Cum încearcă trei tinere din Spania să schimbe destine în România prin voluntariat
0
Estefania Iglesias Rodriguez (25 de ani) Alba Gonzalez (24 de ani) şi Mirta Sanchez Carrera (27 de ani) sunt trei tinere din Spania care au ajuns la Slobozia printr-un program de voluntariat. Ele îi ajută pe deţinuţii de la Penitenciarul Slobozia să se reintegreze în societate, după ce părăsesc celulele.
De ce voluntariatul?
Pentru că procedurile sunt extrem de stufoase, iar accesul către celulele unde sunt ţinuţi deţinuţii este greu de obţinut, le-am întâlnit pe cele trei tinere voluntare venite din Spania într-o altă clădire din incinta Penitenciarului Slobozia.
Cu câteva minute de a-şi începe activităţile, fetele au vrut să stea de vorbă şi să spună fiecare povestea ei. Pentru Estefania Iglesias Rodriguez, de 25 de ani experienţa de voluntar la Penitenciarul Slobozia nu este nouă.
Acasă, în Spania, era membră a unui grup de voluntari ai Crucii Roşii şi avea grijă de copiii de la o grădiniţă de stat. De trei luni a renunţat la aceste activităţi pentru a-i ajuta pe deţinuţii din Slobozia să se reintegreze în societate.
„Experienţa cu aceşti oameni nu mă sperie deloc. Sunt foarte curioşi despre ceea ce noi îi învăţăm. Se descurcă foarte bine chiar şi cu limba spaniolă. Pun întrebări, noi le oferim răspunsuri. Este o activitate foarte intensă”.
Misiunea de voluntar a Estefaniei nu se încheie la Slobozia. După ce îi va ajuta pe deţinuţii de la penitenciar, ea speră să ajungă undeva prin nordul Africii, pentru a avea grijă de copiii săraci.
Prietene şi voluntare
Celelalte două tinere voluntare de la Penitenciarul Slobozia, Alba Gonzalez (24 de ani) şi Mirta Sanchez Carrera (27 de ani) sunt prietene foarte bune şi au decis să încerce împreună experienţa voluntariatului într-o puşcărie.
S-au cunoscut în timpul unui program de masterat în domeniul Criminalisticii, pe care l-au urmat în Spania, la Madrid.
Acum îi învaţă pe deţinuţii de la Slobozia lecţii despre istoria Uniunii Europene şi ce înseamnă să ai statut de cetăţean european şi ce trebuie să facă în momentul în care vor ieşi de la puşcărie .
Locuiesc alături de Estefania într-un apartament din Slobozia şi-şi împart fiecare sarcinile în casă. „Fiecare dintre noi are sarcina ei în casă. Facem schimb cu săptămâna. Ne înţelegem foarte, foarte bine!” ne declară Mirta încântată. Nu le este teamă să fie faţă în faţă cu oamenii pedepsiţi pentru că au călcat strâmb. Din contră, îi admiră pentru că au descoperit că mulţi dintre ei chiar vor să se schimbe când vor ajunge din nou în libertate.
CITIŢI ŞI:
Este oficial. Voluntariatul va fi recunoscut ca experienţă profesională
Preşedintele Traian Băsescu a promulgat luni Legea Voluntariatului. Astfel, tinerii care vor alege să lucreze fără bani în folosul comunităţii vor primi certificate de competenţe. Experienţa de voluntar va fi considerată experienţă profesională şi ar putea spori şansele de angajare în domeniile dorite.
FOTO Proiect pentru tineri: „O oră din timpul meu este egală cu o oră din timpul tău”
Asociaţia Educatio derulează proiectul „ONYX”, finanţat de Comisia Europeană prin Programul Tineret în Acţiune - Serviciul European de Voluntariat