Ce conţine, de fapt, apa minerală şi ce efecte-minune are asupra organismului, dacă o alegem corect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Citit de sus în jos sau de la stânga la dreapta, elementele chimice din tabelul lui Mendeleev ar putea intra într-o sticlă cu apă minerală. Specialiştii susţin că acest lichid are anumite proprietăţi cu efecte de revigorare a organismului.

Deşi o cumpărăm în fiecare zi, puţini dintre noi ştim, de fapt, care este definiţia corectă a apei minerale şi ce compuşi chimici conţine. În ceea ce priveşte definiţia acestui produs, trebuie precizat faptul că asupra ei s-au creat numeroase controverse.

Astfel, la începutul secolului XX au existat două curente prin care s-a încercat definirea apei minerale. Curentul german explica faptul că apa minerală este un lichid încărcat de minerale solubilizate şi CO2, în timp ce curentul francez definea această apă prin efectele sale terapeutice asupra organismului.

În România zilelor noastre, apa minerală este definită printr-o lege specială, Hotărârea Guvernului 1020/2005, privind normele tehnice de exploatare şi comercializare a apelor minerale naturale.

Astfel, actul normativ defineşte apa minerală naturală ca fiind „apa pură din punct de vedere microbiologic, care îşi are originea într-o pânză freatică sau într-un zăcământ acvifer subteran şi care provine dintr-o sursă exploatată prin una sau mai multe emergenţe naturale sau foraje”.

Ce conţine apa minerală?

Consumată încă de pe vremea dacilor, importanţa apei minerale din Ţările Române intră în atenţia voievozilor abia din secolul XVII. Cu toate acestea, primele studii despre compoziţia chimică şi efectele apelor minerale au fost realizate de savantul ieşean Petru Poni, în jurul anului 1900.

După o serie de studii realizate în teren şi zeci de analize, Petru Poni revoluţionează toate cunoştinţele cu lucrarea sa „Studii asupra apelor minerale din România”. Lucrarea i-a adus lui Petru Poni confirmarea pe plan internaţional, fiind premiat cu nenumărate titluri datorită cercetărilor sale, considerate la acea vreme, revoluţionare.  

La mai bine de un veac de la studiile lui Petru Poni, în 2012, Adrian Feru, directorul de cercetare-dezvoltare în cadrul Societăţii Naţionale a Apelor Minerale din România, publică „Ghidul apelor minerale”. În aproape 60 de pagini, specialistul explică în detaliu substanţele chimice care intră în compoziţia apelor minerale din ţara noastră, precum şi efectele acestui produs asupra organismului. Parcurgând filele lucrării, putem constat faptul că într-o sticlă de apă minerală se ascunde de fapt un adevărat laborator de chimie.



„Compoziţia chimică a unei ape minerale rezultă din conţinutul specific în săruri dizolvate, reprezintă una din principalele caracteristici ale acesteia şi îi conferă efectele benefice pentru sănătate. În apă, sărurile minerale se află în stare disociată, sub formă de ioni cu sarcină pozitivă (cationi) şi ioni cu sarcină negativă (anioni). Cationii cu ocurenţa cea mai mare, frecvent evidenţiati în compoziţia chimică a unei ape minerale, sunt: calciu (Ca2+), magneziu (Mg2+), sodiu (Na+) şi potasiu (K+). În mod similar, anionii cu ocurenţa cea mai mare sunt: hidrogencarbonatul sau bicarbonatul (HCO3–), clorul (Cl–), sulfatul şi azotatul (NO3–)” susţine specialistul Adrian Feru.



Noul studiu privind apele minerale din România scoate în evidenţă şi proprietăţile pe care le are apa minerală naturală asupra organismului. „Este recunoscut faptul că apele minerale carbogazoase, cu precădere cele alcaline (bicarbonatate sodice) sau alcalino-teroase (bicarbonatate calcice şi/sau magneziene), administrate odată cu alimentele sau cu puţin timp înainte de masă, stimulează funcţiile digestive, excită secreţia şi motilitatea gastrică” se arată în acelaşi studiu.

36  de branduri de apă minerală în România

Activitatea de exploatare a apelor minerale naturale din România este supravegheată şi coordonată de Societatea Naţională a Apelor Minerale. Potrivit informaţiilor publice care se regăsesc în spaţiul virtual, ţara noastră are în momentul de faţă 10 societăţi de îmbuteliere şi 36 de branduri de apă minerală. De asemenea, România se află pe primele locuri în Europa în ceea ce priveşte varietatea resurselor de apă minerală.

Citiţi şi:

Cât de nepotrivită este, cu adevărat, pâinea în alimentaţie. Nutriţionist: „Glucoza e «combustibil» în organism»

Cum ne putem vindeca singuri cu puterea minţii. Psiholog: „Trebuie să inversăm procesul care ne-a îmbolnăvit“


 

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite