Porci santinelă, plasaţi în 4 localităţi din Bărăgan. Ce obligaţie au proprietarii de animale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pesta a afectat 20 de judeţe FOTO Adevărul
Pesta a afectat 20 de judeţe FOTO Adevărul

Mai mulţi porci santinelă vor fi introduşi în patru localităţi din judeţul Ialomiţa, după ce autorităţile veterinare au reuşit să stingă 83 de focare de boală, cele mai multe din ţară.

„Analizând situaţia epidemiologică în ceea ce priveşte evoluţia pestei porcine africane în exploataţiile nonprofesionale şi în mediul silvatic, D.S.V.S.A. Ialomiţa a demarat procedura de introducere a porcilor santinelă în exploataţiile afectate de boală de pe raza următoarelor localităţi: Giurgeni (2 exploataţii), Gura Ialomiţei (2 exploataţii), Luciu (3 exploataţii) şi Movila (2 exploataţii).

Anterior introducerii în exploataţiile afectate, porcinele santinele au fost testate serologic, în direcţia pestei porcine africane, obţinând rezultate negative. Ultimele 4 focare stinse au fost pe raza oraşului Amara”, a anunţat dr. Mihai Puia, directorul DSVSA Ialomiţa.

Animalele vor fi menţinute timp de minimum 45 de zile în aceste exploataţii, după această perioadă urmând a fi retestate serologic pentru pestă. În cazul obţinerii rezultatelor favorabile vor fi ridicate restricţiile impuse în ceea ce priveşte repopularea cu porcine a celorlalte exploataţii nonprofesionale din localităţile amintite. De asemenea conform legii, proprietarii de animale trebuie să ştie că, începând cu 18 martie, numărul maxim de porcine ce pot fi crescute într-o exploataţie nonprofesională, deţinută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerţului, este de 5 animale.

„Deocamdată, suntem prudenţi, mergem cu piciorul puţin pe frână. Este important că am închis focare, dar trebuie să fim atenţi ca în urma noastră să nu apară altele", a explicat dr. Mihai Puia.

Conform datelor centralizate de ANSVSA , până la 25 martie, pesta porcină evoluează în 227 de localităţi din 20 judeţe, cu un număr de 914 focare (dintre care 12 în exploataţii comerciale). În total au fost eliminaţi 365.479 de porci afectaţi de boală şi există 1.219 cazuri la mistreţi.  83 de focare, cele mai multe la nivel naţional au fost stinse în judeţul Ialomiţa, în prezent înregistrându-se 44 de focare în gospodăriile populaţiei şi 153 de cazuri la mistreţi. Până pe 25 martie au fost despăgubiţi 8.558 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 251.346.210 de lei. În judeţul Ialomiţa au fost plătite despăgubiri pentru 2.390 de exploataţii dintr-un total de 2.501 de exploataţii în valoare de 6.532.000 de lei.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite