Pestă porcină răspândită de doi asistenţi  veterinari de ocazie. Unde s-a întâmplat acest lucru şi din ce cauză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pesta porcină dă bătăi de cap autorităţilor din judeţul Ialomiţa FOTO Adevărul
Pesta porcină dă bătăi de cap autorităţilor din judeţul Ialomiţa FOTO Adevărul

După ce s-au trezit cu focar de pestă porcină la Andrăşeşti, provocat de resturile alimentare din carnea infectată păstrată la congelator, autorităţile sanitar-veterinare s-au aflat în faţa unei noi provocări. Boala s-a extins şi la Bueşti, adusă pe instrumentarul nesterilizat de doi asistenţi veterinari fără drept de practică.

"În urma anchetei epidemiologice a reieşit că doi asistenţi veterinari, fără drept de practică, au efectuat tratament medicamentos la porcina infectată din localitatea Andrăşeşti. Au folosit instrumentar nesterilizat şi au vizitat ulterior mai multe exploataţii  din Bueşti, unde au efectuat tratamente la diferite specii de animale, inclusiv porcine. Nici proprietarul porcinei bolnave şi nici cei doi asistenţi nu au notificat medicul veterinar cu privire la existenţa acestui  caz. Ca măsură preventivă a fost dispusă uciderea celor 16 porcine, urmată de prelevarea de probe specifice. În urma testelor s-a confirmat că boala a fost introdusă în una din exploataţiile din Bueşti de către unul din asistenţii veterinari, care nu a respectat regulile minime de biosecuritate", a precizat dr. Mihai Puia, directorul DSVSA Ialomiţa.

Conform DSVSA Ialomiţa, boala apărută la Bueşti este în strânsă legătură cu focarul apărut pe 9 mai la Andrăşeşti. Aici, într-o gospodărie a fost folosită carne infestată păstrată la congelator.

Medicii veterinari continuă, alături de poliţişti, ancheta epidemiologică efectuată în cazul noului focar de pestă porcină africană declarat în localitatea Andrăşeşti pe 9 mai. Deşi aici fuseseră stinse toate focarele, virusul a reapărut după ce o femeie a folosit în gospodărie carne congelată. Inspectorii DSVSA Ialomiţa au identificat 6 exploataţii de contact din care 5 deţineau porcine.

Au fost date 4 amenzi

Astfel, pentru nerespectarea normelor sanitare veterinare au fost aplicate 4 sancţiuni contravenţionale. Conform DSVSA Ialomiţa, proprietarul exploataţiei unde a fost confirmată pesta a fost sancţionat cu 2.800 de lei pentru achiziţia de porci fără documente sanitar-veterinare şi pentru neanunţarea medicului veterinar despre îmbolnăvirea animalului, în timp ce persoana de la care a fost achiziţionată suina a fost sancţionată cu 1.200 de lei pentru vânzarea animalelor fără documente. Totodată, doi asistenţi veterinari au fost sancţionaţi cu suma de 2.400 lei pentru efectuarea de tratamente şi intervenţii chirurgicale în Andrăşeşti, Orboeşti şi Bueşti, fără a avea acest drept de liberă practică.

Pesta din congelator

După ce au stins 126 focare de pestă porcină, autorităţile sanitar-veterinare din judeţul Ialomiţa se confruntă cu o situaţie inedită. Au început să apară îmbolnăviri din cauza localnicilor care anul trecut şi-au sacrificat porcii şi au păstrat carnea la congelator. În localitatea Andrăşeşti a fost confirmat deja un caz de pestă porcină.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite