România. Primele exemplare au fost aduse în țară în 1958 din Polonia și, treptat, au fost create mai multe nuclee de zimbri în țara noastră.

În anotimpul rece, zimbrii de la Bucșani au parte de un tratament preferențial. Din meniu nu lipsesc porumbul, grâul şi semințele de floarea-soarelui. Animalele au la dispoziție 169 de hectare de pădure, bine împrejmuite cu gard, unde pot alerga în voie, iar turiștii îi pot vizita oricând.

De asemenea, există un foișor de observații ce este încadrat chiar în interiorul țarcului, prin care turiștii au posibilitatea să fie cât mai aproape de animale. La maturitate, după şapte ani, zimbrul cântăreşte aproape o tonă şi chiar peste, iar femela are în jur de 400-500 de kilograme, uneori până la 600 de kilograme.

Chiar dacă trăieşte în captivitate, zimbrul este un animal mândru şi sfios, căruia nu îi place să se apropie prea mult de oameni.

Călătorii



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite