Cât e amenda dacă suni nejustificat la 112. Dacă recidivezi în decurs de un an suma se dublează

0
Publicat:

La 11 februarie se sărbătoreşte Ziua Numărului Unic European de Urgenţă 112, prilej bun pentru polițiști și jandarmi de a le reaminti cetățenilor în ce situații pot apela, când se consideră că apelul este abuziv, dar și de ce amendă sunt pasibili dacă sună „de distracție”.

Amenda în caz de apel nejustificat la 112 este semnificativă FOTO: arhiva
Amenda în caz de apel nejustificat la 112 este semnificativă FOTO: arhiva

112 reprezintă sistemul tehnic şi organizaţional al recepţionării şi transmiterii apelurilor de urgenţă pentru asigurarea asistenţei imediate în situaţii în care este periclitată viaţa, integritatea ori sănătatea cetăţeanului, ordinea publică, proprietatea publică ori privată sau mediul, au reamintit polițiștii.

Zilnic, în toată țara, se primesc mii de apeluri, o parte dintre acestea, însă, venind din partea cetățenilor care nu au, nici pe departe, urgențe reale.

În situațiile de urgență, fiecare secundă contează, de aceea polițiștii recomandă să nu se abuzeze de acest număr de telefon dacă nu există într-adevăr un motiv real sau o urgenţă. Serviciul de urgență 112 este destinat cetățenilor și, utilizat responsabil, poate salva vieți.

În cadrul activităților, cetățenilor li s-au explicat care sunt situațiile temeinic justificate pentru apelarea numărului de urgență 112 și li s-a reamintit că prin intermediul acestui număr se asigură asistență imediată în situații de urgență, atunci când este pusă în pericol viața, integritatea, sănătatea cetățeanului, ordinea publică și proprietatea publică sau privată”, au transmis polițiștii olteni care în 2022 au acționat, doar în urma apelurilor la 112, în peste 17.500 situații.

Ce se consideră a fi apel abuziv sau alertare abuzivă

Apelarea abuzivă constă în apelarea repetată, cu rea intenție, a numărului 112, fără ca apelantul să justifice o stare care necesită acțiunea agențiilor specializate de intervenție, sau apelarea numărului 112 pentru a aduce injurii operatorilor, explică polițiștii. Și persoanele cu deficiențe de auz sau de vorbire au la dispoziție un număr special la care pot solicita ajutor în situații de urgență, acest serviciu, care de asemenea este gratuit, fiind SMS 113. Și apelarea abuzivă a acestui număr se sancționează. 

 Amenda pentru apelare abuzivă este de la 1.000 de lei la 2.000 de lei, sau poate fi înlocuită cu prestarea de la 100 la 200 de ore de activități în folosul comunității.

Săvârșirea din nou a contravenției în interval de un an de la aplicarea sancțiunii se sancționează cu amendă de la 2.000 de lei la 4.000 de lei sau cu prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activități în folosul comunității”, mai precizează IPJ Olt.

Polițiștii le-au reamintit cetățenilor când pot suna la 112 FOTO: IPJ Olt
Polițiștii le-au reamintit cetățenilor când pot suna la 112 FOTO: IPJ Olt

Și mai dur se sancționează însă alertarea falsă.

„Alertarea falsă constă în alertarea intenționată a Serviciului de urgență 112 pentru determinarea alarmării sau intervenției agențiilor specializate de intervenție în mod nejustificat”, explică IPJ Olt.

Alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție se sancționează cu amendă de la 2.000 de lei la 4.000 de lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activități în folosul comunității.

Săvârșirea, din nou, a contravenției în interval de un an de la aplicarea sancțiunii se sancționează cu amendă de la 4.000 de lei la 8.000 de lei sau cu prestarea de la 400 de ore la 800 de ore de activități în folosul comunității.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite