Lecţie despre cum se poate bate joc de banii europeni: Univeristatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a lăsat de izbelişte trei centre de informare turistică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrul de informare turistică din Suceava. FOTO www.turism.bzi.ro
Centrul de informare turistică din Suceava. FOTO www.turism.bzi.ro

În anul 2008, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a investit 30.000 de euro în trei centre de informare turistică, bani proveniţi din fondurile PHARE. În anul 2011, centrul de la Suceava a fost închis, după care un an mai târziu a urmat cel de la Siret. Aceeaşi soartă a fost aproape să o aibă şi centrul de informare turistică de la Gura Humorului, care însă a fost salvat după ce a fost preluat de Primărie.

În anul 2008, trei centre de informare turistică au fost înfiinţate pe raza judeţului Suceava, toate valorând undeva în jurul a 30.000 de euro. Un astfel de centru a fost construit pe E85, la intrarea în municipiul Suceava dinspre Fălticeni, însă acesta este închis de mai bine de cinci ani de zile.

Motivul invocat de cei de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, iniţiatorul proiectului, este acela că nu a dispus de fonduri pentru a angaja persoane, care să fie zilnic la dispoziţia turiştilor pentru a oferi informaţii despre obiectivele din Bucovina.

În primii doi ani de la punerea în funcţiune a centrelor de informare turistică, salariile angajaţilor erau plătite din bani europeni. După această perioadă, Universitatea suceveană a mai putut să asigure salariul angajaţilor, însă numai pentru un an de zile, apoi punctul de informare de la intrarea în municipiul Suceava a fost închis.

Pentru aceşti angajaţi, Univeristatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a trebuit să scoată din visterie 20.000 de lei pe an, bani de care nu mai dispune în prezent. Conducerea instituţie a dorit să lase centrul de informarea în grija Primăriei Suceava, deoarece conform proiectului puteau opta pentru această variantă. Totuşi, reprezentanţii municipalităţii susţin că nu pot oferi fonduri pentru salariile angajaţilor, însă au propus mutarea acestui punct de informare turistică în centrul oraşului.

Pe lângă centrul de la Suceava, Universitatea „Ştefan cel Mare” din localitate a mai înfiinţat două puncte turistice la Gura Humorului şi Siret. Dacă primul a fost preluat de primărie, cel de-al doilea este închis şi el de ani buni. Pentru fiecare centru de informare insituţia suceveană a primit de la Uniunea Europeană câte 10.000 de euro.

Alte ştiri pe această temă:

Brăila şi-a inaugurat centrul de informare şi promovare turistică. Deşi costul investiţiei a iscat controverse, autorităţile se declară mulţumite

Centru de Informare Turistică şi sediu pentru Juni lângă Poarta Şchei

Autorităţile din Vaslui revigorează imaginea oraşului, promovând turismul istoric şi tradiţiile locale

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite