Ouă din Bucovina, vedete la Bruxelles FOTOGALERIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artistia Lucia Condrea alături de comisarul european Dacian Cioloş
Artistia Lucia Condrea alături de comisarul european Dacian Cioloş

Ouăle închistrite de Lucia Condrea au fost punctul de atracţie al unei expoziţii organizate la sediul Comisiei Europene

Expoziţia „Între Cer şi Pământ“, deschisă între 27 martie şi 1 aprilie, a adus în prim planul europenilor o artistă din Moldoviţa, Lucia Condrea, dar şi un meşteşug popular străvechi. Ouăle închistrite, purtătoare de simboluri precreştine, au putut fi admirate de vizitatori. Operele de artă de pe ouăle încondeiate de Lucia Condrea nu au trecut neobservate de belgieni şi de ceilalţi vizitatori.

A folosit şase tehnici

Ouăle expuse la Bruxelles au fost realizate prin şase metode. Prima tehnică este cea tradiţională (a batik-ului), de la care a pornit şi pe care a perfecţionat-o în timp. Celelalte cinci modalităţi de lucru îi aparţin în totalitate, ele având ca punct de plecare tot tehnica batik-ului, însă aspectul final diferă radical de cel obişnuit, al ouălor tradiţionale (ceară colorată în relief, grafică în tehnica batik-ului alb-negru).

Impresionează prin dantelării, vechi cusături româneşti transpuse pe ou; tehnica lucrărilor de antichitate, lucrări abstracte, dar şi moderne (pe un ou se pot observa frânturi din zeci de exponate).

„Veşnica trudă a creaţiei, trăirea pentru frumos sunt crezul meu în viaţă. Prin lucrările mele am încercat o nouă conotaţie în artă, un anumit gust, o percepţie originală, valoare şi o formă artistică împotriva kitschului“, a mărturisit Lucia Condrea. Expoziţia de ouă încondeiate de la sediul Comisiei Europene din Bruxelles a fost organizată de comisarul european Dacian Cioloş.

Acesta a participat la vernisajul expoziţiei şi felicitat-o pe artista din Moldoviţa, iar în semn de apreciere i-a înmânat o diplomă. Cu ocazia expoziţiei de la Bruxelles, Lucia Condrea i-a invitat pe toţi cei care doresc să-i „fure“ meseria la Moldoviţa.

Muzeul „Lucia Condrea“ găzduieşte o şcoală internaţională de vară a ouălor închistrite, unde străini din toate colţurile lumii vin să înveţe tainele acestei meserii străvechi.

Până atunci, Condrea se pregăteşte să participe la Festivalul Ouălor Încondeiate, care va avea loc în Duminica Floriilor la Moldoviţa. Vezi imagini cu operele artistei pe suceava.adevarul.ro.

Muzeul de ouă încondeiate Lucia Condrea Moldoviţa

____________________

Cei mai buni meşteşugari s-au întâlnit la Gura Humorului

Cei mai buni meşteşugari de ouă încondeiate din Bucovina şi-au expus ieri creaţiile la Gura Humorului în cadrul Târgului de Ouă Închistrite, la Muzeul Obiceiurilor Populare. Ediţia din acest an a reunit 58 de meşteri şi creatori populari, din care 47 specializaţi în arta încondeiatului. Participanţii au venit îmbrăcaţi în straie populare, purtând costumaţia specifică localităţii de baştină şi având cu ei ustensilele necesare pentru demonstraţiile de încondeiat ouă.

Intră pe suceava.adevarul.ro ca să afli toate informaţiile zilei!

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite