Portret/Oliviu Constantin, jandarmul care s-a dedicat caricaturii

0
0

Angajatul Inspectoratului de Jandarmi Suceava a fost scos din anonimat de celebrul grafician Mihai Pînzaru, care i-a promovat creaţiile anul trecut.

A descoperit grafica în anul 1986, când un profesor de la şcoală l-a îndrumat spre desenul în tuş. Oliviu avea 13 ani când a început să-şi exprime trăirile şi sentimentele cu ajutorul creionului şi al tuşului. „De mic îmi plăcea să desenez, dar nu aveam curajul să arăt nimănui pentru că nu eram sigur de talentul meu“, povesteşte graficianul. Primul desen a fost un peisaj din munţii Dornei, făcut în timpul unei vacanţe petrecută cu familia. 
Cu ajutorul celui mai recunoscut caricaturist din municipiu, Mihai Pînzaru (PIM), Oliviu a debutat oficial în lumea graficii în 2008, la expoziţia „Salonul Anual 2008 al Artiştilor Plastici Amatori din Judeţul Suceava“, cu două desene.

La câteva zile distanţă, în acelaşi an, Oliviu a avut şi prima expoziţie personală de grafică, deschisă în cadrul unităţii la care lucrează ca jandarm, intitulată „Oameni şi locuri“. „Îmi place mult să fac portrete pentru că aşa pot evidenţia expresia feţei oamenilor“, spune graficianul.

Prima expoziţie personală a fost pentru colegi

La jumătatea acestui an a participat la „Salonul de Primăvară –Vară al Artiştilor Plastici din Bucovina“, expoziţie care a deschis zilele oraşului Suceava. Recent, pe 13 noiembrie, a expus în cadrul „Salonului Naţional/Internaţional de Umor Suceava 2009, ediţia XX“, unde s-a clasat printre cei patru finalişti.

Următorul pas în cariera artistului este lansarea unei cărţi pentru copii „Flendurici“. „Este vorba despre o carte cu poezii şi ilustraţii pentru copiii de grădiniţă, pentru care eu am scris versurile şi am făcut desenele“, precizează Oliviu. „Prin desen mă regăsesc şi îmi alung oboseala şi stresul cotidian“, explică jandarmul care îşi doreşte mult să înceapă să şi picteze.

Este angajat la Serviciul de Comunicaţii şi Informatică al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceavam, ca subofiţer, de 15 ani. Spune că a avut numai satisfacţii în plan profesional, dar mai ales a avut ocazia să-şi dezvolte latura artistică prin expunerea pe hârtie a momentelor trăite în misiuni.

„Cel mai important sprijin a venit din partea colegilor şi a conducerii. Datorită lor am avut prima expoziţie personală. Tot ei m-au încurajat să iau legătura cu PIM, pentru că altfel nu aş fi avut curajul să mă afirm vreodată“, spune graficianul emoţionat.

Inundaţiile l-au ajutat să înţeleagă suferinţa

În timpul misiunii de evacuare a locuitorilor din Vicov, afectaţi de inundaţiile din 2008, a văzut pentru prima dată ce înseamnă suferinţa.

„După inundaţii, în curtea unei foste gospodării era o bătrână care stătea sub un colţ de acoperiş, doar atât rămăsese din casa ei de altă dată şi plângea pentru că nu mai avea nimic“, povesteşte jandarmul vizibil afectat de trăirile momentului. 

Profil

Născut: 23 septembrie 1973, Suceava.
Studii: Facultatea „Mihail Kogălniceanu“ Iaşi, Masterat în Drept.
Familie: Căsătorit.

Întrebări şi răspunsuri

Grafica este un proces continuu?
Da, pentru că deşi sunt native, pasiunea şi harul de a desena nu sunt suficiente dacă nu depui foartă multă muncă, dăruire şi studiu.

Sunt scumpe instrumentele de pictat?
Investiţiile unui pictor sunt foarte mari. Dar pentru a întreţine o pasiune trebuie făcute sacrificii. Ramele, pânza şi pensulele sunt foarte scumpe şi de aceea trebuie să ştii să le foloseşti bine.

Ce-i place
În timpul liber, pe lângă treburile gospodăreşti, îi place să asculte muzică românească. Printre formaţiile îndrăgite se numără Iris, Talisman, Direcţia 5 şi Compact.

Ce nu-i place
„Observ cu îngrijorare că unii neaveniţi încearcă promovarea unor talente îndoielnice, a non-valorii şi a prostului gust. Nu-mi plac persoanele care aspiră la ceva de care nu sunt demni“, spune Oliviu.

Suceava


Ultimele știri
Cele mai citite