Suceava: Ionuţ Cristea predă cu pasiune geografia la Universitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Cristea
Ionuţ Cristea

Vrânceanul mutat la Suceava şi-a asigurat un loc la catedră chiar din anul în care a absolvit. Îşi dedică cea mai mare parte din timp cercetării ştiinţifice.

Le predă studenţilor de la Universitatea „Ştefan cel Mare“ din Suceava de şapte ani, de cum a ieşit de pe băncile facultăţii.

„Profesorul Costică Brânduşă mi-a propus să rămân în continuare în cadrul universităţii. După ce am absolvit, în 2003, am hotărât să rămân. Cu specializarea pe care o aveam puteam să ajung doar în sistemul educaţional. Aici aveam şi posibilitatea de a face cercetare“, povesteşte Ionuţ Alexandru Cristea.

Studenţie prelungită

Deoarece nu era din Suceava, ci tocmai din Focşani a fost nevoit să stea în căminul universităţii aproximativ şapte ani, trei în timp ce era student, iar patru după ce a ajuns profesor.

„Mi-am prelungit astfel perioada studenţiei. Era o posibilitate de a interacţiona mai mult cu studenţii şi de a-i ajuta când aveau nevoie“, ne-a spus profesorul.

Deoarece îşi găsise perechea, în anul al III-lea s-a căsătorit cu o colegă de facultate, bucovineancă, din localitatea Moldoviţa, iar acum au şi o fetiţă. „Faţă de vrânceni, bucovinenii sunt mai calmi. Cei din Vrancea sunt mai reci, mai întreprinzători, mai pragmatici, probabil din cauza climei mai calde. Aici viaţa e mai tihnită şi nu e atât de scumpă“, ne-a spus profesorul.

Chiar dacă activitatea de la catedră este foarte obosi- toare şi simte că nu are timp să se odihnească prea mult, pasiunea sa pentru geografie l-a motivat să rămână la catedră.

Se pregăteşte pentru doctorat

„Dacă nu era vorba despre pasiune, aş fi plecat de mult timp. Chiar vara trecută îmi trecea prin minte să emigrez definitiv împreună cu familia, dar după ce am venit din practică am uitat complet“, a explicat Ionuţ Cristea.

În această perioadă, activitatea de cercetare ştiinţifică îi ocupă foarte mult timp, unul dintre ultimele proiecte începute în urmă cu aproximativ trei ani l-a finalizat recent împreună cu profesorul Ioan Iosep. Este vorba de o hartă generală a judeţului Suceava cu ajutorul căreia le vor preda studenţilor. „Nu mai ţin minte câte hărţi am făcut în timpul studenţiei şi de când sunt profesor“, a spus Ionuţ Cristea.

Acum, după şapte ani de carieră, se pregăteşte să susţină teza de doctorat cu tema „Geomorfologia studierii reliefului pe Valea Putnei, judeţul Vrancea“.

De altfel, lucrarea a fost o provocare pentru că distanţa până în regiunea natală este destul de mare, iar programul său mai tot timpul încărcat.

Profil
Născut: 30 septembrie 1980, Odobeşti, judeţul Vrancea.
Studii: Este doctorand la Universitatea din Bucureşti.
Familie: Este căsătorit, are o fetiţă.

Întrebări şi răspunsuri
Ce părere aveţi despre studenţii din actuala generaţie?
Mi-ar plăcea ca studenţii să fie mai serioşi, să se implice în ceea ce fac. În fiecare an există câţiva studenţi buni, dar s-a pierdut din calitate. Eu am rămas surprins, când am început să predau, că aveam şi am laboratoare unde nu primesc întrebări. 
Ce v-a determinat să vă gândiţi la emigrare?
Simţeam că obosisem. Salariul nu este motivant, iar cerinţele sunt foarte mari. Trebuie să avem articole publicate în reviste bine cotate, să participăm la simpozioane, iar din 900 lei nu este posibil, mai ales dacă ai şi o familie acasă. Numai înscrierea la un simpozion în ţară este 200 lei. Doar pasiunea m-a ţinut aici.

Ce-i place
„Toate lucrurile care îmi plac sunt legate de geografie. Este tot ceea ce vedem afară şi ce simţim“, a spus tânărul profesor. Îi place să călătorească, să asculte muzică bună, să citească, chiar dacă timpul nu-i permite să se dedice suficient acestor pasiuni.

Ce nu-i place
„Nu-mi place că nu am timp suficient. Nu îmi plac multe. De la cei care te fură pe stradă, cei care îţi umflă facturile, până la cei care ne taie salariile. Sunt foarte multe lucruri neplăcute în România“, a concluzionat Ionuţ Alexandru Cristea.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite