Olimpic la informatică şi engleză, dar corigent la fizică. Elevul: „Am încercat să mă conformez“. Profesorul: „L-am invitat să vină la şcoală, nu a venit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Gherghe, elevul lăsat corigent de profesorul de fizică FOTO: Facebook.com/ Andrei Gherghe
Andrei Gherghe, elevul lăsat corigent de profesorul de fizică FOTO: Facebook.com/ Andrei Gherghe

Premiant la două olimpiade naţionale, un elev de clasa a XI-a al Liceului Teoretic „Carol I” din Feteşti a fost lăsat corigent de profesorul de fizică. Dascălul susţine că adolescentul nu a frecventat cursurile, acesta fiind implicat într-un program de pregătire extraşcolară la Cluj.

La 17 ani, Andrei Gherghe, elev în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Carol I” din Feteşti, s-a înscris la cursurile extraşcolare organizate în Cluj, în domeniul informaticii. Pe tot parcursul anului şcolar încheiat în urmă cu o săptămână, elevul a fost nevoit să renunţe periodic la cursurile liceului la care învaţă pentru a-şi dedica timpul activităţilor extraşcolare desfăşurate la Cluj. 

În urma rezultatelor bune pe care le-a obţinut acolo, el a fost selectat să participe în această vară la un curs de pregătire în cadrul reprezentanţei Microsoft de la Bucureşti. În ciuda timpului extrem de limitat, Andrei nu şi-a neglijat şcoala, ci a învăţat temeinic şi a participat la olimpiadele naţionale de limba engleză şi informatică. La prima olimpiadă a obţinut menţiune, iar la cea de a doua medalia de bronz. 

Cu toate acestea, la finalul anului şcolar, adolescentul s-a trezit corigent la fizică. Băiatul susţine faptul că a atras atenţia asupra sa după ce, într-un interviu televizat în care a vorbit despre cursurile extraşcolare din Cluj, a criticat sistemul de învăţământ românesc. 

„De la momentul acelui interviu, la şcoală, lucrurile s-au schimbat. Am început să fiu ironizat de domnul director pentru ceea ce fac. Am încercat să fac tot posibilul să mă conformez regulamentului din şcoală. Am fost la olimpiade, m-am pregătit pentru ele. Dar se pare că eforturile mele au fost inutile” susţine Andrei Gherghe. 

„Este regretabil că s-a întâmplat aşa ceva”

Mama băiatului susţine că a încercat în repetate rânduri să ia legătura cu şcoala, pentru a descoperi o soluţie prin care situaţia la învăţătură a lui Andrei să nu fie afectată de absenţele pe care le-a acumulat în catalog. A reuşit să primească înţelegere din partea tuturor profesorilor, mai puţin a celui de fizică. 

„A fost dorinţa mea ca Andrei să meargă la liceu în continuare. I-am spus că poate să meargă la Cluj, dar să nu-şi ignore lecţiile. A participat şi la olimpiade, iar acum s-a trezit corigent la Fizică. A fost propus şi pentru exmatriculare. Ni s-a zis să aducem scutiri medicale. Eu nu pot să fac acest lucru pentru că nu este drept. Cu siguranţă s-ar fi putut găsi o soluţie mai bună. Este regretabil că s-a întâmplat aşa ceva”, precizează Simona Gherghe, mama lui Andrei.

Reacţia şcolii

Profesorul de fizică al Liceului Teoretic „Carol I” Feteşti se numeşte Laurenţiu Velicu şi este însuşi directorul instituţiei de învăţământ. Acesta a explicat faptul că a înţeles nevoia lui Andrei de a studia într-un sistem de învăţământ, separat de cel public, însă consideră că elevul trebuia să se supună rigorilor regulamentului şcolar. 

„Ceea ce s-a întâmplat cu elevul Gherghe nu contravine regulamentului şcolar. Ceea ce învaţă la Cluj nu are legătură cu şcoala noastră, tocmai de aceea el trebuie să înţeleagă faptul că funcţionăm după alt sistem. Eu l-am invitat să vină în ultima săptămână de şcoală să-şi rezolve situaţia şcoală. Nu a fost prezent. Tocmai de aceea există acea corigenţă la Fizică”, susţine Laurenţiu Velicu, directorul Liceului Teoretic „Carol I” Feteşti.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite