Nici o zi după gratii pentru patronul unui restaurant în care s-a produs o explozie soldată cu moartea a trei angajate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: suceavanews.ro
FOTO: suceavanews.ro

Deflagraţia s-a produs în 2014 şi abia vineri, 31 iulie 2020, magistraţii Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc au dictat o primă-sentinţă în acest caz. Patronul este cercetat pentru că nu a luat măsurile de siguranţă pentru a preveni explozia care a dus la moartea a trei angajate. Restaurantul nu avea avizul de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

Magistraţii Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc l-au condamnat pe Sorin Neculai Covătaru, patronul restaurantului Trafic din localitate, la 3 ani de închisoare, dar suspendată condiţionat pe durata unui termen de încercare de 4 ani de zile. 

Asta înseamnă că dacă această sentinţă rămâne definitivă, administratorul nu va sta nici măcar o zi în spatele gratiilor. 

El este cercetat pentru neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi distrugere din culpă în formă gravă, faptă prevăzută de articolul 255, aliniat 2 din Codul Penal. Pentru că distrugerea a avut ca urmare un dezastru pedeapsa fiind închisoarea de la 5 la 12 ani, 

 Asta după ce în anul 2014, în restaurant s-a produs o deflagraţie care s-a soldat cu decesul a trei angajate.

Pe lângă pedeapsa amintită, magistraţii i-au cerut firmei Euroconcept SRL care-i aparţine lui Sorin Covătaru să achite o amendă penală de 100.000 de lei.

Cum s-a produs nenorocirea

Deflagraţia a fost urmată de un incendiu, iar la faţa locului s-au deplasat mai multe echipaje ale Detaşamentul de pompieri din Câmpulung Moldovenesc şi ambulanţe. În momentul producerii exploziei în restaurant se aflau patru angajate şi cinci clienţi din Republica Moldova.

În urma deflagraţiei, una dintre angajate, în vârstă de 42 de ani, a murit pe loc, iar celelalte trei, de 21, 23 şi 42 de ani, au fost rănite grav, fiind preluate de ambulanţe şi transportate la spitalul din Câmpulung Moldovenesc.

Cele trei femei au arsuri de gradele I, II şi III şi leziuni multiple, două dintre ele fiind transferate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava. În starea cea mai gravă s-a aflat femeia de 42 de ani, care avea arsuri de gradele II şi III pe 60 la sută din suprafaţa corpului şi multiple leziuni, pronosticul fiind rezervat. De altfel, femeia de 42 de ani a murit la Spitalul Judeţean Suceava. O altă victimă a fost  transferată la Bucureşti cu elicopterul SMURD Iaşi, dar, din păcate şi ea decedat ulterior. 

De asemenea, doi dintre clienţii aflaţi în restaurant au suferit escoriaţii de la cioburile aruncate de suflul exploziei şi au primit îngrijiri de la echipajele medicale ajunse la faţa locului.

Pompierii au stabilit că explozia urmată de incendiu s-a produs din cauza unei acumulări de gaze de la buteliile din bucătăria restaurantului.

Clădirea restaurantului a fost avariată în proporţie de 80%, fiind distruse geamurile şi o parte din zidul de susţinere, precum şi mobilierul. La o primă estimare, pagubele se ridică la aproximativ 50.000 de euro.

Anchetă demarată de procurori

Ulterior, primarul din Câmpulung Moldovenesc, Mihăiţă Negură, a declarat că municipalitatea va sprijini familiile victimelor exploziei, adăugând că ceea ce s-a întâmplat "este o tragedie".

Parchetul Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc a preluat ancheta în cazul exploziei produse în bucătăria restaurantului din Câmpulung Moldovenesc, cercetările fiind făcute in rem pentru ucidere din culpă. Ancheta a fost coordonată direct de procurorul şef al Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică de la Parchetul Tribunalului Suceava.

În urma cercetărilor s-a stabilit că restaurantul nu avea aviz de funcţionare de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi că explozia s-a produs din cauza unor improvizaţii făcute la butelia care alimenta maşina de gătit. Ca să economisească nişte bani, administratorul a cumpărat butelii din Ucraina.

„Inculpatul a sesizat în scurt timp oportunitatea reducerii costurilor pentru alimentarea cu gaz a aparaturii de gătit, astfel că, din primăvara anului 2014, a început să încarce buteliile de provenienţă ucraineană cu gaz petrolier lichefiat la staţiile de alimentare cu carburant din oraş. Butelia cu GPL alimenta maşina de gătit prin intermediul unui furtun de presiune normal. (...) În cercetări s-a stabilit că buteliile de provenienţă ucraineană nu prezentau garanţii în exploatare. Dacă acestea ar fi corespuns testelor ISCIR ar fi putut fi folosite la instalaţiile de gătit sau încălzire. Aceste butelii nu pot fi încărcate în staţiile pentru umplerea rezervoarelor GPL auto. De asemenea, toate cele trei butelii ucrainene nu erau sigure în funcţionare şi nu mai fuseseră verificate de către ISCIR din 1995”, au stabilit procurorii. 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite