Manual pentru păcălit băncile. Cum a obţinut o reţea infracţională din Ialomiţa bani din credite acordate ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valoarea creditelor era cuprinsă între 33 mii lei şi 6.500 de euro FOTO: adevarul.ro
Valoarea creditelor era cuprinsă între 33 mii lei şi 6.500 de euro FOTO: adevarul.ro

Cinci ialomiţeni au fost trimişi în judecată de DIICOT Slobozia,  după ce au fraudat nouă unităţi bancare din cinci judeţe şi din Bucureşti. Totul, prin intermediul unor complici care prezentau documente fictive pentru a beneficia de credite. Prejudiciul creat se ridică la suma de un milion de lei.

Anchetatorii DIICOT Slobozia au efectuat cercetări în această anchetă încă din 2008, potrivit site-ului independentoline.ro.

În urma cercetărilor, cei cinci ialomiţeni au reuşit să păcălească nouă unităţi bancare din judeţele Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Galaţi, Tulcea, precum şi din municipiul Bucureşti, prin accesarea de credite de nevoi personale, în lei şi în valută.

Fără să-şi dea seama de ceea ce se petrece, funcţionarii băncilor semnau contractele de creditare, iar ţeparii primeau banii.

Prin acest sistem au fost acordate un număr de 36 de credite de nevoi personale, unităţile bancare fiind prejudiciate cu până la un milione de lei.

Anchetatorii DIICOT Slobozia susţin că această sumă ar reprezenta partea cuantificabilă a prejudiciului, valoarea sumelor încasate de „ţepari” fiind mult mai mare. Pentru fiecare credit, suspecţii solicitau băncilor sume cuprinse între 33.000 de lei şi 6.500 de euro.

Fabrica de „ţepari”

Anchetatorii DIICOT susţin că cei cinci suspecţi nu au acţionat singuri. Ei au reuşit să creeze o adevărată reţea infracţională.

Potrivit procurorilor de la crimă organizată, suspecţii pe care îi cercetează reuşeau să beneficieze de banii acordaţi cu împrumut de către bănci prin intermediul unor complici.

Suspecţii intrau în legătură cu persoane defavorizate, pe care le convingeau să meargă la bănci şi să solicite credite de nevoi personale.

Au fost descoperite un număr de 43 de complici, care acţionau la îndemnul membrilor reţelei infracţionale.

Pentru a părea cât mai credibili în faţa funcţionarilor de la băncile la care făceau împrumuturile, fiecare complice avea la îndemînă acte prin care dovedea că poate să returneze banii la timp. Infractorii prezentau la ghişee adeverinţe de salariat, copii de pe cărţile de muncă şi contractele de muncă false. Cazul se judecă acum la Tribunalul Ialomiţa.

Recomandări pe aceeaşi temă:

Cum au reuşit doi preoţi să creeze o reţea infracţională specializată în fraude bancare

Doi preoţi, unul din Ialomiţa  şi celălalt din Călăraşi au fost recent trimişi în judecată de procurorii DIICOT de la Slobozia. Anchetatorii acuză feţele bisericeşti de înfiinţarea unei reţele infracţionale, care accesa credite de nevoi personale prin metode mai puţin ortodoxe. Astfel au fost înşelate un număr de 30 de unităţi bancare din Ialomiţa, Călăraşi şi Bucureşti, prejudiciul creat depăşind 3 milioane de lei.


Contracte de muncă suspendate în cazul asistenţilor medicali implicaţi în dosarul creditelor false

Conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău a declanşat procedura de cercetare disciplinară prealabilăfaţă de cei trei salariaţi implicaţi în obţinerea ilegală a unor credite de consum. Pe durata cercetării disciplinare, celor trei salariaţi li se vor suspenda contractele individuale de muncă.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite