Afaceristul Severin Tcaciuc, cel mai cunoscut datornic din judeţul Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Severin Tcaciuc este cel mai cunoscut nume din judeţul Suceava ce se află pe lista cu persoanele fizice datornice, publicată de ANAF. Afaceristul sucevean are de achitat o datorie către stat în valoare 143.434 de lei. Acesta este dat în urmărire internaţională de mai mulţi ani, aflându-se o bună perioadă şi pe lista „Most Wanted” a celor mai căutaţi infractori români, pentru că are de executat patru ani de închisoare pentru evaziune fiscală.

Cei de la ANAF au făcut publică o listă cu toate persoanele fizice cu datorii de peste 1.500 de lei. Pe această listă se află şi cunoscutul afacerist sucevean Severin Tcaciuc. El are o datorie de 143.434 de lei, obligaţii fiscale ce nu au fost contestate. Severin Tcaciuc s-a aflat pe lista Most Wanted a celor mai periculoşi infractori români. În prezent, el se află bine mersi în Austria, de unde îşi coordonează afacerile din Suceava. La începutul acestei luni, Tcaciuc a primit o nouă condamnare de patru ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Afaceristul sucevean a devenit un infractor căutat de poliţişti, după ce la începutul deceniului trecut a păgubit statul român cu aproape 10 milioane de lei.

La sfârşitul anului trecut, Severin Tcaciuc a fost scos de la lista „Most Wanted” a infractorilor români căutaţi de poliţişti. Acesta este în continuare dat în urmărire internaţională, însă nu mai reprezintă o prioritate pentru Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Autorităţile române au transmis în anul 2011 o solicitare omologilor din Austria, ţară în care locuieşte acum Severin Tcaciuc, solicitându-se extrădarea acestuia. În mod ciudat, instanţele româneşti care l-au avut în mână pe afaceristul evazionist fiscal, l-au trimis în penitenciar, la începutul toamnei anului 2009 după ce fusese extrădat tot din Austria. La începutul anului 2011, omul de afaceri sucevean a fost pus în libertate şi în ziua următoare a plecat către Austria, unde locuieşte familia sa de mai bine de zece ani. La doar câteva zile de la eliberarea sa din arest, la 20 februarie 2011, Severin Tcaciuc a redevenit primul fugar al Sucevei.

Atunci, Judecătoria Suceava s-a trezit că el trebuie să se întoarcă în puşcărie, fiindcă mai avea de ispăşit doi ani de penitenciar, ce nu au fost luaţi în calcul la calcularea pedepsei iniţiale. Severin Tcaciuc nu a mai aşteptat o pronunţare în acest sens şi a părăsit ţara.

Magistraţii de la Judecătoria Suceava au explicat atunci că Severin Tcaciuc a fost căutat acasă de către poliţişti pentru a fi reconvocat în penitenciar în vederea executării unei alte pedepse privative de libertate, mandatul de executare a unei pedepse de doi ani de închisoare, sentinţă rămasă definitivă din anul 2004, prin care omul de afaceri sucevean a fost condamnat pentru instigare la evaziune fiscală şi infracţiunea de folosire cu rea credinţă ale bunurilor sau creditului societăţii comerciale.

Severin Tcaciuc a fost extrădat din Austria în luna august a anului 2009 doar pentru un singur mandat, iar cel de-al doilea trebuia pus în executare, ceea ce nu s-a făcut.

Sistemul judiciar internaţional s-a pus în cele din urmă în mişcare, în vederea extrădării lui Severin Tcaciuc, doar că abia în toamna anului 2012 au venit primele veşti în ceea ce îl priveşte. Tribunalul Viena a respins în 2012 plângerea împotriva deciziei de extrădare, dar Severin Tcaciuc a depus recurs la Curtea de Apel vieneză. Instanţa superioară a respins recursul, sentinţa fiind definitivă, în data de 18 martie 2013.

La începutul anilor 2000, au fost iniţiate împotriva lui Severin Tcaciuc mai multe dosare penale de evaziune fiscală la cele zece firme ce le administra la vremea respectivă, vizând în principal vânzări cu ocolirea legii a produselor petroliere, dar şi achiziţionarea din afară de automobile ce erau ulterior revândute în ţară. Prejudiciul estimat la vremea respectivă a fost de aproximativ 10 milioane de lei. Tcaciuc a trebuit să facă un an şi aproape jumătate de închisoare în primul rând pentru altfel de infracţiuni – un furt din cabinetul unui avocat sucevean şi un ultraj împotriva unui fost poliţist, fapte provenind din anii 1996 – 1997.

Infracţiunile mai noi pentru care a fost condamnat au fost contopite cu cele mai vechi, iar din total a rămas o pedeapsă de trei ani de închisoare. Adunându-se cele opt luni de arest şi pentru un bun comportament în penitenciar, Severin Tcaciuc a fost pus în libertate la sfârşitul lunii ianuarie a anului 2011, la ispăşirea a două treimi din pedeapsă. La o zi după ce a fost pus în libertate, afaceristul sucevean a părăsit România. La începutul acestei luni, Tcaciuc a primit o nouă condamnare, el având de executat în total patru ani de închisoare.

Alte ştiri pe această temă:

Mai mulţi infractori periculoşi condamnaţi la ani grei de detenţie sunt liberi, după ce s-au refugiat în ţări cu care România nu are tratat de extrădare

Suceava: Severin Tcaciuc, cel mai căutat român

Severin Tcaciuc: „Scopul real al puşcăriei este îndobitocirea“ (INTERVIU, Ultima parte)

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite