Primăria Suceava continua să fie „sponsorul” principal al bisericilor din Suceava, care au primit în acest an peste 2,6 milioane de lei de la bugetul local

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria municipiului Suceava continuă să finanţeze unităţile de cult din oraşul reşedinţă de judeţ, după ce în ultimii 11 ani a oferit bisericilor circa 3,6 milioane de euro. Dacă în februarie 15 lăcaşuri de cult din Suceava au primit de la bugetul local 1,6 milioane de lei, în luna aceasta a venit rândul altor opt biserici de a le fi alocată suma totală de un milion de lei. Banii ar urma să fie folosiţi la tot felul de reparaţii.

Consiliul Local Suceava a aprobat două proiecte de hotărâre privind funcţionarea relaţiei cu unităţile cultelor religioase recunoscute în România, precum şi privind alocarea unor sume din fondul de rezervă bugetară, din bugetul autorităţii locale, care va trece din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia aurorităţilor locale, către  capitolul “Cultură, recreere şi religie”, respectiv la subcapitolul “alte servicii în domeniile culturii, recreerii şi religiei” – alte cheltuieli – susţinerea cultelor. Din fondul de rezervă bugetară vor fi alocaţi, în baza votului consilierilor locali, 1,336 milioane de lei.

Această sumă se adaugă celei deja alocate la precedenta şedinţă de consiliu local. In şedinţa Consiliului Local de la sfârşitul lunii februarie 2016 a fost votat un proiect de hotărâre privind alocarea de fonduri la unităţile de cult, care va fi mult sub aspiraţiile bisericilor. În ceea ce priveşte o solicitare de 20 de milioane de euro venită pentru Catedrală, din care 15 milioane de euro destinaţi realizării unei parcări subterane, primarul Ion Lungu şi-a prezentat regretul că, nefiind bine informat, a prezentat acum o lună solicitarea într-un mod exagerat.

El a spus atunci că va propune pentru un număr de 40 de unităţi de cult din oraşul Suceava  suma de 4,46 milioane de lei care să fie alocată din bugetul public al municipiului Suceava unităţilor de cult din municipiu. Sumele cele mai mari propuse a fi aprobate de consilierii locali pentru unităţile de cult sunt destinate reconstruirii sediului Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, care a fost mistuit de un incendiu acum un an – 500 mii de lei; aceeaşi sumă pentru Catedrală pentru pregătirea picturii şi sistematizării interioare şi exterioare, 500 mii de lei la Filadelfia, unde este problema de finaţare a şcolii de acolo.

 „Sunt bani alocaţi şi celorlalte unităţi de cult, după ponderea pe care o au pentru că sunt din toate confesiunile. Tuturor celor care ne-au solicitat sprijinul le acordăm câte o sumă de bani”, a declarat primarul Ion Lungu. El a precizat atunci că, faţă de anul trecut,  când pentru culte au fost acordate 3,936 milioane de lei, “suma din acest an va fi mai mare cu 10%”.

De menţionat că, separat de suma alocată în şedinţa ordinară de la sfârşitul lunii februarie, consilierii locali suceveni au votat încă un supliment  de 1,336 milioane de lei pentru lăcaşurile de cult din municipiul Suceava.

Alte ştiri pe această temă:

Pretenţie-record a Bisericii Ortodoxe la Suceava: 15 milioane de euro solicitate primăriei pentru o parcare subterană

Primăria din Suceava a oferit peste 3,6 milioane de euro bisericilor din oraş. 15 lăcaşe de cult au fost sprijinite cu bani de municipalitatea suceveană

După Revoluţie, bisericile s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie în Suceava. Numărul lor a crescut de la 15 la 56, în doar 25 de ani

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite