Mania apelului la 112. Când poți să suni la numărul de urgență, ca să nu fii amendat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Polițiștii fac un apel către suceveni să nu sune la numărul de urgență 112 decât într-o situație de reală urgență, în care sunt puse în pericol viața, proprietatea sau mediul.

Poliția poate fi chemată la numărul 112 SURSA Arhivă
Poliția poate fi chemată la numărul 112 SURSA Arhivă

Conform unei statistici a STS Suceava, doar în trimestrul al IV-lea al anului 2022, la nivelul IPJ Suceava au fost direcționate către această instituție un număr de 11.368 de apeluri de urgență primite prin SNUAU 112.

Din totalul apelurilor, aproape jumătate, respectiv 6.709 apeluri, au fost non-urgente, 945 au fost reveniri multiple la apeluri, iar 395 au fost apeluri abuzive - fiind aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 479.100 lei pentru apelare abuzivă.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, Ionuț Epureanu, a atras atenția că oamenii pot suna la 112 doar atunci când sunt într-o situație de urgență sau au motive să creadă că cineva se află într-o situație de urgență. 

O situație de urgență este cea în care sunt puse în pericol viața, proprietatea și/sau mediul și care necesită asistența imediată a agențiilor specializate de intervenție: Ambulanță, SMURD, Poliție, Pompieri, Jandarmerie, Salvamont.

Serviciul de urgență 112 este pentru cetățeni și utilizat responsabil poate salva vieți, spune Ionuț Epureanu.

Acesta a explicat că, începând cu data de 5 ianuarie a.c., apelurile care semnalează diferite situații care afectează copiii sunt preluate, 24 de ore din 24, de către consilierii specializați în asistență socială și protecția copilului.

Cadrul juridic mai strict privind apelarea abuzivă sau alertarea falsă prin SNUAU 

Apelarea abuzivă a numărului unic pentru apeluri de urgență 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numărul 113 ori la numărul 114 se sancționează cu amendă de la 1.000 de lei la 2.000 de lei sau cu prestarea de la 100 de ore la 200 de ore în folosul comunității.

Totodată, alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție este sancționată cu amendă de la 2.000 de lei la 4.000 de lei sau cu prestarea de la 200 de ore la 400 de ore în folosul comunității.

Pentru săvârșirea din nou a contravenției, în interval de un an, de la sancțiune, se aplică amenzi duble.

Ionuț Epureanu a menționat că nu reprezintă o urgență: accidentele rutiere fără victime (tamponări), aflarea datei și a orei, aglomerarea traficului, încărcarea cartelelor de telefoane mobilă, inundație în apartament sau subsolul blocului, pierderea sau găsirea de obiecte personale, solicitarea de informații despre numărul de telefon, despre emiterea cărții de identitate, a pașaportului, a cazierului, despre trafic sau programul instituțiilor publice etc.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite