Minunea de la Mănăstirea Podu Coșnei mistuită de flăcări. Moaște ale Sfântului Ioan cel Nou au rămas intacte FOTO

0
Publicat:

Mănăstirea din Podu Coșnei, județul Suceava, a fost mistuită duminică de un incendiu devastator. După ce toate focarele au fost stinse, starețul i-a rugat pe pompieri să caute Sfântul Antimis, o părticică din moaștele Sfântului Ioan Cel Nou de la Suceava. Acesta a fost găsit intact, deși totul în jur a ars.

Obiect sfânt neatins de flăcări în incendiul de la mănăstire FOTO: Alin Găleată, ISU Suceava
Obiect sfânt neatins de flăcări în incendiul de la mănăstire FOTO: Alin Găleată, ISU Suceava

Minune înfăptuită, în zi de sărbătoare, la mănăstirea din localitatea suceveană Podul Coșnei, unde duminică a izbucnit un incendiu devastator. Sfântul Antimis, o părticică din moaștele Sfântului Ioan Cel Nou de la Suceava, unul din ocrotitorii Moldovei, a scăpat neatins de flăcări, deși totul în jur a ars.

După ce pompierii au stins incendiul, după ore întregi de luptă cu flăcările, starețul mănăstirii i-a rugat să caute Antimisul. Pompierii i-au spus că, cel mai probabil a ars, numai că starețul Filotei a insistat și le-a replicat că focul nu are cum să se atingă de Sfântul Antimis.

Așa că pompieri și voluntari au căutat printre ruine și după zeci de minute au găsit Sfântul Antimis. Era, într-adevăr intact, neatins de foc, spre uimirea pompierilor.

„Trebuie să fie acolo! Sfântul antimis nu arde!”

Sfântul Antimis a fost luat în brațe de starețul Mănăstirii, sărutat apoi și dus în loc sigur.

Focul a mistuit paraclisul din lemn, până la temelie. Totul era distrus, amestecat într-o movilă de jăratec și materiale de construcții.

Singura grijă a părintelui stareț Filotei era Sfântul Antimis, și ne pomenea despre el, poate, poate, careva dintre noi, îl va găsi...

- Cum arată, părinte?

- E din pânză, de culoare roșie, împăturit... repeta încontinuu...

- Din pânză?! întreb de parcă nu am înțeles din prima, ridicând în același timp o bucată de metal topit, din ceea ce fusese un candelabru...

- Cred că a ars, părinte, încercau să-l convingă și ceilalți colegi.

- Nu! Trebuie să fie acolo! Sfântul Antimis nu arde! spunea starețul Filotei, cu convigerea celui care se hrănește cu credința.

Neîncrezători, precum Toma, am continuat, totuși, să-i alinăm îngrijorarea, răscolind prin cenușă...

- L-am găsit! Viluț Mezdrea, primarul comunei Poiana Stampei, ridică, victorios, pânza împăturită, care parcă renăscuse din marea de jăratec...

Ne-am făcut, cu toții, o cruce mare, și am adăugat și această întâmplare la lista de minuni pe care le-am tot trăit pe pielea noastră, când au mai ars lăcașuri sfinte...

Mulțumim celor care ne-au ajutat și am reușit să lichidăm incendiul, mulțumim pentru minunile pe care le trăim în misiunile noastre, și nu în ultimul timp, mulțumim lui Dumnezeu pentru toate! ", a mărturisit purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată, unul din cei care a participat la căutări.

Mistuită de flăcări

Mănăstirea din Podu Coșnei, județul Suceava, a fost cuprinsă de flăcări duminică dimineață, 28 mai 2023.

Biserica veche și o clădire cu chilii au luat foc, iar localnicii au sunat disperați la 112 și au cerut ajutor.

La sosirea pompierilor, flăcările erau la nivelul acoperișurilor, cu pericol de propagare la cele două construcții.

Suprafața mistuită de flăcări este de 550 de metri pătrați și pagubele uriașe. Intervenția pompierilor a fost una dificilă din cauză că focul se extindea rapid, construcțiile fiind din lemn dar existând depozitate cantități de cantități combustibil. Au fost degajări mari de fum și de gaze toxice.

Din cercetările pompierilor, a reieșit că incendiul s-a produs din cauza unui conductor electric defect. 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite