Conacul lui Matei Millo, monument istoric, a ajuns o imensă movilă de moloz
0
Conacul lui Matei Millo, clădire veche de 300 de ani, a fost dărâmat la începutul anilor 2000, după ce a fost lăsat în paragină şi a fost ignorat sistematic de Ministerul Culturii. Pe hârtie, conacul se află pe lista monumentelor istorice. În realitate, din conac a mai rămas doar o movilă de moloz.
Conacul Matei Millo din satul Spătăreşti, comuna Fântâna Mare, construit la mijlocul secolului XVIII, se află pe lista clădirilor din de patrimoniu din România, având codul SV-III-m-B-05686.
Clădirea este monument istoric doar pe hârtie. În realitate însă din conac a mai rămas doar o movilă de moloz.
Clădirea construită în urmă cu 300 de ani a apariţinut fostului mare actor Matei Millo. Ulterior, clădirea a ajuns în proprietatea familiei boiereşti Vîrnav.
În perioada comunistă, casa lui Matei Millo a fost confiscată, devenind, pe rând, sediu de CAP, casă de oaspeţi SMA şi locuinţă de serviciu pentru Miliţie.
După 1990, SMA Spătăreşti a vândut casa, cu tot cu pamânt, pe baza unei simple chitanţe, familiei Jora din localitate. În acte, clădirea a fost vândută ca materiale refolosibile. Contestată de săteni, vânzarea a fost anulata, proprietarul ramânând totuşi în posesia terenului.
Imobilul, monument istoric, a ajuns o ruină. Acoperişul casei a dispărut în întregime, iar zidurile s-au dărâmat treptat. Deşi au existat numeroase iniţiative pentru conservarea conacului, niciuna nu s-a concretizat, Ministerul Culturii refuzând sistematic să aloce fonduri pentru restaurarea conacului. Asta deşi localnicii ar fi dorit să fie amenajat un muzeu în clădirea monument istoric.
Cine a fost Matei Millo
Matei Millo (1814-1896) a fost unul dintre cei mai mari actori ai teatrului romanesc, interpret în special al pieselor lui Alecsandri. A fost contemporan cu Gheorghe Asachi, Costache Demetriadi, Mihail Pascally si Costachi Caragiale. Matei Millo a dat viaţă unor personaje ca Barbu Lautarul, Baba Hîrca, Coana Chiriţa şi Jianu.
Conacul lui Matei Millo, într-o fotografie publicată în monografia comunei Fântâna Mare:

Alte ştiri din Suceava: