S-a sfârşit isteria vaccinării împotriva virusului A H1N1

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ultimele zile a scăzut drastic numărul sucevenilor care vor să se vaccineze împotriva gripei porcine. De la câteva sute de oameni pe zi, acum se prezintă doar unul-doi pentru a se imuniza.

Din acest motiv, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a închis cele cinci centre de vaccinare din judeţ, sucevenii fiind nevoiţi să meargă din nou la cabinetele medicilor de familie. Medicii spun că pacienţii şi-au pierdut încrederea în vaccin. „Dacă au dat năvală în perioada în care a murit acel actor, acum se retrag şi nu mai vin aproape deloc. Au auzit de cazul acela în care un bărbat a murit a doua zi după vaccin şi se tem din nou“, a declarat Victoria Pralea, medic de familie.


Prin cabinete bate vântul


Potrivit statisticilor, în cea de-a doua săptămână din luna ianaurie s-au vaccinat 15.838 de persoane, mare parte dintre ei fiind bolnavi cronic. În total, de la începutul campaniei, şi-au făcut vaccinul 33.361 de suceveni. „Măsura închiderii centrelor a fost luată după ce s-a constatat că adresabilitatea a scăzut considerabil.  De pildă, la centrul de vaccinare de la Spitalul Judeţean s-au vaccinat luni doar nouă persoane, iar la cele din Fălticeni şi Rădăuţi, una sau două persoane“, a declarat Alexandrul Lăzreanu, directorul DSP. 


În acest timp, DSP a primit de la Ministerul Sănătăţii o adresă în care scrie negru pe alb că pentru vaccinarea copiilor sub 16 ani este nevoie de consimţământul scris al părinţilor. Aceştia trebuie să meargă la şcoală şi să scrie o cerere prin care să motiveze decizia de a accepta imunizarea copiilor.
În cazul în care părinţii nu sunt de acord, trebuie să explice motivele şi nimeni nu-i poate obliga să accepte vaccinul dacă ei nu vor. În ultimele 24 de ore, în judeţul Suceva s-au mai confirmat încă două cazuri de gripă porcină.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite