Restaurantul cu de toate. România mânca banane, portocale şi ciocolată din import la popasul Privighetoarea

0
0
Restaurantul Privighetoarea a ajuns astăzi o ruină FOTO: M.S.
Restaurantul Privighetoarea a ajuns astăzi o ruină FOTO: M.S.

Singurul loc din Bărăgan unde în anii comunismului se găseau „de toate„ era localul Privighetoarea din Slobozia. Oamenii din toată ţara făceau cozi imense pentru a cumpăra portocalele sau bananele aduse din import. Astăzi, simbolul comunist al occidentului a ajuns o ruină.

„Veniţi, intraţi avem de toate!”

„La Privighetoarea găseai absolult orice. Banane, porcolale, ciocolată chinezească, pepsi, ţigări Kent, salam. Tot, dar absolut tot ce vroiai luai de aici„ îşi aminteşte slobozeanca Maria Ionescu (65 de ani).

Femeia a stat de nenumărate ori la cozi pentru a duce copiilor acasă bunătăţurile importate din occident. Ştie prea puţine despre modul în care Iulian Oprea, patronul fostului local, reuşea să aducă la Slobozia asemenea produse.

O legendă urbană aminteşte faptul că acesta avea o relaţie deosebită cu tovarăşul Nicolae Ceauşescu, iar dictatorul îi permitea să facă negoţ cu produse occidentale.

„Ceauşescu venea des când trecea la mare să mămânce la Privighetoarea. Îi plăceau sarmalele şi ciorba de burtă. Era bun prieten cu tovarăşul” îşi amintesc foştii angajaţi ai localului.

Stropul de occidentalism de la Slobozia a ajuns la urechile multora. Constănţenii, călărăşenii, bucureştenii şi prahovenii erau printre ialomiţeni clienţi fideli ai Privighetorii. Oamenii veneau să cumpere ceea ce în magazinele obişnuite nici nu se pomenea că ar putea exista.

Ruina de astăzi

Gloria Privighetorii a apus imediat după căderea dictaturii comuniste. Astăzi, localul care hrănea România a ajuns astăzi o ruină. Fostele camere ale popasului adăpostesc acum câţiva boschetari.

Există zvonuri referitoare la faptul că o parte din imobilele fostului local ar fi fost cumpărate de un proxenet din Slobozia, care dorea să construiască aici un bordel.
 

Mai multe - Slobozia

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite