Pesta din congelator. Nou focar în Ialomiţa din cauza cărnii de porc puse la păstrare de localnici. Ce măsuri iau autorităţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce au stins 126 focare de pestă porcină, autorităţile sanitar-veterinare din judeţul Ialomiţa se confruntă cu o situaţie inedită. Au început să apară îmbolnăviri din cauza localnicilor care anul trecut şi-au sacrificat porcii şi au păstrat carnea la congelator. În localitatea Andrăşeşti a fost confirmat deja un caz de pestă porcină.

„Din ancheta epidemiologică preliminară se desprinde concluzia că sursa de boală o reprezintă carnea provenită de la porcinele sacrificate în perioada de evoluţie a bolii din anul 2018, pe teritoriul acestei localităţi, carne păstrată de crescători până la data actuală. În plus, în perioada 6 - 10 mai au fost ridicate în totalitate restricţii impuse ca urmare a declarării Pestei Porcine Africane pe raza localităţilor Săveni, Movila, Giurgeni, Gura Ialomiţei şi Luciu”, a explicat dr. Mihai Puia, directorul DSVSA Ialomiţa.

Şeful DSVSA Ialomiţa spune că sursa de boală efectivă a reprezentat-o apa rezultată din spălarea cărnii şi probabil resturile alimentare care au fost date în hrana porcinelor, fiind demonstrat ştiinţific că virusul are o rezistenţă foarte mare la temperaturile de congelare.

„Presimt că vom avea o vară fierbinte“

Specialiştii atrag atenţia că dacă nu sunt respectate în totalitate, şi de către toţi crescătorii, regulile de biosecuritate aplicabile pentru exploataţiile nonprofesionale, boala va continua să evolueze, generând pagube economice imense. „Mai mult, în acest caz, ancheta va fi continuată de poliţişti care vor trebui să stabilească cine se face vinovat de răspândirea bolii. Ancheta noastră merge doar până la dezinfecţie, supravegherea focarului şi planul de măsuri pentru combaterea bolii. Poliţiştii vor fi cei care vor ancheta mai departe, pe partea penală. Noi am luat-o de la capăt cu restricţiile, după ce în această localitatea fuseseră stinse toate focarele de pestă. Oamenii nu înţeleg cum stau lucrurile şi iată la ce s-a ajuns. Presimt că vom avea o vară fierbinte. În acest caz este vorba despre o femeie care a primit carnea de la ginerele său. Au tăiat porcul în toamnă şi au consumat carnea de Paşte, cam aceasta este situaţia. Un singur animal din gospodărie s-a îmbolnăvit, iar proprietara a anunţat medicul veterinar. Aşa am ajuns la sursa infestării”, a explicat dr. Mihai Puia.

Virusul rămâne activ ani de zile

Autorităţile din judeţul Ialomiţa au dus o luptă grea cu localnicii din zonele afectate de pestă porcină africană. Chiar dacă primiseră asigurări că vor fi despăgubiţi pentru animalele ucise preventiv, unii săteni şi-au sacrificat porcii pentru consum anul trecut, în luna iulie, şi au pus carnea la păstrare, la congelator. Speriaţi că rămân fără animale şi nu mai au ce mânca, unii săteni au sacrificat porcii pentru consum. Ei ştiu că boala nu se transmite la om, însă chiar dacă se păstrează la congelator virusul din carne rămâne activ ani de zile.

La Gura  Ialomiţei, de exemplu, sat afectat de boală, în vara anului trecut au fost descoperite resturi animale în zona fostei gări a localităţii, dar şi pe un câmp din apropiere. Prefectul Gigi Petre a confirmat această situaţie: «Sunt cazuri izolate, iar pe această cale atragem atenţia crescătorilor de animale să înţeleagă măsurile pe care autorităţile le impun şi să le respecte». Oamenii nu pot fi amendaţi, deşi HG 1214/2009 prevede sancţiuni între 3 şi 6.000 de lei decât după o notificare a autorităţilor.

Dr. Mihai Puia spune că oamenii nu conştientizează riscurile: Virusul are o rezistenţă extraordinar de mare. Virusul din carnea congelată rezistă ani de zile şi astfel boala se poate extinde. Pesta porcină africană nu poate afecta starea de sănătate a omului, chiar şi în cazul contactului direct cu animalele bolnave. În schimb, omul poate fi un important vector pentru răspândirea bolii de la o gospodărie la alta, dacă nu respectă regulile de biosecuritate. Infecţia poate fi contactată prin intermediul resturilor alimentare din gospodărie. 

Combinatul de la Căzăneşti, inclus în zona de supraveghere

Pentru combaterea focarului de pestă porcină africană de la Andrăşeşti a fost întocmit un Plan de Măsuri, aprobat, în data de 10 mai, prin şedinţă extraordinară a Centrului Local de Combatere a Bolilor Ialomiţa. Măsurile au fost stabilite atât pentru exploataţia afectată cât şi pentru exploataţiile cuprinse în zona de protecţie (localităţile Andrăşeşti şi Orboeşti) şi în zona de supraveghere  (localităţile Crunţi, Gheorghe Doja, Perieţi, Misleanu, Fundata, Ghimpaţi, Poiana, Bueşti, Bataluri, Albeşti, Marsilieni, Ciochina şi Borduşelu).

“Precizăm că în zona de supraveghere sunt cuprinse şi exploataţiile comerciale de porcine de pe raza localităţii Căzăneşti. Solicităm tuturor crescătorilor care au sacrificat porcine în perioada de evoluţie a bolii şi deţin carnea rezultată în gospodăriile proprii, să notifice medicul veterinar oficial responsabil de zona respectivă, în vederea denaturării acesteia în condiţii de maximă biosecuritate. Reducând cât mai mult sursele de răspândire a virusului şi doar acţionând împreună şi responsabil vom putea să stăpânim această maladie care, la momentul actual, produce pagube imense la nivel mondial”, a explicat dr. Mihai Puia.

În prezent, în gopodăriile populaţiei mai sunt active 12 focare în schimb boala s-a extins în mediul silvatic, unde au fost confirmate 155 de îmbolnăviri la mistreţi.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite