„Fir cusut și țesut”, expoziție la Muzeul Județean Ialomița pentru promovarea meșteșugurilor tradiționale

0
Publicat:

Sub genericul „Fir cusut și țesut” la Muzeul Județean Ialomița a avut loc vernisajul unei expoziții cu obiecte din patrimoniul etnografic, toate ilustrând varietatea modelelor și bogăția culorilor.

Expoziție etnografică în Ialomița FOTO Muzeul Județean Ialomița
Expoziție etnografică în Ialomița FOTO Muzeul Județean Ialomița

Țesăturile de lână din Câmpia Bărăganului sunt numeroase și diverse – scoarțe, căpătâie, cergi, velințe sau macaturi. Alături de acestea, pentru expoziție au fost selectate câteva ii, precum și alte piese alte costumului tradițional din această zonă.

La vernisaj au luat parte oameni de cultură, reprezentanți ai instituțiilor publice locale și județene, scriitori din „Zodia Helis”, dar și un număr mare de elevi al Liceului de Arte „Ionel Perlea” Slobozia.

Invitate speciale au fost „Veteranele de la Luciu” a căror măiestrie în a confecționa astfel de materiale cu caracter etnografic este binecunoscută în județul Ialomița și nu numai.

 „Tradițiile din strămoși sunt parte integrantă din ființa noastră, iar în conștiința colectivă a unei comunități devin adevărate puncte spirituale de care ne legăm, fie chiar și inconștient, legăturile cu rădăcinile ancestrale ale fiecăruia dintre noi”, a anunțat Muzeul Județean Ialomița.

Tradiția creează viitorul

Expoziția are ca scop promovarea și cunoașterea meșteșugurilor tradiționale, a cusutului tradițional, dar și educarea copiilor și a tinerilor în vederea prezervării acestora.

Proiectul „Fir cusut și țesut”, cofinanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, a fost inițiat de Rural Creativ, în parteneriat cu Muzeul Județean Ialomița și Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale Ialomița, și are ca obiective principale cercetarea și valorificarea patrimoniului cultural cu specific etnografic și înlesnirea accesului marelui public la acesta.

Tradiţia înseamnă simultan memorie şi interogaţie. Una fără alta nu funcţionează. Tradiţia creează viitorul şi ţine de trecut. Deşi uşile atelierelor de ţesătorie s-au închis de mult, în gospodăriile ţărăneşti se păstrează măcar amintirea tradiţiei de odinioară. Astfel, în satele din Bărăgan şi astăzi se regăsesc foarte multe locuinţe al căror decor de interior este amenajat cu scoarţe din lână, realizate la războiul de ţesut cu diferite motive geometrice, florale, avimorfe, zoomorfe sau antropomorfe", spun muzeografii.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite