Alegeri „contactless” în anul pandemic 2020. Regulile stricte din secţiile de vot
0Prin Ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Afacerilor Interne au fost stabilite măsurile şi acţiunile de sănătate publică pentru desfăşurarea în siguranţă a procesului electoral. În mare, acestea limitează la maximum contactul dintre alegători şi membrii din secţiile de votare.
La aceste alegeri locale, odată intrat în secţia de votare, alegătorul va prezenta actul de identitate, îşi va descoperi pentru câteva clipe faţa pentru identificare şi va aşeza singur actul de identitate pe cititorul care verifică prezenţa la vot şi prevenirea votului multiplu.
La biroul sau masa de unde ia ştampila şi buletinele, va semna în dreptul numelui său pe lista electorală şi va poziţiona actul de identitate astfel încât atingerea acestuia de către membrii biroului electoral al secţiei de votare să nu fie necesară.
Se va evita, de asemenea, contactul fizic cu membrii biroului electoral al secţiei de votare în timp ce alegătorul semnează în lista electorală, la preluarea buletinelor de vot şi a ştampilei cu menţiunea „VOTAT".
După exercitarea dreptului de vot, alegătorul îşi va aplica singur, la indicaţia şi sub supravegherea membrilor biroului electoral al secţiei de votare, timbrul autocolant ori ştampila cu menţiunea „VOTAT", după caz, pe actul de identitate sau documentul de identitate
Există şi măsuri speciale pentru urna mobilă:
În aceste cazuri votarea se face numai pe baza unui extras întocmit personal de preşedintele biroului electoral de pe lista electorală permanentă, copia listei electorale complementare sau de pe lista suplimentară existente la secţia respectivă. Extrasul se semnează de către preşedinte şi se ştampilează, iar persoanele cuprinse în aceste extrase trebuie să fie radiate din celelalte liste existente la secţie. Şi în cazul utilizării urnei speciale, pot vota numai persoanele care domiciliază în localitatea în care se află secţia de votare!
În ziua votării, echipa care transportă urna specială se va deplasa mai întâi la adresele solicitanţilor din alte cauze decât COVID-19, la unităţile sanitare non-COVID, la unităţile medico-sociale, azile de bătrâni, penitenciare şi centre de reţinere şi arestare preventivă.
Echipa care transportă urna specială se va deplasa la unităţile sanitare COVID-19 şi la adresele persoanelor izolate şi carantinate numai după ce a asigurat exercitarea dreptului de vot de către categoriile de alegători menţionate anterior.
Regulile de identificare şi limitare a contactului sunt similare secţiilor de vot.
Vă recomandăm să citiţi şi:
Candidatura inexplicabilă a lui Traian Băsescu şi efectele ei