Portret / Doiniţa Nela Cocriş, farmacista care salvează animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doiniţa Nela Cocriş
Doiniţa Nela Cocriş

Reprezintă interesele medicilor farmacişti din Suceava, dar apără şi vieţuitoarele abandonate şi maltratate de oamenii cruzi. Este preşedinta Asociaţiei „Pro Anima“, poziţie de pe care luptă pentru protecţia animalelor fără stăpân din Suceava. În plus, conduce Colegiul Farmaciştilor din judeţ.

Acestea sunt motivele pentru care îşi împarte activitatea zilnică între cele două mari pasiuni: farmacia şi animalele. „Timpul liber mi-l petrec între serviciu şi asociaţie. Uneori ajung noaptea acasă şi nu-mi mai rămâne timp de absolut nimic“, se confesează suceveanca. Spune totuşi că iubirea faţă de animale şi sprijinul familiei îi dau puterea să meargă înainte.


A întreţinut un adăpost în Zamca

Timp de doi ani, între 2002 şi 2003, a înfiinţat şi a administrat un adăpost din cartierul Zamca, unde a reuşit să îngrijească peste 400 de animale. „Abia după doi ani am reuşit să facem o convenţie cu Primăria, să înfiinţăm actualul adăpost de pe lunca Sucevei, care este mult mai mare şi avem loc unde să tratăm animalele bolnave“, precizează Doiniţa Cocriş.


Violenţa şi indiferenţa oamenilor faţă de animale au determinat-o să se implice tot mai mult în acţiuni menite să schimbe această stare de fapt. „De cele mai multe ori întâlnim animale abandonate, adică crescute de oameni care renunţă la ele dintr-un motiv sau altul“, spune preşedinta de la „Pro Anima“. Îşi doreşte ca pe viitor să reuşească să elimine problema câinilor comunitari din municipiu.


În acest scop, s-a luptat să obţină un parteneriat cu o fundaţie din Germania, care va începe o campanie de sterilizare a câinilor din municipiu în perioada 13-31 ianuarie 2010. „Sper să putem face astfel de proiecte permanent. Doar aşa se poate eradica problema câinilor vagabonzi“, crede Doiniţa Cocriş. Dragostea pentru animale i-a fost cultivată încă din copilărie de către părinţi. A crescut într-o familie care iubea toate necuvântătoarele, atât pe cele de companie, cât şi pe cele de ogradă. Tatăl ei a fost apicultor şi avea stupi de albine în jurul casei. Are şi acum acasă un câine şi o pisică, dar la curtea părinţilor cresc alte câteva zeci de animale. Pentru a le îngriji, face zilnic naveta de la Suceava la Corni.


Ajutată de un veterinar german


La adăpost, are grijă de cei 1.000 de câini şi se luptă în fiecare zi pentru a le oferi hrană şi tratament. A reuşit să creeze o legătură strânsă cu doctorul veterinar Cristina Shultz, din Germania, care asigură asistenţa la adăpost şi fonduri pentru întreţinere.

______________

profil
născută.
17 mai 1952, Galaţi.
studii. Facultatea de Medicină şi Farmacie, Iaşi.
familie. Căsătorită, are un copil.

întrebări şi răspunsuri
Ce planuri de viitor aveţi?
Îmi doresc foarte mult ca proiectul de sterilizare a animalelor fără stăpân să devină un lucru permanent. Problema câinilor abandonaţi nu se rezolvă doar printr-o campanie, trebuie lucrat continuu şi cu multă forţă de muncă. 
Cum decurge o zi din viaţa dumneavoastră?
Trebuie să-mi îndeplinesc atribuţiile funcţiei de preşedinte al Colegiului Farmaciştilor, şi pe cele de consilier local, apoi să ajut animalele. Uneori ajung acasă la miezul nopţii pentru că nu pot dormi liniştită dacă ştiu că animalele nu sunt hrănite.

ce-i place
„Îmi place mult să călătoresc. Am văzut toată Europa până acum şi mi-aş dori să depăşesc graniţele continentului. Pe lângă toate lucrurile pe care le fac în fiecare zi, îmi mai place să şofez. Sunt toată ziua în maşină pentru că îmi place la volan“, spune farmacista.

ce nu-i place
„Nu-mi place zgomotul şi aglomeraţia. Violenţa oamenilor este cel mai important factor în abandonul animalelor. Este regretabil să vezi cum un om batjocoreşte şi răneşte o fiinţă neputincioasă“, spune dezamăgită Doiniţa Cocriş.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite