Bătrân uitat de lume, salvat de la moarte de polițiști și pompieri, la Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suceveanul de 72 de ani locuia printre gunoaie, în condiții greu de imaginat și era subnutrit. Din cauza mirosului fetid, un localnic a crezut că bătrânul a murit în casă și a alertat Poliția. 

Bătrân printre gunoaie 1 jpg

Caz cutremurător, în municipiul Suceava, cartierul Ițcani: polițiștii au găsit un bătrân uitat de lume, care locuia singur în condiții greu de imaginat, printre gunoaie și nu avea nici să mănânce.

Agenții au mers acasă la bătrân după ce un localnic le-a cerut ajutorul, reclamând faptul că bătrânul nu mai răspunde la ușă și a ar putea fi mort.

Accesul polițiștilor a fost îngreunat din cauză că toată curtea era plină de gunoaie. Cum proprietarul nu răspundea la ușă, s-a cerut ajutorul pompierilor.

Cadrele de la ISU Suceava au venit la fața locului și  au spart ușa casei. Așa au reușit să pătrundă în interior, unde l-au găsit pe bătrân în viață dar într-o stare deplorabilă.

Acesta era subnutrit, locuia în condiții insalubre, în frig și printre gunoaie și era incoerent.

La fața locului a fost solicitat un echipaj de la Serviciul de Ambulanță Suceava, care a acordat bătrânului primele îngrijiri medicale și apoi l-a transportat la Urgențele Spitalului Județean Sf. Ioan cel Nou.

În curtea imobilului respectiv au fost identificați doi câini, care se aflau și ei în stare deplorabilă, și a fost solicitat un echipaj din cadrul Protecția Biroul Animalelor.

A fost emis un ordin de plasare într-un adăpost pentru cele două exemplare canine, acestea fiind luate din gospodăria bărbatului.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, Ionuț Epureanu, ne-a declarat că polițiștii au sesizat în acest caz Primăria Suceava pentru efectuarea unei anchete sociale și eventual pentru ca bărbatul să fie preluat de instituții ale statului, neputând să își poarte singur de grijă.

Dacă vecinul său nu ar fi alertat Poliția, cu siguranță bătrânul ar fi murit în propria casă, de frig și de foame.

„Este de departe cel mai revoltător caz de degradare umană pe care l-am întâlnit. Nu vă puteți imagina ce-i acolo, tone de gunoi adunate în ani întregi, de toate, saci, pungi și sacoșe cu mizerii, peturi, papuci, hoituri, oale, lighene. Iar printre munții de gunoaie care pe alocuri ating 2 metri, o alee îngustă pe unde poți trece.

Mizerie, boală, hoit, jeg, viermi, fecale, geamuri bătute în cuie. Mințile noastre n-au putut procesa ce-aveam în fața ochilor. Iar acolo trăiește un om. Fără toaletă, fără apă, fără aer. Câinii legați și priponiți în câte jumate de metru de lanț, în jurul lor rahat adunat și bătătorit de ani întregi, sălbatici, nevinovați.

Bătrânul a fost preluat tot acum de un echipaj SMURD. În fața neputinței și degradării acestui bătrân, suntem datori să întrebăm: ce-a făcut sistemul pentru acest om? Cum este cu putință să-l lăsăm îngropat în propriile fecale? Nu, acest om nu are discernământ și nu-și mai poate purta singur de grijă. Trăiește într-o relație dereglată cu el însuși. Că n-are hârtie de la medic? Păi dați-i hârtie, oameni buni! Așteptăm ce? Să moară? Să-l găsim mâncat de șobolani în propria casă? Sau atacat de câini în propria-i curte, ca să mai avem un caz cu câini agresivi? Cine urmărește aceste cazuri? Dar oare pentru sistem, acesta este un caz? Că nu vrea internat de bună voie? Păi n-are discernământ, voia sa nu mai trebuie luată în considerare, ci trebuie AJUTAT!

Noi ne-am făcut treaba. Poliția și-a făcut treaba. Pompierii și-au făcut treaba. Însă există instituții ale statului care TREBUIE să ajute OAMENII! Căci în fața unor astfel de drame - absolut nimeni nu trebuie să rămână indiferent! Iar să știi despre acest caz, să auzi și să nu ajuți - te face părtaș, complice și la fel de vinovat!", au postat pe contul lor de socializare cei de Asociația Casa lui Patrocle – care au preluat câinii bătrânului.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite