Românul ucis în Afganistan era din Izvoarele Sucevei (UPDATE)

0
0

Ministerului Afacerilor Externe (MAE) a confirmat faptul că printre victimele atacului de la sediul ONU din Afganistan s-a aflat şi un român.

Ora 15.25 Ministerul de Externe a transmis condoleanţe familiei lui Moţco. „Pe parcursul a peste 11 ani de carieră, Filaret Moţco a acumulat o experienţă impresionantă în serviciul organizaţiilor internaţionale. Activitatea sa în organizaţiile internaţionale a inclus misiuni de teren în Kîrgîzstan, Federaţia Rusă - nordul Caucazului (Cecenia) şi Tadjikistan, în cadrul OSCE, în Federaţia Rusă (Cecenia şi Inguşetia), în cadrul Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi la Centrului regional de combatere a criminalităţii transfrontaliere al Iniţiativei de Cooperare din Europa de Sud Est de la Bucureşti“, se arată în comunicatul MAE. 

Ministerul precizează că cetăţeanul român Filaret Moţco ocupa la momentul atacului poziţia de locţiitor al şefului biroului regional al UNAMA de la Mazar-i-Sharif şi era expertul politic cu rangul cel mai înalt din cadrul biroului. Înaintea mandatului din Mazar-i-Sharif, Filaret Moţco lucrase şi în cadrul biroului regional sudic al UNAMA din Kandahar.

Ora 15.10 Primarului comunei Izvoarele Sucevei, Mihail Mehno,susţine că familia Moţco a fost informată că românul ucis în Afganistan este Filaret .  

„Un eveniment trist pentru localitate, a fost un băiat deosebit“, a spus primarul pentru Mediafax. Filaret Moţco a urmat şcoala generală în Izvoarele Sucevei, după care a absolvit Liceul Industrial nr. 1 Bistriţa, actual Grup Şcolar „Grigore Moisil“. În Izvoarele Sucevei locuiesc mama lui Filaret Moţco, de 83 de ani, şi doi fraţi.

Ora 15.00 Filaret Moţco, funcţionarul ONU, decapitat ieri în revolta din  Mazar-i-Sharif (Afganistan) a fost elev al Liceului Industrial 1 din Bistriţa, pe care l-a absolvit în 1986. Dirigintele său este şocat de sfârşitul dramatic al lui Moţco.

„Am urmărit aseară ştirile cu românul ucis în revolta aceea din Afganistan, dar nu m-am gândit nicio clipă că ar putea fi vorba de Filaret. Ştiam că este  funcţionar ONU, că a avut şi alte funcţii înalte, dar nu mi-a trecut prin minte că ar putea fi el românul ucis. Este foarte trist, nu-mi vine să cred ce s-a întâmplat“, spune fostul diriginte Viorel Rus.

Ora 13.00 Dacă aseară oficialii MAE nu erau siguri de faptul că printre victime se află şi un român, astăzi aceştia au confirmat informaţia oferită în exclusivitate de adevarul.ro. Conform oficialilor MAE, cetăţeanul român se numeşte Filaret Moţco (FOTO), avea 43 de ani şi lucra ca şi ofiţer de afaceri politice în cadrul misiunii Naţiunilor Unite în Afganistan.

image

Înainte de a lucra pentru ONU, a fost angajatul OSCE în Tadjikistan. Familia sa, fraţii şi mama, se află în România, la Izvoarele Sucevei, acolo unde va fi şi înmormântat.

Citeşte şi:

EXCLUSIV Surse: Românul ucis în Afganistan avea 43 de ani şi înainte a lucrat în cadrul unei misiuni OSCE în Tadjikistan

VOM REVENI CU AMĂNUNTE

Suceava


Ultimele știri
Cele mai citite