Inundaţiile ard buzunarul sucevenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

1.700 de hectare de teren cultivate cu grâu au fost afectate de apele revărsate luna aceasta în localităţile din judeţ. Sătenii spun că au strâns de două ori mai puţin grâu. Producătorii de pâine cred că preţul făinii va creşte.

Inundaţiile din ultimele săptămâni au afectat culturile din judeţul Suceava. Astfel au fost puse la pământ 1.701 hectare de grâu. Reprezentanţii Direcţiei Agricole Suceava se aşteaptă ca o parte din grâul afectat de inundaţii să poată fi totuşi recuperat.

„Dacă nu aveam inundaţii, cel mai probabil anul acesta am fi obţinut o recoltă de grâu mult mai bună decât cea de anul trecut, care a fost de 3.200 de kilograme la hectar“, ne-a declarat Dumitru Parasca, şeful Direcţiei Agricole pentru Dezvoltarea Rurală Suceava.

Recolta, pe jumătate

Sucevenii sunt îngrijoraţi de ceea ce au lăsat inundaţiile în urmă. Anul acesta, unii dintre ei au scos producţia de grâu la jumătate faţă de anul trecut.
„Am terminat de treierat şi am scos foarte puţin grâu. Anul ăsta am 13 saci, în timp ce anul trecut am avut cel puţin 20. Grâul a fost bătut de ploi şi s-a lasat la pământ. Nu ştim ce o să facem, nu cred că o să ne ajungă şi o să ne mai cumpărăm făină“, ne-a spus Aurica Ilincan, agricultor din comuna Mihoveni.

Toţi sătenii care treieră zilele acestea ogoarele judeţului spun că anul acesta cultura de grâu este foarte scăzută. „Anul trecut, am scos cam 4 tone de grâu la hectar. Acum am avut cel mult 2 tone“, s-a plâns Petru Colbul, unul dintre sătenii aflaţi pe câmp la treierat.Producătorii de pâine se tem că afacerile lor vor fi afectate. Ei cred că anul acesta, din cauza recoltelor slabe, s-ar putea vedea nevoiţi să scumpească pâinea.

„Preţul făinii a crescut deja săptămâna aceasta. Toţi cei care au mori au ridicat preţurile. O să trebuiască să mărim preţurile sau să suportăm noi cheltuielile materiei prime“, ne-a declarat Anca Bălinişteanu, contabilul unei brutării.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite