Procurorii DNA Suceava cer arestarea celor patru inculpaţi în dosarul subvenţiilor agricole de la APIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delia Moldoveanu, director adjunct al APIA Suceava FOTO Dinu Zară
Delia Moldoveanu, director adjunct al APIA Suceava FOTO Dinu Zară

DNA Suceava a contestat, vineri, măsurile dispuse de Tribunalul Suceava privind cercetarea sub control judiciar sau arestul la domiciliu, în cazul celor patru inculpaţi pentru care a cerut arestarea preventivă în dosarul acordării ilegale de subvenţii agricole.

Potrivit procurorului şef al Serviciului Teritorial Suceava al DNA, Mihaela Mihai, procurorii DNA vor face contestaţie faţă de deciziile Tribunalului Suceava şi vor solicita instanţei măsura arestării preventive a celor patru persoane.

Mihai a mai spus, potrivit Mediafax, că ceilalţi suspecţi audiaţi în acest dosar, faţă de care s-au emis ordonanţe de reţinere, au fost citaţi cu mandat de aducere la DNA - Serviciul Teritorial Suceava pentru a li se aduce la cunoştinţă punerea în mişcare a acţiunii penale şi inculparea lor, urmând să fie dispuse măsuri preventive sau restrictive.

Tribunalul Suceava a decis, vineri, ca directorul general al APIA, Dorel Gheorghe Benu şi directorul adjunct al APIA Suceava, Delia Moldoveanu să fie cercetaţi în arest la domiciliu în dosarul privind acordarea ilegală a unor subvenţii pentru exploataţii agricole şi asociaţii zootehnice.

Joi seară, Tribunalul Suceava a stabilit ca medicul veterinar Toma Neculai şi consilierul judeţean Ioan Piticari să fie cercetaţi sub control judiciar.

Dorel Gheorghe Benu, Delia Moldoveanu, Neculai Toma şi Ioan Piticari au fost reţinuţi, miercuri, în dosarul acordării ilegale de subvenţii agricole, iar joi au fost prezentaţi instanţei cu propunerea de arestare.

Cei patru au fost eliberaţi în cursul serii de joi, după ce le-au expirat ordonanţele de reţinere.

Procurorii DNA Suceava îl cercetează pe Benu pentru abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului în legătură cu gestionarea fondurilor europene şi protecţia acordată de el Deliei Moldoveanu, director adjunct al APIA Suceava, astfel încât să obţină pe toate exploataţiile subvenţii de la Uniunea Europeană.

Conform anchetatorilor, atunci când DNA a făcut publică ancheta şi a solicitat documente în cadrul cercetărilor, au apărut probe că Benu îi transmitea directorului adjunct al APIA Suceava cum să răspundă la aceste solicitări astfel încât să denatureze adevărul şi să scape de răspundere penală.

În acelaşi dosar, Delia Moldoveanu este acuzată pentru acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, în formă continuată, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată, dare de mită şi omisiunea sesizării.

Neculai Toma, medic veterinar din Horodnic şi reprezentantul Asociaţiei Crescătorilor de Animale Horodnic, este cercetat pentru înşelăciune în formă continuată, fals în înscrisuri sub semnătură privată, tentativă la înşelăciune în formă continuată şi instigare la fals în declaraţii în formă continuată, în timp ce consilierul judeţean PNL Ioan Piticari, reprezentant al Asociaţiei Producătorilor şi Crescătorilor de Taurine Piatra Şoimului din Câmpulung Moldovenesc, este acuzat de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată şi înşelăciune în formă continuată.

Procurorii DNA Suceava au dispus începerea şi apoi extinderea urmăririi penale in rem, pentru infracţiunile de acordarea de subvenţii cu încălcarea legii sau neurmărirea, conform legii, a respectării destinaţiei subvenţiei, abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, înşelăciune, dare de mită, luare de mită, spălare de bani şi folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Cercetările în acest dosar vizează admiterea la plată a unor cereri de acordare a sprijinului financiar pe suprafaţă sau în domeniul zootehnic unor persoane fizice, juridice, parohii şi mănăstiri care nu îndeplineau condiţiile de eligibilitate, arată procurorii. Din documentele anchetatorilor rezultă că în anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar în 2013, alte 213 dosare de subvenţii pentru parohii şi mănăstiri din judeţul Suceava.

Anchetatorii susţin că, pentru obţinerea ilegală de subvenţii în domeniul zootehnic, medici veterinari din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi Siguranţa Alimentelor Suceava, în complicitate cu doctori veterinari concesionari, au înfiinţat exploataţii fictive de creştere a animalelor pe numele unor fermieri, le-au înregistrat în Registru Naţional al Exploataţiilor şi în Baza Naţională de Date a ANSVSA, în vederea obţinerii pe nedrept de la APIA Suceava a primelor care se acordă producătorilor agricoli în cadrul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic.

Astfel, pentru îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate, medicii veterinari suspectaţi în acest dosar ar fi modificat, în Baza Naţională de Date a ANSVSA - SNIIA, data înfiinţării exploataţiilor sau a mişcărilor de animale, în unele cazuri fiind utilizate exploataţii virtuale.

Ancheta vizează subvenţii acordate în perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei.

Pe aceeaşi temă:

Directorul general APIA, Dorel Benu, a fost reţinut de procurorii DNA în dosarul fraudelor cu subvenţii agricole

Cine este protejata directorului APIA, şefa „din umbră” de la Suceava, creierul din spatele fraudelor uriaşe cu subvenţii agricole din fonduri europene

Parohii şi mănăstiri din Suceava, subvenţionate ilegal cu fonduri europene. Fraudă uriaşă cu bani comunitari pentru agricultură dirijată de şefii APIA

„A murit cu zile!” Acuzaţii grave de malpraxis la Suceava. Un bărbat cu botulism a fost tratat de constipaţie şi ocluzie intestinală

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite